Voor het kleuren van de macarons maak ik gebruik van kleurstof die op basis van een gel zijn zoals deze. Gebruik niet kleurstoffen op waterbasis, want daarvoor heb je teveel nodig voor de juiste kleur en verander je teveel de consistentie van het beslag.
Poeder kleurstoffen
Poederkleurstoffen zijn heel geschikt om te gebruiken in recepten die gevoelig zijn voor extra vloeistof. Denk daarbij bijvoorbeeld aan macarons, meringue, suikerwerk of in combinatie met isomalt.
Wil je iets roze/rood kleuren zonder smaak toe te voegen, gebruik dan een paar druppels bietensap of een beetje bietenpoeder. Oranje: Geraspte wortel of wortelsap geven je bereiding een oranje kleur. Geel: Een mespuntje kurkuma doet wonderen als je iets geel wilt kleuren.
Natuurlijke kleurstoffen zijn te maken uit planten, vruchten, bloemen, kruiden en specerijen. Stamp de (gedroogde) ingrediënten fijn in een vijzel zodat de kleur te voorschijn komt. Als de kleurstof te droog is, meng het dan met een paar druppels water.
Sommige kleurstoffen komen uit de natuur. Bijvoorbeeld uit planten, zoals E162 bietenrood, of uit dieren, zoals de rode kleurstof E120/karmijnzuur, afkomstig van schildluizen. Een andere bron van levensmiddelenkleurstoffen is gesteente. De witte kleurstof calciumcarbonaat (E170) komt bijvoorbeeld uit kalksteen.
Je kunt vloeibare kleurstof kopen bij Deleukstetaartenshop. De vloeibare kleurstoffen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren zoals zwart, blauw, rood, bruin en groen. Je kunt veel verschillende kleuren kleurpoeder kopen bij Deleukstetaartenshop.
E120: Karmijn
Wanneer de luizen groot genoeg zijn worden ze in grote hoeveelheden van de cactussen geschept. De vrouwtjes luizen worden levend gekookt of door blootstelling aan de zon gedood. Vervolgens worden de schalen van het insect verbrijzeld tot een rood poeder.
De kleur blauw (indigo) komt bijvoorbeeld van de indigoplant af. De blauwe bloemetjes zorgen voor de heldere blauwe kleurstof. Indigo wordt veel gebruikt om spijkerbroeken mee te kleuren. Sowieso worden kleurstoffen veel gebruikt om textiel te verven.
Roze is namelijk een roodtint, maar in de natuur is het een combinatie van rood en violet. Gelukkig kun je gemakkelijk roze verf, glazuur of kleurstof maken door rood te mengen met wit.
Hoe maak ik rood? Rood is een primaire kleur (samen met groen en blauw). Het is dus niet mogelijk de kleur rood samen te stellen uit andere kleuren.
Pigment is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Door kleine korreltjes pigment af te geven aan de buitenste laag van je opperhuid, krijgt je huid haar kleur. Als je lang in de zon zit maakt de huid onder andere meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent.
Enkele natuurlijke plantaardige kleurstoffen voor voedsel zijn: Anatto (E160b): een rood tot rood-bruine kleurstof gewonnen uit de orleaanboom. Amarant (E123) een rode kleurstof gewonnen uit de plantensoorten van het geslacht Amarant. Anthocyaan (E163): een paarsrode kleurstof.
Verwarm de oven voor op 140°C (heteluchtoven 130°C). Bak de macarons vervolgens in ongeveer 15 – 20 minuten gaar en laat ze op de mat afkoelen alvorens je ze er af haalt. Schilder met de eetbare verf op verschillende macarons mooie kleine roosjes en wat blaadjes en laat dit drogen.
Hoe je te werk gaat bij chocolade kleuren
Hiervoor gebruik je 100 gram cacaoboter en 4 gram kleurstofpoeder. Deze meng je en smelt je een dag van te voren naar 45 graden. Dit doe je een dag van te voren omdat de kleuren dan mooi intens worden.
Door een speciaal micro-freesproces is de Colour Mill kleurstof korrel en streepvrij. De micropigmenten zorgen ervoor dat de kleuren goed mengen. Voor het gebruik alleen goed schudden en doseren naar wens. Rustig aan met doseren, de kleuren zullen zich in de loop van de tijd ontwikkelen.
Nee, E-nummers in eten of drinken zijn niet slecht voor kinderen. E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Alle E-nummers zijn goedgekeurd door de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA.
-Meng geel bij rood om een feller/oranje-achtig rood te krijgen. -Meng geel bij oranje om een lichter/feller oranje te krijgen. -Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet. Wanneer de drie primaire kleuren worden gemengd, is het resultaat zwart.
Karmijn is ook elders bekend als "echte karmijn", karmijnzuur of cochenille. Er is controverse onder geleerden over de vraag of karmijn halal of haram is. Vanwege de onrustige vraag en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat, verwerpen wij de consumptie van karmijn.
luizen! Wanneer je karmijnzuur tussen de ingrediënten van een product vindt, dan heeft het zijn kleur te danken aan de cochenilleluis. Het diertje wordt ook gebruikt in cosmetica. En Fristi bevat meer luizen dan fruit, aangezien er slechts 0,01 procent aardbeien in het drankje zitten.
Hieronder volgt een opsomming en de reden waarom ze haram zijn. E120: Kan delen van insecten bevatten. E471: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten. E472: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten.
Blauwe kleurstof # 1: uit studies met ratten blijkt dat deze stof in verband wordt gebracht met kwaadaardige tumorgroei en problemen met de bloeddruk, netelroos, astma en allergische reacties. Blauwe kleurstof # 2: wordt in verband gebracht met tumorgroei, abnormale celontwikkeling en hyperactiviteit bij kinderen.
Om een bruine kleur te maken, voeg je er wat geel, rood en blauw aan toe.
Gebruik de Diep Rode Progel Kleurstof van Rainbow Dust om je Fondant, Marsepein of Botercrème te voorzien van een kleurtje. Een kleine hoeveelheid Kleurstof is genoeg om je creaties een rijke, diepe kleur te geven.