De vier basisingrediënten van bier zijn vegan: graan (om mout van te maken), water, hop en gist. Aan sommige bieren wordt ook honing toegevoegd, wat het niet meer vegan maakt. Net als wijn wordt ook bier vaak gefilterd of geklaard om gistresten en troebele deeltjes te verwijderen.
Gelukkig zijn de meeste biertjes vrij van dierlijke producten; dit zijn bijvoorbeeld Amstel, Heineken, Grolsch, Jupiler, Brand, Becks, Corona, Desperados, Sol Beer en Hertog Jan. Maar bij sommige biertjes wordt er icinglass ofwel vislijm gebruikt (zoals bij Guiness), wat uit de blaas van een vis komt.
Veel mensen weten niet dat wijn, bier en sterke drank vaak niet veganistisch is. Vaak wordt de alcoholische drank op het eind van het productieproces geklaard met bijvoorbeeld vislijm, gelatine of eiwitten. Als je een strenge veganist bent, is dat dus een probleem.
Bier. Oorspronkelijk is bier een veganistisch product, want de ingrediënten bestaan uit water, mout, hop en gist. Door het maakproces kan het alleen gebeuren dat een biertje niet meer vegan is. Tijdens het gistingproces van bier (en wijn) wordt de drank troebel.
De alcoholische drank wordt op het eind van het productieproces meestal geklaard met bijvoorbeeld vislijm (gemaakt van zwemblazen van vissen), caseïne (een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt), gelatine (gemaakt van huid, botten en kraakbeen van zoogdieren) of eiwit van kippeneieren. Niet zo vegan dus.
Alle dranken van het merk Coca Cola zijn bijvoorbeeld vegan (niet alleen cola, maar ook fanta, sprite etc.) behalve hun Minute Maid Multivitamin. Toch blijft het handig om op de verpakking te kijken van frisdranken. Rivella en Taksi zijn bijvoorbeeld niet veganistisch omdat ze melk bevatten.
Een goed glas rosé, witte wijn, of rode wijn, iedereen (18+) geniet ervan. Ongeacht het feit of ze veganist, vegetariër, pescotariër of vleeseter zijn.
Nutella bevat dierlijke weipoeder afkomstig van de koe. ( de weipoeder is wel niet als vet geschouwd). Al de rest is van plantaardige afkomst. PS: We vragen het tevens na voor de overige producten van Ferrero, want daar is niet op ingegeaan door Ferrero zelf.
Veganisten gaan een stapje verder en vermijden alle dierlijke producten. Een wijn is dus pas veganistisch als er ook geen ei-eiwit of melkeiwit gebruikt is.
'Gewoon' brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Bruin- en volkorenbrood past daarom goed in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium.
Vodka is vegan friendly
Het is dus duidelijk dat vodka een prima alcoholische drank is voor iemand met een veganistische levensstijl. Let echter wel op de vodka's met een smaakje.
Bier verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Bier zorgt namelijk voor een stijging van een goede soort cholesterol, dat de kans op hart- en vaatziekten juist verkleint. Een bierdrinker loopt 40 tot 60 procent minder risico op een hartinfarct.
Wist je dat Bavaria sinds kort ook veganistisch is?
Of het nu een witte-, rode- of mousserende roséwijn is: in de basis wordt cava altijd van druivensap gemaakt. Het zijn de natuurlijke of gekweekte gisten die de suiker in het druivensap omzetten tot alcohol. Dit klinkt op zich vegan-vriendelijk, maar niets is minder waar!
Bij de filtering van de wijn worden door veel wijnmakers nog producten met een dierlijke oorsprong gebruikt, zoals varkensvet, visslijm en gelatine. Vegan is de wijn hierdoor dan dus niet. Ook zijn er nog andere dierlijke toevoegingen die wijnmakers wel gebruiken om de kwaliteit van de wijn te beinvloeden.
In principe eet een veganist niets waar dieren voor gebruikt zijn/dierenleed aan verbonden is. In de praktijk betekent het dat veganisten geen vlees, gevogelte, vis, gelatine, ei, en dierlijke melk gebruiken en ook geen dingen waar dat in verwerkt zit zoals mayonaise, kaas, yoghurt, vla, melkchocolade etc.
Een natuurwijn, of vin nature zoals de Fransen het noemen, is zonder enige chemische of dierlijke middelen tot stand gekomen. Dat moet dus vegan zijn.
Dat kan in principe elk soort eiwit zijn, zowel plantaardig als dierlijk. In de praktijk blijkt het echter om bloedeiwitten van varken te gaan, of om een goedkope gelatinevariant. Waarom is het niet vegetarisch? Bloed en gelatine zijn slachtproducten.
Maar ook: vegetarisch. Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
Chips. Ja, zelfs bij chips moet je eraan geloven… Als je weipoeder op de ingrediëntenlijst van een zak chips ziet staan, is de kans groot dat de inhoud niet strikt vegetarisch is. Wei is namelijk een bijproduct van kaasbereiding en dus in contact geweest met dierlijk stremsel.
La Tulipe in Frankrijk van de Nederlandse Ilja Gort gebruikt ook geen dierlijke producten tijdens het klaren van zijn wijnen. La Tulipe en Slurp! wijnen zijn te koop bij de Albert Heijn Supermarkt.
Nee, helaas niet. In veel levensmiddelen zit van nature een geringe hoeveelheid sulfiet en dat geldt ook voor wijnen.
Wist je dat alle Slurp! wijnen, verkrijgbaar bij de AH, vegan zijn? Perfect om het weekend mee in te luiden!
Deze chocoladesnoepjes met sinaasappelvulling kreeg ik vroeger soms als ik bij mijn oma op bezoek ging. Ze bestaan al heel lang en ze zijn voor zover ik weet ook altijd vegan geweest. De vulling bestaat uit pectinegelei en er zit een laagje pure chocola omheen.
Fernandes. In het verleden werd vis gelatine gebruikt als oplosmiddel voor de kleurstof betacaroteen in enkele varianten, nu worden hier plantaardige oliën voor gebruikt. Alle Fernandes producten zijn dus vrij van dierlijke producten en daardoor geschikt voor veganisten.