De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca.90 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr.
Hoe hoog wordt de Salvia officinalis? Salie is een halfheester die in de winterperiode zijn opvallende grijsviltige bladeren niet verliest. Die bladeren 3 à 7 cm lang, zijn ovaal tot lancetvormig en aan de voet iets geoord. De planten worden 50 à 75 cm hoog.
Het kan meer dan drie weken duren eer de salie kiemt.
De zaadjes hebben licht nodig om te kiemen, zaai dus zeker niet te diep! Vanaf halverwege mei kan je de jonge salieplantjes naar de tuin verplanten. Zorg voor voldoende plaats bij het uitplanten. 30 cm aan elke kant is het minimum.
Er zijn veel verschillende soorten Salie. Deze soort wordt ongeveer 50 à 60 cm hoog en 40 cm breed.
De vroege lente is een goed moment om salie te snoeien. Als de bladeren vóór de winter worden gesnoeid, kan de plant moeite hebben om de wintertijd door te komen. In februari kunnen de scheuten worden teruggebracht tot ongeveer 5 cm.
De bloemstelen van de salie verhouten elk jaar meer, daarom is het slim om na de bloei de plant flink te knippen. Salie knippen kan ongeveer vanaf eind juni tot ongeveer eind augustus. Knip de oppervlakkig uiterste delen van de salie weg. De salie kan dan weer mooie nieuwe bladeren vormen en blijft mooi compact.
Het kruid houdt van veel zon, dus mag de grond best af en toe een beetje uitdrogen. Salie is een meerjarige plant, maar voor de beste oogst moet je toch om de twee jaar opnieuw zaaien.
Bij de wilde soort worden die aren soms wel tot 100 cm hoog. Er zijn cultivars uit ontwikkeld die 40-80 cm hoog kunnen worden. Salvia nemorosa 'Ostfriesland' wordt gemiddeld 50 cm of iets hoger, maar bloeit met massa's bloeistengels.
Salie is een zeer mooie vaste plant. In juni - augustus bloeit hij met vele, slanke, rechtopgaande aren in roze, paars of wit. De aren zijn prachtige snijbloemen en ze bevatten veel nectar. Bijen en vlinders zijn er gek op.
Als mediterrane plant houdt salie van een warme zonnige plek en een bodem die niet teveel mest bevat, eerder wat voedingsarme en droge grond. Omdat ze gevoelig is voor vorst kun je overwegen om haar in een pot te kweken, zodat je het plantje in de winter meer beschut kunt zetten, of bij strenge vorst binnen.
Salie bevat namelijk het stofje thujon. Als je daar gedurende een lange periode teveel van binnen krijgt, kan dit leiden tot hallucinaties en verslaving. Salie is niet geschikt bij zwangerschap of als je borstvoeding heeft. Het wordt ook afgeraden bij epilepsie, maagdarmzweren en hormoonafhankelijke kankersoorten.
Salie in de tuin
Zorg er ook voor dat de grond goed water doorlatend is. Omdat het kruid van veel zon houdt, mag de grond best af en toe even uitdrogen. Salie is een meerjarige plant, maar voor een optimale oogst raden we je toch aan om elke twee jaar opnieuw te zaaien.
Deze eenjarige plant verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren Verdraagt vrij veel droogte en is mede daardoor zeer geschikt om te gebruiken in potten en bloembakken.
Salie is een doorlevende, houtachtige plant die winterhard is. Ze vraagt een echt zonnige standplaats en een mineraalrijke, goed doorlaatbare bodem. Groeit salie in de halfschaduw of schaduw, dan zal ze wel groeien maar dan ontwikkelt ze meer thyon wat giftig is.
Sommige salie is winterhard, maar dit geldt niet voor alle soorten. De gekleurde bloemen blijven vaak tot de herfst aan de plant. Dit vergroot de sierwaarde in uw tuin. De bladeren kunnen zelfs tot bijna in het voorjaar aan de plant blijven, zeker bij zachte winters.
Alleen de Salvia officinalis is eetbaar als keukenkruid, de overige soorten zijn vooral voor de sier. Het blad is heerlijk in Italiaanse gerechten. Een makkelijk kruid dat eigenlijk behoorlijk winterhard is.
Standplaats, verzorgen en snoeien van salie (Salvia) De meeste soorten groeien het beste in de volle zon in goed doorlatende grond, vrij droog en eventueel kalkhoudend. Een goede tijd om salie in uw tuin te planten is het voorjaar. De goed winterharde soorten kunt u ook in het najaar planten.
Salies houden van kalkrijke grond. Doen het prima op gewone tuinaarde, maar als je ze wil verwennen kun je aan het begin van het seizoen wat kalk strooien.
Knip midden juli de uitgebloeide bloemen op de toppen van de stengels af (zo'n 10 cm) en bemest opnieuw, voor een tweede bloei. - Salvia microphylla stek je in april en mei, en niet in augustus, zoals je soms leest.
Uit veel onderzoeken blijkt dat salie een heilzame werking heeft. Het kruid brengt je vetprofiel in balans, zorgt ervoor dat je voedsel beter verteert, werkt kalmerend en zuiverend op de luchtwegen, zorgt voor een frisse adem en heeft een goede invloed op de werking van je geheugen.
Salie bevat allereerst krachtige antioxidanten. Rozemarijnzuur is daar een van, dit is een polyfenol, oftewel een sterk antioxidant. Maar het bevat nog meer antioxidanten, namelijk carnosol en carnosinezuur. Dit zijn belangrijke antioxidanten die onder meer je lever ondersteunen.
Plant salie uit in goed afwaterende grond. Salie doet 't het beste in de volle zon. Dat komt de smaak van de blaadjes ten goede. Zorg ervoor dat de grond goed afwatert, want salie houdt niet van natte voeten.
Salvia officinalis 'Purpurascens' (Salie) is een aromatische groenblijvende plant met violetpurper getinte bladeren en stengels.
Ja, siersalie (Salvia) is over het algemeen een vaste plant, al zijn er ook Salvia's die als eenjarige perkplant toegepast worden. Hij is bladverliezend, en wordt in de winter of vroeg in het voorjaar op enkele centimeters boven de grond afgeknipt. Hij loopt daarna van onderaf weer bossig uit.
Nog minder bekend is dat je de bloemen van de struik kunt eten. En als je het aandurft om die een keer als ingrediënt ergens voor te gebruiken: je mag kiezen uit de eetbare salie bloem met een fruitige smaak of een iets meer kruidige variant. Eten mag (en kan), maar het is ook een echte aandachttrekker op het bord.