De klimatologische omstandigheden voor de teelt van suikerriet zijn in dit land ideaal te noemen. Het suikerriet wordt biologisch geteeld volgens de strenge EU-regelgeving voor BIO producten en tot suiker verwerkt. Een klein melasse-aandeel maakt deze suiker crèmekleurig/ beige.
Rietsuiker is niet gezonder dan kristalsuiker of andere soorten suiker. In rietsuiker zitten mineralen, maar de hoeveelheid is zo klein dat het nauwelijks een bijdrage levert aan het halen van je dagelijkse behoefte.
Rietsuiker is een suikersoort wat gewonnen wordt uit het sap van de stengel van suikerriet. Bij het productieproces wordt het sap ingekookt, gekristalliseerd en gezeefd. Het is de ideale grondstof voor het vervaardigen van bakproducten. Natuurlijk kun je het ook gebruiken als zoetmaker in koffie of thee.
Bio rietsuiker
Rietsuiker is een product dat natuurlijk geproduceerd wordt en is niet geraffineerd. Het is lichtbruin van kleur en heeft een volle, zoete smaak met een vleugje karamel. Bij het productieproces van rietsuiker wordt er een stap overgeslagen. Ook wordt de melasse uit ruwe rietsuiker niet verwijderd.
Rietsuiker wordt gewonnen uit het sap van de stengel van suikerriet. Rietsuiker wordt korter gecentrifugeerd dan kristalsuiker, waardoor een klein beetje donkerbruine stroop (melasse) achter blijft. Die stroop geeft de kleur aan de suiker. Rietsuiker bevat een heel klein beetje mineralen.
Gezonde en ongezonde suikers bestaan niet
Suiker is suiker: de ene suiker is niet beter of gezonder dan andere suikers. Je lichaam verwerkt alle soorten suikers op dezelfde manier.
Zoetjes bevatten weliswaar minder calorieën dan suiker, maar je lichaam reageert wel op de zoetstof. Het effect is dat je bloedsuikerspiegel mogelijk zelfs een grotere piek krijgt dan met gewone suiker, zo blijkt uit onderzoek. En dat is heel slecht voor je hart- en bloedvaten en algehele gezondheid.
Rietsuiker is de enige in dit rijtje die niet van suikerbiet gemaakt wordt. Rietsuiker wordt namelijk gemaakt van suikerriet. Koop je lichtbruine of donkerbruine rietsuiker?Dan is heb je suiker waar een beetje melasse aan is toegevoegd.
In biologische winkels of op gezondheidsblogs ben je wellicht de term 'natuurlijke suikers' tegengekomen. Voorbeelden van natuurlijke suikers zijn palmsuiker, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, agavesiroop en honing. Deze suikers worden zo genoemd omdat ze niet geraffineerd zijn.
Ongeraffineerde suiker wordt ook bewerkt alleen niet gezuiverd in de fabriek. Hierdoor heeft ongeraffineerde suiker een donkere kleur en is niet wit zoals geraffineerde suiker.
Rietsuiker heeft een iets intensere smaak dan bietsuiker en basterdsuiker smaakt meer naar karamel. Witte suiker is de welbekende suiker, rietsuiker heeft vaak een iets grovere structuur en basterdsuiker maakt bijvoorbeeld een cake of taart smeuïger vanwege de toevoeging van karamel of stroop aan deze suikersoort.
Zijn natuurlijke suikers gezonder of beter dan geraffineerde suiker? Het antwoord is nee. Er bestaan simpelweg geen gezonde of ongezonde suikers, omdat je lichaam geen onderscheid maakt tussen de suikers in fruit en de suikers in frisdrank.
Het is aan te raden om bij het vermijden van suikers voornamelijk de zogeheten 'vrije suikers' te vermijden. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Gezond? Ten opzichte van gewone biet en rietsuiker heeft palmsuiker wel een streepje voor als het op gezondheidsvoordelen komt. Omdat palmsuiker minder snel in ons bloed wordt opgenomen stijgt de bloedsuikerspiegel niet zo sterk als bij gewone suiker.
Zowel suiker gemaakt van suikerriet (rietsuiker) als suiker gemaakt van suikerbiet (bietsuiker) bestaan uit sacharose, een mengsel van glucose en fructose. Palmsuiker: bestaat grotendeels uit sacharose.Het bevat iets minder calorieën dan biet- en rietsuiker en smaakt minder zoet.
Bij natuurlijke suikers zijn de voedingsstoffen (vitamines, mineralen, vezels) niet uit het product gefilterd. Het blijft natuurlijk suiker, maar wel met een toegevoegde waarde waardoor het product beter door je lichaam wordt verwerkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vers fruit, gedroogd fruit, dadels of honing.
Het zit in vers fruit, gedroogd fruit, sappen, groenten en melkproducten. Het kan ook toegevoegd zijn aan producten, in de vorm van tafelsuiker, kristalsuiker, rietsuiker, palmsuiker, honing, stroop of ahorn- of agavesiroop.
Natuurlijke suikers zijn ongezuiverd. Door het zuiveren of raffineren van suikers houdt men de witte suiker over die wij kennen als tafelsuiker. Toegevoegde suikers zijn de suikers die de fabrikant, of jijzelf, toevoegt aan een product, zoals suiker in je thee of suiker in ijs.
Rietsuiker
Het werkt goed met hartige recepten, omdat het een aardse smaak heeft en kan worden gebruikt als vervanging voor een 1:1 verhouding voor zowel lichte als donkere bruine suiker.
Er wordt weleens gezegd dat honing gezonder is dan normale suiker, omdat het door bijen wordt gemaakt en dus natuurlijk is. Toch is honing niet beter (of slechter) dan normale suiker. Honing is en blijft een vorm van suiker, net zoals kristal- of rietsuiker.
Biologisch is niet altijd zo logisch
Het is milieuvriendelijker geproduceerd, dus qua gifstoffen minder belast. Maar het is absoluut een leugen dat alle biologische producten ook daadwerkelijk gezonder zijn. Hetzelfde geldt met vrijwel alle natuurlijke suikers, deze zijn ook echt niet gezonder voor je lichaam.
Een van de minst schadelijke zoetstoffen is stevia. Stevia is een natuurlijke zoetstof die afkomstig is van de steviaplant. Het bevat geen calorieën en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Een andere gezonde zoetstof is erythritol.
Als we naar de calorie inname kijken dan is Cola Zero een stuk gezonder dan gewone frisdrank. Suiker levert immers een hoop calorieën op, en in Cola Zero zitten er bijna geen. Maar het lichaam zal ook op zoetstoffen reageren en hier kunt u negatieve effecten van ervaren.
Agavesiroop en ahornsiroop zijn twee andere mogelijke alternatieven voor normale suiker voor mensen met diabetes. Ze zijn allebei goede natuurlijke zoetstoffen en hebben het voordeel van een lagere GI dan normale suiker en een rijkdom aan voedingsstoffen.