De Bataven was een Germaanse stam waarvan het nederzettingsgebied in de Romeinse provincie
Van wat we nu weten, waren de Bataven een elitegroep, met paard en wapen. De Romeinen gebruikten ze graag als buffer in hun leger, tegen de vijandelijke Germanen. Hoewel ze dus mochten wonen op het grondgebied van de Romeinen, moesten de Bataven wel bovengemiddeld veel soldaten leveren.
In 69 na Christus kwamen de Bataven, onder gezag van hun leider Julius Civilis, in opstand tegen de Romeinen. In 69 na Christus kwamen de Bataven in ons land in opstand tegen de Romeinen. Onder gezag van hun leider Julius Civilis. Hij had jarenlang als officier in het Romeinse leger gediend en sprak heel goed Latijn.
Toen de Romeinen 2000 jaar geleden naar het zuiden van Nederland kwamen, woonden hier de Germanen. De Germanen waren een volk met veel stammen, zoals de Bataven en Cananefaten. Ze waren boeren en woonden in dorpen in simpele boerderijen.
Een van de uitzonderingen op deze regel is die van de Bataven. Deze van oorsprong Germaanse stam woonde in de Betuwe en een deel van Noord- Brabant, dus in de noordelijke grenszone van het Romeinse Rijk.
De Bataven ('Batavieren' is een onjuiste benaming die na 1500 is opgekomen) waren onderdeel van de Germaanse stam van de Chatti. De Romeinen haalden voor het begin van de jaartelling de Bataven naar deze kant van de Rijn om hen het lege gebied op te laten vullen. Dat het leeg was lag aan Caesar.
De Germanen is een verzamelnaam voor de volken en stammen uit de oudheid die een Germaanse taal spraken, zoals de Bataven, de Gothen, de Saksen en de Friezen. Ze ontwikkelden een eigen alfabet in runen. Lange tijd leefden ze in Europa naast de Romeinen en Kelten, van wie ze ook grote gebieden innamen.
De Bataven golden in de Romeinse tijd als elitetroepen. Als enigen waren ze in staat bewapend te paard zwemmend de Rijn over te steken. Ze waren onder andere betrokken bij de veldtochten van Germanicus tegen de Marsen en Cherusken, het neerslaan van de opstand van Boudicca en die van Gaius Julius Vindex.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt.
De Bataven waren vanaf 12 voor Christus onderworpen door de Romeinen, maar werden wel bondgenoten. Doordat ze jaarlijks 260 tot 280 manschappen leverden aan de Romeinen hoefden ze geen belasting te betalen en zaten ze vaak als ruiters in het leger.
Bovendien lieten de Fransen zich als beschermer van de Bataven goed betalen: de Bataafse Republiek moest tientallen miljoenen guldens op tafel leggen, onder andere voor de Franse troepen die in Nederland werden gelegerd. In 1806 kwam er door ingrijpen van Napoleon Bonaparte formeel een einde aan de Bataafse Republiek.
Doordat een Bataafse commandant een cavalerie-eenheid tijdens de slag overliep naar de opstandelingen, brak het Romeinse moraal en werden de twee legioenen verslagen.
Je kunt uitleggen waarom de Bataafse Revolutie uiteindelijk mislukte Het was al een tijdje onrustig in de republiek. Het ging niet goed met de economie. Volgens veel mensen was het de schuld van de regenten, ook stadhouder Willem V kreeg veel kritiek.
De Nederlanden werden langzamerhand gekerstend en door verschillende Germaanse stammen gekoloniseerd. In het oosten vestigden zich de Saksen, in Midden- en West-Nederland vormden de Friezen een sterke macht, en in het binnenland woonden de Franken. Die verdeling is vandaag nog in de Nederlandse dialecten te vinden.
Julius Paulus werd ter dood veroordeeld en zijn broer Julius Civilis ging naar Rome voor berechting. Eenmaal terug in Germanië zon Julius Civilis op wraak. De Bataven kwamen daarom in opstand in het jaar 69!
Aanleiding en oorzaken
Na de moord op Nero in 68 n.Chr., brak in het Romeinse rijk een burgeroorlog uit. Vier kandidaten namen hun troepen mee van elders uit het rijk en streden in Italië om de heerschappij: Galba, Otho, Vitellius en Vespasianus. Vitellius nam soldaten mee uit het Rijnleger.
Ja, het Nederlands en het Duits komen voort uit een gemeenschappelijke voorvader, het West-Germaans. Het West-Germaans komt op zijn beurt weer voort uit het Oergermaans. Andere West-Germaanse talen zijn het Engels en het Fries.
Waar komt het Nederlands vandaan? Het Nederlands maakt deel uit van de Inde-Europese taalfamilie. Volgens onderzoekers van het Max Planck Instituut in Nijmegen is de Indo-Europese taalfamilie afkomstig uit Anatolië, de plek waar nu Turkije ligt.
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
De Germaanse volken maakten geen beelden van hun goden. De Germanen geloofden dat de hemelbewoners geen recht werd gedaan door ze een menselijk uiterlijk te geven en in een tempel op te sluiten, aldus de Romeinse schrijver Tacitus (ca. 56-117).
De Friezen, of Frisii in het Latijn, waren een Germaanse stam die tijdens de Romeinse Tijd in het Noorden en Westen woonde van het tegenwoordige Nederland. De Romeinen maakten onderscheid in de benaming van het volk op basis van de verschillende leefgebieden.
Rond het begin van onze jaartelling bestonden de Germanen uit een groot aantal stammen. Ze streden vaak tegen de Romeinen die hun woongebied, dat door de Romeinen met de ruime term 'Germanië' werd aangeduid, probeerden te veroveren.
De Eburonen – in het gebied tussen de Maas en de Schelde – moeten in cultureel opzicht tot de Kelten worden gerekend, maar over de taal die zij spraken bestaat onenigheid. Daarnaast is aannemelijk te maken dat langs de gehele Vlaamse, Nederlandse en zelfs Friese kust Keltisch gesproken werd.
Wat aten de Germanen dan wel? De Germanen waren in de eerste plaats vleeseters. Zowel rund, varken (of everzwijn), schaap/geit, als paard werden veelvuldig gegeten.