Vanaf 2021 moeten alle nieuw te bouwen woningen bijna energieneutraal zijn. Om echt nul op de meter te hebben, moet je ook je huishoudelijke apparaten van duurzame energie voorzien. Daar zijn extra maatregelen voor nodig (bijvoorbeeld meer zonnepanelen).
Er wordt gesproken van een nul-op-de-meter-woning als uw huis aan deze eisen voldoet: De woning heeft een energieprestatiecertificaat van een gecertificeerde adviseur. Daaruit blijkt dat het saldo van het energieverbruik en de opgewekte energie uitkomt op nul of lager (uitgaande van een normaal gebruik).
Nieuwbouwwoningen moeten aan steeds strengere energienormen voldoen. Vanaf 2020 zal elke nieuwbouwwoning een nul-op-de-meterwoning zijn. Eigenaren en bewoners van een dergelijke woning betalen dan niets of vrijwel niets meer voor hun energie.
In een notendop: een nul-op-de meter-woning is een huis dat zelf duurzame energie opwekt en zó goed geïsoleerd is dat er verder geen of weinig energie nodig is. Een warmteterugwinsysteem zorgt voor ventilatie en gebruikt de vertrekkende warme lucht om de frisse lucht tijdens de aanvoer te verwarmen.
Als u een bestaande woning heeft, is het mogelijk om deze energieneutraal te maken, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen op het dak, betere isolatie, driedubbel glas en misschien zelfs een warmtepomp. Soms worden ook speciale voorzetgevels gebruikt die om de oude woning heen worden geplaatst.
Als je een huis met dit energielabel wil verduurzamen dan begin je met isoleren (van het dak, de muren en/of de vloer). Dit brengt vaak een behoorlijke verbouwing met zich mee en daarom is het aantrekkelijk om direct ook een warmtepomp te plaatsen en/of andere systemen om je oude huis zo energieneutraal te maken.
Gasvrij douchen en afwassen
Er zijn meerdere manieren om warm water in huis te hebben zonder gas te gebruiken. Met water uit een warmtepomp, zonneboilersysteem of directe elektrische verwarming kun je prima douchen of de afwas doen. Milieu Centraal geeft je tips voor warm water zonder gas.
Moderne PV panelen zijn thans zo'n 300 WP (Mono en Poly Kristalijn) en brengen, indien goed geplaatst en zuid gericht, 270 kWh per jaar op. Dat betekend dat we 5293 kWh : 270 kWh = 20 PV panelen moeten plaatsen om met deze woning tot nul op de meter te komen.
Een energieneutrale woning wekt de gebouwgebonden energie zelf op. Daar hoort een EPC bij van 0, wat energieneutraal betekent. Een Nul-op-de-meter woning wekt zowel de gebouwgebonden energie als de gebruikersgebonden energie zelf op. Over het jaar heen wordt er net zoveel energie opgewekt als dat er gebruikt wordt.
Elektriciteitsaansluiting nodig? Over een jaar gemeten verbruikt een nul op de meter-woning geen energie. Toch heeft het huis wel een elektriciteitsaansluiting nodig, omdat de zonnepanelen in de winter meestal minder stroom produceren dan u nodig heeft.
Om je huis energieneutraal te maken, heb je veel meer zonnepanelen nodig en moet je huis echt heel goed geïsoleerd zijn. Verder heb je een systeem nodig om restwarmte terug te winnen. Daarom kost het energieneutraal maken van je huis gemiddeld 35.000 tot 50.000 euro.
En omdat een zonnepaneel gemiddeld 300 kWh aan elektriciteit per jaar opbrengt, kun je vervolgens ook eenvoudig uitrekenen hoeveel panelen je nodig hebt. Deel het verbruik (2857) door het vermogen van een zonnepaneel (300). Dit betekent dat je gemiddeld 9 of 10 zonnepanelen nodig zult hebben voor je warmtepomp.
Als het primair fossiel energiegebruik nul is, is de woning dan nul op de meter? BENG rekent uitsluitend met het gebouwgebonden energiegebruik. Bij nul-op de-meter telt ook het huishoudelijk energiegebruik mee, zoals dat van de computer of koelkast. Je kunt deze dus niet zomaar vergelijken.
Energieneutraal bouwen is duurder
Je mag rekenen op een bedrag van 1700 euro per m2 voor een ecohuis. In totaal zal je daarom al snel 35.000 tot 50.000 meer kwijt zijn aan een woning die volledig duurzaam is. Natuurlijk hangt het prijskaartje af van vele factoren.
De zelfvoorzienende woning staat overal los van
Als je in een zelfvoorzienend huis woont, dan wek je zelf jouw eigen groene energie op. Dit doe je door middel van zonnepanelen. Hiermee zet je de opgewekte zonne-energie om in groene stroom voor het huis. Veel zelfvoorzienende huizen hebben een warmtepomp.
Per 1 januari 2021 wordt de huidige Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) vervangen door Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG). De norm waarop BENG is gebaseerd is volledig vernieuwd en dus niet meer te vergelijken met de huidige EPC. De EPC norm is als sinds 1995 verplicht bij vergunningen van nieuwbouw.
Onder nulenergiewoning wordt in het kader van de belastingvermindering een woning verstaan die voldoet aan de voorwaarden van een passiefwoning en waarin de resterende energievraag voor ruimteverwarming en koeling volledig wordt gecompenseerd door ter plaatse opgewekte hernieuwbare energie.
Rekenvoorbeeld gemiddelde dagopbrengst zonnepanelen
Het vermogen van 10 zonnepanelen is 3650 Wp. De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland. De gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen is dan: (3650 x 0,85) / 365 = 8,5 kWh.
Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo'n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Ook de hoeveelheid apparaten, hoe zuinig deze zijn en of je elektrisch rijdt speelt een rol.
De winter (maanden januari en februari) tellen voor zonnepanelen eigenlijk nauwelijks mee. Die zijn beide goed voor 3% van de totale jaaropbrengst. Een maand als juni is meestal goed voor 12% van de jaaropbrengst.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
Het alternatief voor het fossiele aardgas is duurzame energie. Denk aan grote windparken op zee, zonnepanelen, geothermie (warmte uit diepe aardlagen) en restwarmte van de industrie. Een overschot aan windenergie kan omgezet worden naar groen (waterstof)gas. Uit mest en rioolslib kan biogas worden gemaakt.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.