Via het ademhalingsritme reguleren we de zuurgraad in ons bloed, door sneller te ademen stijgt de pH en door langzamer te ademen daalt de pH. Verder wordt de zuurgraad van het bloed gereguleerd via de nieren, door de reabsorptie (pH stijgt) of juist uitscheiding van bicarbonaat (pH daalt).
Bij ketoacidose 'verzuurt' het bloed. Dit gebeurt als er te weinig insuline beschikbaar is om glucose in het bloed om te zetten in energie voor het lichaam. Het lichaam gaat dan over op de verbranding van vetten die in het lichaam zijn opgeslagen. Hierbij komen ketonen vrij die het bloed verzuren.
Hoe kan ik de pH-waarde verhogen? Het verhogen van de pH kan enkel op een chemische manier, namelijk door het toevoegen van ofwel 'pH plus' (voor kleine pH-aanpassingen) of met behulp van natriumhydroxide (voor grote pH- aanpassingen).
De zuurgraad, weergegeven in pH, van het bloed is afhankelijk van de hoeveelheid basische en zure stoffen opgelost in het bloed, vandaar de term zuur-base-evenwicht. Bij de mens ligt de normale pH-waarde van het bloed tussen de 7,35 en 7,45. Het bloed is dus licht basisch.
Voeg natuurazijn toe aan het water voor een goedkope oplossing. Doe één eetlepel natuurazijn vier liter water. De natuurlijke zuurgraad van de azijn zal helpen de alkaliteit in het water te neutraliseren, waardoor een pH van 7,5-7,7 verlaagt wordt tot ongeveer 5,8-6,0.
Als je bloed te zuur wordt, probeert je lichaam dit te herstellen. Je gaat sneller en dieper ademhalen, zodat zure stoffen je lichaam kunnen verlaten. Deze zure stoffen worden opgelost in de lucht die je uitademt. Ook kunnen je nieren meer zure stoffen gaan uitscheiden via je plas.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Wanneer een zuur in water (H2O) terecht komt, geeft het een H-atoom op aan het water. Hoe meer van deze ionen, hoe zuurder iets is, en hoe lager de pH. Daartegenover staat hoe minder van die ionen, hoe minder zuur iets is, en hoe hoger de pH. Wanneer een base in water komt, geeft het OH- (hydroxide) op aan het water.
In hoge concentraties, als de pH lager is dan 1 kunnen zuren schadelijk zijn. Een pH lager dan 4,5 is giftig voor verschillende (water)diertjes. Een pH lager dan 1,5 kan brandwonden veroorzaken (huid oplossen).
Een gemiddeld verzuurd lichaam kan last hebben van vermoeidheid, gewrichtspijnen, haaruitval, weinig energie en huidongemakken. Een sterk verzuurd lijf gaat een stapje verder. Je kunt dan kampen met aandoeningen zoals jicht, artrose, fibromyalgie en eczeem,” aldus Peter-Ernst.
Voor een optimale werking van ons lichaam is het van belang dat de zuurgraad van het bloed (uitgedrukt in pH) min of meer constant blijft. De normale pH-waarde van het bloed ligt tussen de 7,35 en 7,45.
Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
Organen die van belang zijn voor het optimaal houden van het zuur-base-systeem zijn de longen, nieren, lever, maag/darm, en het bloed. De pH-waarde van onze weefsels wordt voor een belangrijk deel beïnvloed door onze voeding. Voedingsmiddelen met een hoge zuurrest bevatten voornamelijk fosfor, chloor en zwavel.
Als je bloed te basisch wordt, probeert je lichaam dit te herstellen. Je gaat minder ademhalen (dit doe je vooral onbewust, in je slaap) zodat een kleiner aantal zure stoffen je lichaam kunnen verlaten via de lucht die je uitademt.
Zuur, base, purine
Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten. Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij.
Hemoglobine neemt naarmate het bloed koeler wordt meer H+ ionen op. Hierdoor neemt de concentratie aan vrije H+ ionen in het bloed af en stijgt de pH met ongeveer 0.015 per °C daling. Andersom geldt dat de pH daalt met 0.015 per °C stijging.
Het woord acidose betekent verzuring; metabool wil zeggen dat er een probleem in de stofwisseling is. Je nieren zorgen voor het op peil houden van een juiste zuurgraad en ze spelen een rol bij de stofwisseling. Metabole acidose betekent dan ook dat er iets mis is met je nieren.
De oplossing voor een te lage pH-waarde is het toevoegen van pH-plus. De hoeveelheid die je moet toevoegen is afhankelijk van de huidige pH-waarde van je zwemwater. Test dus eerst de pH-waarde van je water en bekijk op de verpakking van het product het schema voor een juiste dosering.
Beperk de consumptie van verzurende voeding en dranken. Hierbij moet u denken aan voedsel dat bestaat uit dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol, koffie etc. Eet daarentegen meer basischvormend (ontzurend) voedsel zoals groentes, aardappelen, noten, etc.
Daarnaast zijn cafeïne rijke producten (m.u.v groene thee) ook erg verzurend voor het lichaam wat een grote roofbouw doet op basische mineralen. Vooral de calcium, magnesium en zink worden veel verbruikt om deze verzuring mee op te vangen en zo het bloed basische te houden.
Kun je beter havermout eten dan brood? Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
Basenvormend voedsel: Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.