De camerabeelden worden opgeslagen op een interne harde schijf. Een harde schijf wordt ook vaak een HDD (hard disk drive) genoemd. Dit type schijf is speciaal ontworpen voor camerasystemen die dag en nacht functioneren.
Als burger kun je niet zomaar camerabeelden opvragen. Alleen de politie is bevoegd om beelden te 'vorderen' als je aangifte doet. De politie kan dit pas doen bij een verdenking van een misdrijf zoals mishandeling of diefstal. Als burger kun je niet eisen om de beelden op te vragen.
Meestal mogen camerabeelden maximaal vier weken bewaard worden, dat staat ook in artikel 151c van de Gemeentewet. Maar daar zijn ook uitzonderingen op. Als de politie beelden heeft van een misdaad en deze kan gebruiken bij opsporing en vervolging, dan mogen die beelden soms langer bewaard worden.
Uw medewerkers mogen de camerabeelden bekijken en mogen bezwaar maken. U mag de camerabeelden niet langer bewaren dan nodig is. De richtlijn voor de bewaartermijn is maximaal 4 weken. Daarna moet u de beelden wissen.
4) Wie mogen camerabeelden bekijken? Volgens de wet mogen alleen medewerkers die vanuit 'de noodzaak van hun functie' camerabeelden bekijken.
Camerabeelden zijn ondersteunend bewijs. De politie maakt gebruik van camerabeelden als dat mogelijk is, namelijk in opsporingsonderzoeken.
Wat mag je met de beelden doen? De beelden van je camera mag je binnen huiselijke kring bekijken. Als iemand (herkenbaar) gefilmd is, mag je deze beelden alleen publiceren als de gefilmde persoon hier toestemming voor geeft. Doe je dit zonder toestemming is er sprake van privacyschending.
Met 'Camera in Beeld' ziet de politie na een misdrijf welke bedrijven of burgers camera's hebben aangemeld. Hierdoor kunnen daders mogelijk sneller worden opgepakt. Meer weten? Kijk op www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen hoe u de beelden kunt delen met de politie.
In Nederland bestaat 'vrijheid van informatiegaring', als onderdeel van de vrijheid van meningsuiting. Vrijheid van informatiegaring betekent dat het toegestaan is om te filmen en fotograferen in openbare ruimtes.
Als burger kunt u namelijk niet zomaar camerabeelden opvragen. Alleen de politie is hiertoe bevoegd en uitsluitend na aangifte en bij een verdenking van een misdrijf (zoals een mishandeling of diefstal).
De regel is dat je camerabeelden niet langer mag bewaren dan noodzakelijk voor het doel waarvoor je ze hebt opgeslagen. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mogen camerabeelden maximaal 4 weken bewaard blijven.
De ondernemer mag de camerabeelden niet langer bewaren dan noodzakelijk is. De richtlijn hiervoor is maximaal 4 weken. Maar is er een incident vastgelegd, zoals diefstal? Dan mag de werkgever de betreffende beelden bewaren tot dit incident is afgehandeld.
De beelden worden ten hoogste vier weken bewaard (voor Zwitserland – 3 dagen, en voor Duitsland – één week). Daarna worden alle beelden gewist. Indien beelden voor verder onderzoek of bewijs van een beveiligingsincident moeten worden opgeslagen, dan mogen zij worden bewaard voor zover dit noodzakelijk is.
Je krijgt van ons ruim de tijd om je opdracht op te halen en wij gaan je uiteraard hier ook aan helpen herinneren. Pas na twee maanden laten wij jouw opdracht vernietigen.
Aangifte doen bij de politie Het misbruik maken van beeldmateriaal waar jij op staat is in veel gevallen strafbaar. Je kunt dan aangifte doen tegen de dader. Maak via 0900-8844 telefonisch een afspraak met de politie in jouw woonplaats om aangifte te doen. Zorg dat je bewijsmateriaal kunt laten zien.
De belangrijkste regel bij camera's bij uw eigen huis is dat uw camera alleen uw eigen bezittingen mag filmen. U mag dus niet de eigendommen van anderen filmen, zoals het huis of de tuin van uw buren.Ook mag u in principe niet de openbare weg filmen, zoals de stoep of parkeerplaatsen.
Mag je zomaar iemand filmen? De algemene regel die geldt is: fotograferen en filmen op de openbare weg en in openbare ruimtes mag. Fotograferen en filmen op de openbare weg en in openbare ruimtes is toegestaan, omdat het valt onder de zogeheten 'vrijheid van informatiegaring'.
Nee, dat mag niet! Iemand die jou wil fotograferen of filmen moet eerst jouw toestemming vragen. Wil hij of zij achteraf ook het filmpje of de foto op internet zetten, dan moet hij of zij ook hiervoor toestemming vragen aan jou.
Filmen met je mobieltje
In het algemeen geldt dat filmen en fotograferen op de openbare weg en in de openbare ruimte mag, omdat dat valt onder de zogeheten 'vrijheid van informatiegaring'. Dit geldt alleen voor een camera die je zelf vasthoudt, bijvoorbeeld in een mobieltje of een fototoestel of een videocamera.
Hoewel je in beginsel het recht hebt om te filmen, dien je bij publicatie van de opnames rekening te houden met het portretrecht van de agenten. Dit betekent dat je de foto's of video's mag publiceren, maar de agenten onherkenbaar moet maken om hun privacy te waarborgen.
Wettelijke verplichting: In veel rechtsgebieden is het verplicht om duidelijk zichtbare borden of stickers te plaatsen om mensen te informeren dat er cameratoezicht aanwezig is. Dit is een vereiste vanuit het oogpunt van transparantie en privacybescherming.
De ideale hoogte van het herkennen van objecten en personen is 1,70 meter. Voor buitengebruik raden wij aan de camera op een hoogte te hangen die niet gevoelig is voor vandalisme. Met let erop dat de camera nooit hoger dan 3 meter van de grond hangt.
Bewijs is in het strafrecht de informatie die aantoont dat de verdachte datgene heeft gedaan waarvan hij beschuldigd wordt. De beschuldiging staat normaal gesproken in de tenlastelegging, opgesteld door de Officier van Justitie als vertegenwoordiger van de staat.
De meeste beveiligingscamera's zullen geen geluid registreren en vastleggen. Maar ze zijn er wel, bijvoorbeeld een bewakingscamera met microfoonaansluiting. U mag gesprekken opnemen, maar alleen wanneer u zelf deelnemer aan dit gesprek bent. U kunt dus niet zomaar audio opnames maken.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het installeren van camera's op openbare plaatsen en in gebouwen een positief effect kan hebben op de veiligheid en criminaliteitspreventie. Het zichtbaar plaatsen van camera's creëert een gevoel van waargenomen toezicht, zelfs als er geen fysieke bewakers aanwezig zijn.