Precies, de hoogste boom ter wereld! Dat is de Sequoia sempervirens of kustmammoetboom, die met 116 meter boven alles en iedereen uitsteekt. Het mooie: deze woudreus past goed in het Nederlandse klimaat, al zal hij hier niet de grootte bereiken die hij in Californië heeft.
De mammoetboom of reuzensequoia (Sequoiadendron giganteum) is een boom uit het geslacht Sequoiadendron van de cipresfamilie (Cupressaceae). Het is de zwaarste boom in de wereld. De soort komt van nature voor in Californië waar hij groeit op de westelijke hellingen van de Sierra Nevada tussen 1200 en 2400 m hoogte.
De gemiddelde groeisnelheid van de Sequoia sempervirens komt op 0,68 meter per jaar, de Douglas op 0,47 meter per jaar.
De mammoetboom kan in zijn herkomstgebied 50-80 meter hoog worden. De stam begint breed van onderen, na enkele meters versmalt deze. De stamomtrek is bij de grootste bomen enorm: 24 tot 27 meter. Opmerkelijk is zijn dikke roodbruine schors (50-60 cm): deze is vezelig en voelt zacht aan.
De hoogste boom van Nederland is ruim 50.5 meter hoog. Het is een Douglas (Pseudotsuga menziesii) die staat op het Loo bij Apeldoorn. Vergeleken bij de enorme bomen in Californië is het echter een dreumes.
Een Mexicaanse cipres - Taxodium mucronatum in het dorpje Santa Maria del Tule is met een diameter van 11,62 meter en een omtrek van 36,2 meter wél de dikste ter wereld. Lange tijd geloofde men niet dat de cipres één boom was, maar DNA- onderzoek toonde aan dat dit wel het geval is.
Met een hoogte van 83,8 meter, een diameter van 11,1 meter, een geschat stamvolume van 1487 kubieke meter en een vermoedelijke ouderdom van 2300 tot 2700 jaar behoort General Sherman tot de grootste en oudste levende wezens. Gemeten naar volume is het de grootste boom ter wereld.
Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) – 95,8 meter
Het is de reuzensequoia, beter bekend als mammoetboom. Qua hoogte staat deze boomsoort niet aan kop, qua omvang wel. Het allergrootste exemplaar – en daarmee het grootste levende organisme – is 'General Sherman'.
De meeste bomen zijn ook vanuit zaad op te kweken. De boom kan dan eerst in een pot gezaaid worden, of direct in de volle grond. Fruit- en notenbomen zul je voor een goede opbrengst vaker water en meststoffen moeten geven dan andere bomen.
De oudste boom ter wereld staat in Zweden, om exact te zijn in het Fulufjället National Park. De boom in kwestie is een spar. Op het eerste gezicht ziet de boom er weinig indrukwekkend uit, maar onderzoekers zijn erachter gekomen dat de wortels van de boom minstens 9.500 jaar oud zijn!
Sequoia is een Indianen meisjesnaam. Het betekent `reuzenboom`.
De boom "General Sherman", de grootste onder hen en tevens de grootste boom ter wereld, is 83 meter hoog, op anderhalve meter heeft hij een stamomtrek van 24,10 meter. Zijn massa wordt geschat op 1950 à 2145 ton, zijn leeftijd op 2000 à 3000 jaar. Hij wordt vaak het grootste levende wezen ter wereld genoemd.
Er zijn vele duizenden mammoetbomen in Europa. Ze werden en worden vrij vaak aangeplant in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, België en Nederland en oudere exemplaren kunnen er vrij gemakkelijk herkend worden omdat hun top uitsteekt boven het gebladerte van de andere bomen.
Ze bestaan nog in Europa: oerbomen. Bomen die ouder zijn dan Christus en Boeddha. Van al het bos dat tegenwoordig nog in Europa bestaat wordt minder dan één procent tot het oerbos gerekend. Oerbomen en oerbossen zijn zeldzaam en bijzonder.
De grootste boom ter wereld staat in Californië, in de Verenigde Staten. Daar staan veel sequoiabomen, die heel erg oud en groot kunnen worden. De meeste bomen zijn al zo'n 2000 jaar oud.
Ze groeien meestal niet dieper dan 2 meter maar kunnen zich tot 45 meter uitstrekken en daarmee een geen goede verankering bieden aan deze giga boom. De belangrijkste doodsoorzaak van een volwassen giant sequoia is dan ook omvallen.
Hoe oud General Sherman precies is, is niet te zeggen maar de schatting is dat de grootste boom ter wereld ongeveer 2.500 jaar oud is.
Zwaargewichten in de Achterhoek
Een voorbeeld van zo'n boom die zeldzaam is vanwege zijn omvang is de mammoetboom bij Huize Veldzicht in Brummen. Met een stamomtrek van 8 meter en 54 centimeter mag deze woudreus zich de dikste boom van Nederland noemen.
Deze kustmammoetboom (Sequoia sempervirens) van 115,61 meter staat in een afgelegen deel van het Redwood National Park in het noordwesten van de Amerikaanse staat Californië. De boom, ontdekt in 2006, is vernoemd naar Hyperion, de Titaan uit de Griekse mythologie.
De oudste boom is volgens hen metingen de Marialinde in Oisterwijk. Deze staat op het plein De Lind achter het gemeentehuis en telt 632 jaren. De eerst bekende gedocumenteerde vermelding van deze boom dateert uit 1388. De linde overleefde toen een felle brand en zou daarom bovennatuurlijke krachten hebben.
Methuselah. De oudste nog levende boom in de wereld is pas onlangs ontdekt en heeft daarom nog geen naam gekregen. Uit onderzoek van de ringen en stamcellen is gebleken dat deze boom 5.062 jaar oud is!
De verweerde, 1230 jaar oude den in Zuid-Italië is de oudste boom in Europa waarvan de leeftijd op wetenschappelijke wijze is gedateerd. Bovendien lijkt de oeroude conifeer nog lang niet te zijn uitgegroeid, zoals wetenschappers vorige week in het tijdschrift Ecology berichtten.
Eeuwenoude Bomen op een geheime plek
Tot voor kort werd een boom in dit gebied met de naam Methuselah als de oudste ter wereld beschouwd. De boom groeit op ongeveer 3000 meter hoogte in het Inyo National Forest en is ruim 4800 jaar geleden begonnen met groeien. Maar inmiddels is deze conifeer zijn wereldrecord kwijt.
Vergaap je aan de hoogste boom van Europa, de Karri Knight, in Valle de Canas, Portugal. Op de website van Monumentaltrees.com staat hij geregistreerd onder nummer 8314: de Karri Knight, zoals hij gedoopt is, een eucalyptus in het Portugese dorp Valle de Canas (nabij studentenstad Coimbra).