Een cursus is een lesperiode die over het algemeen een bepaald (leer)onderwerp behandelt. Een cursus wordt soms met een certificaat afgesloten. Is een cursus van lange duur, dan spreekt men wel van leergang. Degene die een cursus volgt, wordt een cursist genoemd.
Een cursus is korter dan een opleiding en de inhoud is specifieker. In een cursus leer je bijvoorbeeld met een bepaalde methode werken. In een cursus heeft kennis (van de methode die je leert) vaak een grotere plaats dan in een training.
De Cursusleider geeft leiding tijdens een cursus en helpt de cursisten bij het verwerven van kennis en/of nieuwe vaardigheden. De cursussen die de Cursusleider geeft kunnen zeer uiteenlopend zijn. Zo kan de Cursusleider bijvoorbeeld EHBO-cursussen geven, schildercursussen of taalcursussen.
Met vaardigheden bedoelen we activiteiten waar je goed in bent. Deze activiteiten zijn aan te leren. Je oefent ze in de praktijk. Vaardigheden die je op je cv zou kunnen vermelden, zijn bijvoorbeeld: MS Excell, Photoshop, JavaScript maar ook: aftimmeren, steigerbouw, stucen of het besturen van een heftruck.
Je zorgt in ieder geval dat je naam van de cursus vermeldt en bij welk instituut je de cursus hebt gevolgd. Ook schrijf je in je cv of je een certificaat voor de cursus behaald hebt. Hieronder een voorbeeld van hoe je een relevante cursus in je cv opneemt: 2018 – Cursus Spaans (Holandalucia, Arnhem) (Certificaat: Ja)
Dat een cursus van goede kwaliteit is belangrijk voor verschillende redenen. De voornaamste zijn: Het succesvol overbrengen van kennis en vaardigheden; De tevredenheid van cursist tijdens en na het afronden van de cursus.
Een masterclass is een éénmalige les of een kortdurende cursus die door een specialist in een bepaald vakgebied wordt gegeven. Een masterclass is interessant voor mensen die zich op HBO-niveau in een bepaald vakgebied willen verdiepen.
Een masterclass lijkt veel op een workshop. Ook in een masterclass krijg je onze deskundige begeleiding. Maar er is meer diepgang dan in een workshop. Je specialiseert jezelf in één specifiek thema.
Het helpt je om je talenten beter te benutten en maakt het mogelijk nieuwe uitdagingen aan te gaan. Bijvoorbeeld doorgroeien in je functie, andere taken en verantwoordelijkheden oppakken of misschien wel overstappen naar een hele andere functie die je gelukkiger maakt.
Een online cursus is een vorm van kennisdeling waarbij er (voornamelijk) gebruik wordt gemaakt van digitale mogelijkheden, zoals een website of online community. Een website of community software kan dusdanig ingedeeld worden dat een e-learning omgeving wordt gecreëerd.
Je maakt en deelt leermiddelen op een georganiseerde manier, waardoor gebruikers hun kennis over een bepaald onderwerp kunnen vergroten. Zo'n online cursus bestaat uit een curriculum, of studieplan, dat in onderdelen is opgedeeld en kan video's, afbeeldingen, tekst en hyperlinks bevatten.
De tijdsduur van een workshop is relatief kort en beperkt. Het varieert van een uur tot twee dagdelen. De deelnemers ervaren de tijdsduur vaak korter omdat ze in een workshop actief bezig zijn. Een korte theorie wordt in een workshop direct vertaald naar de praktijk door praktische oefeningen.
Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Opleidingsfunctionaris. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Opleidingsfunctionaris nodig heeft.
de cursist|e
cursistes (meerv.) Persoon die deelneemt aan een cursus. iemand die een cursus volgt.
Als je een opleiding op je CV zet, gaat een recruiter of HR-manager ervan uit dat je deze ook hebt afgerond. Als je toch expliciet wilt benoemen dat je een diploma hebt behaald, kun je achter de naam van de opleiding tussen haakjes 'behaald' te zetten.
Onder de noemer 'Computervaardigheden' op je CV benoem je meestal je kennis van computerprogramma's en apps. Je hoeft alleen verder uitweiden over specifieke computerkennis van bijvoorbeeld hardware, programmeertalen of netwerktechnologieën als je solliciteert op een functie waarin deze kennis noodzakelijk is.
Kort gezegd zijn het onbetaalde of betaalde activiteiten die je naast je baan of studie doet. Een nevenactiviteit is dus per definitie parttime. Het kan gaan om enkele uren per maand, maar ook om enkele dagen per week.