De eenvoudigste manier om te weten hoeveel er nog in een accu zit is een accumeter. Deze sluit u aan op de + en - pool van de accu. Met behulp van een aantal LED's (rood-oranje-groen) krijgt u dan een grove indicatie. Een nauwkeuriger gereedschap om dit te bepalen is een multimeter (voltmeter).
Als een alkaline batterij leeg raakt dan wordt er een gas geproduceerd. Op het moment dat je een lege batterij laat vallen zal je een gedempt geluid horen en zal de batterij omvallen. Bij een batterij waar nog leven in zit duidelijk geluid en blijft de batterij staan.
Volledig opgeladen AA-, AAA-, C- en D-batterijen hebben een lading van 1,5 volt. Een 9 V batterij heeft een lading van 9 volt. Als de lading meer dan 1 volt lager is dan waar deze zou moeten zijn, vervang de batterij dan. Een normale lading voor lithium-ionbatterijen is 3,7 volt, maar dit kan variëren.
Gewoonlijk hebben Panasonic eneloop AA-batterijen een beginspanning van rond 1,2 V. Apparaten en toestellen die gevoed worden met AA-batterijen zijn gewoonlijk ontworpen om in een bereik van 0,9 tot 1,5 V te werken.
AA Batterij. AA Batterij - set van 4 batterijen, Type: AA penlite, Systeem: Alkaline, Spanning: 1.5 Volt, Merk: Texcus, IEC code: LR06, MN1500.
Een alkaline begint bij 1,5 Volt spanning, maar als deze in gebruik wordt genomen dan zakt het voltage redelijk snel naar ongeveer 1,3 Volt. Als een Ni-MH batterij opgeladen is, met een goede batterijlader, dan start het voltage rond de 1,4 Volt. Dus uiteindelijk is het voltage van de batterijen gelijk aan elkaar.
Sluit de multimeterkabels aan op de polen van de batterij (rode sonde op de pluspool van de batterij en zwarte sonde op de minpool van de batterij). Lees de meting af op de multimeter. Als de multimeter ongeveer de waarde aangeeft die op het etiket van de batterij staat, werkt de batterij goed.
Je kan met een multimeter ook een batterij controleren, bijvoorbeeld een van 1,5 volt. Accu meten. Zwarte meetsnoer in COMM en de en de rode in V, je kan dan spanning met op de pollen. Tussen de 12,3 en de 12,7 Volt is de accu vol en bij 11,6 is de accu leeg.
Hoe werken batterijtesters? De exacte werking van batterijtesters verschilt van model tot model. Bij de goedkoopste batterijtesters maakt men gebruik van een eenvoudig ledlampje dat oplicht indien de batterij nog voldoende geladen is. De betere batterijtesters meten echter de voltage van de batterij.
Een accu gaat zo'n drie tot zes jaar mee. Hoelang precies is sterk afhankelijk van het gebruik van de auto. Rij je alleen maar korte ritjes? Dan heeft de accu veel meer te lijden; hij moet regelmatig stroom leveren om te starten en krijgt de kans niet om volledig opgeladen te worden.
Het is een goed idee om een analoge multimeter altijd op een DC volt stand te zetten als deze niet gebruikt wordt. Het is namelijk minder waarschijnlijk dat de meter wordt beschadigd bij deze meetstand. En waarschijnlijk is het ook de stand die je het meeste gebruikt. Het meten van voltage en stroom met een multimeter.
Als je batterijen heel lang bewaart op een plek waar de temperatuur best hoog is, kan het zo zijn dat ze langzaam leeglopen. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk dat je de batterijen bewaart op een koele plek.
Opmerking: De gemiddelde levensduur van oplaadbare batterijen in DECT-telefoons is 1 tot 3 jaar. De werkelijke levensduur is afhankelijk van de manier waarop u de batterijen gebruikt.
Een multimeter gebruik je dus om elektrische grootheden mee te meten. De belangrijkste zijn stroom, spanning en weerstand. Elke grootheid wordt in zijn eigen eenheid gemeten. Soms is het nodig om hele grote of kleine waardes te meten.
Een voltmeter of spanningsmeter is een meetinstrument om elektrische spanning te meten. De waarde wordt aangegeven in volt.
Om de lekstroom te meten kan je een ampere meter (multimeter) tussen je aarde draad plaatsen. Je meet dan de stroom die dus via je je apparaten lekt naar de aarde. Je kan heel makkelijk meten welke apparaten er lekken door ze in of uit te schakelen.
Het kost u €10,- euro om een accu door te laten meten. Hierbij geven wij u ook een grafiek waarin U kunt zien wat de accu nog aan restcapaciteit over heeft.
Vroeg of laat wordt de accu zwakker en is deze aan vervanging toe. Dit is een normaal verschijnsel. Is de auto accu plots leeg, dan is er altijd iets aan de hand.
De laadspanning voor een 12V accu ligt ongeveer tussen de 13,6 en 14,8 Volt. Is de spanning tijdens het laden te hoog of te laag dan kan dit ervoor zorgen dat de accu niet of niet goed oplaadt.
De capaciteit is de hoeveelheid stroom die een batterij over een bepaalde tijd kan leveren. Dit wordt uitgedrukt in milliampère per uur. Neem bijvoorbeeld een batterij met een capaciteit van 100 mAh. Deze batterij kan over een periode van een uur dus 100 mA aan stroom leveren.
Onderscheid op basis van de vorm
De meeste mensen maken het onderscheid tussen accu's en batterijen op basis van de vorm. Batterijen hebben vaak een standaard vorm (knoopcel, AA, AAA, C, D, 4,5V en 9V), accu's daarentegen worden vaak speciaal ontworpen voor een bepaald apparaat (zoals een auto).
Het antwoord is ja, het verschil tussen AA en AAA batterijen zijn de afmetingen. Een AA batterij heeft een lengte van 50,5mm en diameter 14,5mm en een AAA batterij heeft lengte 44,5mm en diameter 10,5mm. AA en AAA batterijen zijn niet uitwisselbaar.