De provincie Zeeland heeft het minste aantal Statenleden (39). De provincies Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland hebben het grootste aantal (55).
De volksvertegenwoordiging in de provincies wordt Provinciale Staten genoemd. De Statenleden kiezen tevens het dagelijks bestuur van de provincie, Gedeputeerde Staten . Deze gedeputeerden komen door een wet die op 12 maart 2003 in werking is getreden, niet meer uit Provinciale Staten.
71 leden in een provincie van 1.500.001 - 1.750.000 inwoners; 75 leden in een provincie van 1.750.001 - 2.000.000 inwoners; 79 leden in een provincie van 2.000.001 - 2.500.000 inwoners; 83 leden in een provincie boven de 2.500.000 inwoners.
Provinciale Staten zijn vergelijkbaar met de Tweede Kamer of de gemeenteraad. Zij zijn als direct gekozen volksvertegenwoordiging het hoogste orgaan van de provincie en bepalen in hoofdlijnen wat de provincie doet. Gedeputeerde Staten worden gekozen door Provinciale Staten.
Het aantal statenleden is afhankelijk van het inwonertal van een provincie en varieert, volgens artikel 8 Provinciewet, van minimaal 39 bij kleine provincies (< 400.000 inwoners) tot maximaal 55 bij grote provincies (> 2 miljoen inwoners).
Zuid- Holland is nu de grootste en dichtstbevolkte provincie, met 3,6 miljoen inwoners en 22% van het BNP. Een wereldwijd centrum van handel en transport, hoogwaardige land- bouw, industrie en wetenschap.
Gelderland is, naar landoppervlakte, de grootste provincie van Nederland.Qua totale oppervlakte, inclusief wateroppervlakte, is Friesland de grootste provincie. De provincie kent 51 gemeenten.
De Commissaris van de Koning is voorzitter van Provinciale Staten. De leden van Provinciale Staten kiezen eens in de vier jaar de leden van de Eerste Kamer .
De overheid is het hoogste gezag op een bepaald grondgebied. In Nederland hebben we een parlementaire democratie. Daarin heeft de volksvertegenwoordiging, het parlement, het laatste woord. Verder bestaat de overheid uit een regering met een staatshoofd.
Het bestaat uit leden (gedeputeerden) en de commissaris van de Koning. De leden worden eens in de 4 jaar gekozen door de leden van Provinciale Staten. Er zijn minimaal 3 gedeputeerden per provincie en maximaal 7 (voltijds) of 9 (in deeltijd).
Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 is de PVV met 37 (+20) zetels de grootste partij geworden. GroenLinks/PvdA is met 25 zetels (+8 t.o.v. GroenLinks en de PvdA samen in 2021) de tweede partij, op de voet gevolgd door de VVD met 24 (-10) zetels.
De kiesdeler is bij verkiezingen het totaal aantal stemmen gedeeld door het aantal zetels dat te verdelen is. Bij een kiessysteem van evenredige vertegenwoordiging is dit in principe ook het aantal benodigde stemmen per te behalen zetel. = 100.000. Voor elke 100.000 behaalde stemmen krijgt een partij dan 1 zetel.
Alle 27 lidstaten hebben afhankelijk van het inwonersaantal een vast aantal zetels. Dit loopt uiteen van 6 zetels voor Malta tot 96 voor Duitsland.
Zetelverdeling. De Kamer van volksvertegenwoordigers telt 150 leden (artikel 63, §1 van de Belgische Grondwet). Het stemmenaantal is een eerste bepalende factor voor de zetelverdeling. Het kiesstelsel en het D'Hondt-kiessysteem zijn een tweede en derde bepalende factor voor de zetelverdeling.
Een volksvertegenwoordiger is iemand die door middel van verkiezingen is verkozen om de bevolking van een land of van een stad of een ander gebied te vertegenwoordigen in een overheidsorgaan.
Een gemeenteraad is het gekozen vertegenwoordigende lichaam in de gemeente en daarvan tevens het hoogste bestuurlijke orgaan. De raad stelt het beleid van de gemeente vast en controleert het dagelijks bestuur: het college van burgemeester en wethouders .
De regalia bestaan uit de kroon, de scepter, de rijksappel, het rijkszwaard en de rijksstandaard. De kroon symboliseert de soevereiniteit van het Koninkrijk der Nederlanden en verbeeldt de waardigheid van het staatshoofd. De scepter staat symbool voor het gezag van de Koning.
De Rijksoverheid maakt beleid, vaardigt wetten uit en ziet toe op naleving. Daarnaast bereidt het Rijk plannen van de regering en het parlement voor. En voert het deze plannen uit.
Macht houdt in dat er een mogelijkheid bestaat dat iemand zijn doelen bereikt dankzij hulpbronnen. Gezag: “Macht die als legitiem beschouwd wordt.” Bij macht is vrijwilligheid niet nodig, omdat degene met meer macht gehoorzaamheid kan afdwingen.Maar bij gezag gaat het juist om de vrijwilligheid.
Het provinciebestuur houdt hierbij toezicht op de gemeente. De minister van BZK houdt toezicht op de provincie.
Niet alle landen noemen het provincies. In Frankrijk noemen ze het bijvoorbeeld een departement en in Oostenrijk een deelstaat. Ook is niet in alle landen de provincie de laag tussen de gemeente en de regering. Dit is in Nederland en België wel zo.
Gemeenten en provincies hebben eigen inkomsten en krijgen geld van de Rijksoverheid. De eigen inkomsten komen uit belastingen en bezittingen, zoals een gemeentelijk havenbedrijf. Via het gemeentefonds, provinciefonds en speciale uitkeringen krijgen gemeenten en provincies geld van de rijksoverheid.
Utrecht is de kleinste provincie van Nederland.
Gelderland (grootste oppervlakte) Utrecht. Noord-Holland. Zuid-Holland (meeste inwoners)
Als provincie met de minste inwoners heeft Zeeland 39 statenleden, terwijl in de Zuid-Hollandse staten 55 volksvertegenwoordigers plaatsnemen.