Somberheid bij kinderen en jongeren is te herkennen aan volgende zaken: Ze gaan zich terugtrekken uit contacten, spreken niet meer zo vaak als vroeger met vrienden, hebben geen zin meer om naar hun buitenschoolse activiteiten en hobby's te gaan, zonderen zich thuis vaak af in hun kamer.
Vaak worden jongeren onzekerder, zijn ze sneller geïrriteerd, voelen ze zich somber of hebben ze nergens zin in. Ook kunnen pubers snel wisselen van emoties. Het ene moment voelen ze zich prima, het andere moment slaan ze met deuren of zijn ze heel verdrietig. Vaak worden dit soort klachten na een tijdje weer minder.
Soms voelen kinderen zich ongelukkig als gevolg van een gebeurtenis in hun leven. Bijvoorbeeld door scheiding van ouders, overlijden van familielid, slechte cijfers, meidenvenijn, pestgedrag, blijven zitten of 1 van de heel veel andere redenen die je als kind tegen kan komen die een enorme impact hebben op je leven.
Huilt je kind, blijf dan rustig en probeer achter de oorzaak te komen door goed te luisteren naar wat hij te vertellen heeft. Help je kind zijn emoties te herkennen door deze te benoemen. 'Ik zie dat je heel verdrietig bent', of 'ik snap dat je boos bent'. Weet je de reden voor het verdriet, herhaal deze dan.
Van emotionele verwaarlozing is sprake wanneer ouders langdurig tekort schieten in responsiviteit en het geven van positieve aandacht aan het kind. Wanneer ouders onvoldoende ouderlijk gezag uitoefenen of onvoldoende structuur bieden, is sprake van pedagogische verwaarlozing.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten. Je baby lang laten huilen is namelijk niet goed. Hij kan overstuur raken en gaat dan al helemaal niet meer slapen.
Boosheid, agressie en geschreeuw, maar ook somberheid, concentratieproblemen en huilbuien tonen aan dat je kind hulp nodig heeft. Op lichamelijk vlak kan stress zich dan weer uiten als een moeilijk verklaarbare hoofd- en buikpijn, slapeloosheid, een verminderde eetlust, en zelfs braakneigingen of flauwtes.
De resultaten van zijn onderzoek publiceerde hij in het National Bureau of Economic Research. Dit keer was de onderzoeker erin geslaagd om een specifieke leeftijd te noemen waarop mensen zich het meest ongelukkig voelen: 47,2 jaar, en 48,2 jaar voor mensen uit ontwikkelingslanden.
Door chronische stress kunnen kinderen moeite hebben emoties te begrijpen, te beheersen en te uiten. Kinderen voelen zich snel overprikkeld en kunnen daardoor emotionele uitbarstingen krijgen, zoals huilbuien, uitbarstingen van woede of extreme schrikreacties.
Meeste depressies op middelbare leeftijd
Depressies lijken het vaakst voor te komen op middelbare leeftijd. Een op de tien 40- tot 50-jarigen geeft aan het afgelopen jaar depressief te zijn geweest. Na de 'midlife' periode geeft men minder vaak aan een depressie te hebben of te hebben gehad.
Onder jongeren van 16 tot 20 jaar komt depressie met ruim 12 procent het meeste voor; dat was in 2021 nog 10 procent. Van de jongeren van 12 tot 16 jaar heeft 5 procent naar eigen zeggen in het afgelopen jaar minstens zes maanden een depressie gehad; in 2021 was dat 5,6 procent.
Voor jongeren is het belangrijk om weer regie te hebben over hun eigen leven. Praat samen over leefstijl, werk, opleiding of school en het omgaan met vrienden en bekenden. Kijk waar de jongere nu het meeste behoefte aan heeft en bedenk samen hoe jullie daaraan kunnen werken. Stel haalbare doelen op.
Meestal gaat een depressie weer over. Soms na een paar weken.Maar het kan ook langer duren, bijvoorbeeld een half jaar.
Misschien ga je door een moeilijke periode heen en zie je het even niet meer zitten. In zulke situaties krijgen veel mensen met ongelukkig zijn symptomen te maken. Ze voelen zich bijvoorbeeld lusteloos en vermoeid.Ook negatief denken over jezelf en je leven hoort bij de bekende ongelukkig zijn symptomen.
De jeugd-GGZ (geestelijke gezondheidszorg) biedt hulp als uw kind psychische problemen heeft. Denk aan een eetstoornis, ernstige ADHD, autisme of depressie. Uw kind heeft een verwijzing nodig voor deze hulp van bijvoorbeeld de huisarts.
12 tot 14 jaar. Hoewel vaak beweerd wordt dat baby-periode waarin het kind zelf nog niets kan het zwaarste is, ontdekten de wetenschappers dat de middelbare school - meer specifiek 12 tot 14-jarigen - veel uitdagender is.
Goodhire Uit het onderzoek van Goodhire blijkt dat de gelukkigste generatie – de millennials (25 tot 40 jaar) – het hoogst scoren op het vlak van zingeving in hun job (60%) en op work-life balance (48%).
Voor de zesde keer op rij is Finland volgens het World Happiness Report 2023 het land met de gelukkigste bevolking ter wereld. Op twee staat de bevolking van Denemarken, op drie die van IJsland.
Jongeren tussen de 12 en 25 jaar ervaren het vaakst stress van hun drukke leven en van hun school of studie8).
Symptomen van burn-out bij kinderen
Als ouder zou je kunnen kijken of je kind last heeft van een burn-out als het niet naar school wilt, geen zin heeft in hobby's of spelen of slecht presteert. Ook kan het kind veel piekeren, geen trek hebben in eten, een slecht zelfbeeld hebben en snel prikkelbaar of agressief zijn.
Bij deze methode werden moeders geadviseerd om in intervallen te reageren op het huilen van hun baby, namelijk om de 2, 4, 6, 8 en 10 minuten, zodat de baby kon leren zelf in slaap te vallen.
Vroege kenmerken: Het hoofdje staat scheef en wordt naar één kant gedraaid. Het schedeltje kan scheef groeien. Het kind huilt veel en slaapt slecht.
Door je in te leven in je kind, kun je proberen te begrijpen wat er aan de hand is. Het helpt vaak om de wensen en emoties van je kind te benoemen. Een dreumes die zich begrepen voelt, stopt eerder met huilen. Je kunt je kind ook geruststellen door het inzicht te geven in wat er gaat gebeuren.