Er zijn verschillende notaties waarin GPS coördinaten kunnen worden uitgedrukt, zoals lengte- en breedtegraad, Rijks Driehoek Coördinaten, UTM, UPS, MGRS en Maidenhead. -graden - minuten - seconden - tienden van seconden (DDD° MM' SS. s"). Op veel GPS apparatuur is het formaat instelbaar.
Je huidige locatie vinden op de kaart
Open Google Maps op je computer. . De blauwe stip geeft je locatie aan.
Coördinaten gebruiken om te zoeken
Open Google Earth. Geef in het zoekvak in het linkerdeelvenster de coördinaten op met een van de volgende notaties: Decimale graden: bijvoorbeeld 37.7°, -122.2° Graden, minuten, seconden: bijvoorbeeld 37°25'19.07"N, 122°05'06.24"W.
Zoals de meeste systemen gebruiken we 6 decimalen, wat overeenkomt met een nauwkeurigheid van 1 meter. Dit is ook een gangbare notatie die wordt gebruikt in geocaching en vooral in de zeevaart, waar de minuut meestal voldoende is als kleinste waarde.
De sexagesimale coördinaten hebben drie componenten: graden, minuten en seconden. Elk van deze componenten is vaak een geheel getal, maar de seconden kunnen een decimaal nummer zijn in het geval van de noodzaak van grotere precisie.
Coördinaten zijn twee getallen of letters die de plaats van iets bepalen. Bepaal eerst de horizontale plaats en vervolgens de verticale plaats. Schrijf altijd eerst de letter of het cijfer van de horizontale plek op en daarna die van de verticale. Je hebt dan de juiste coördinaten of het juiste vlak gevonden.
Sommige landen hebben zelfs meer dan één coördinatenstelsel. Het is niet werkbaar om alle coördinatenstelsels in Google Maps te hebben. Daarom werkt Google Maps maar met één coördinatenstelsel en dat is WGS84. Het WGS84 gebruikt geen X- en Y-coördinaat, maar het gebruikt latitude of longitude.
De hoogte van een plaats bekijken
Tik op de locatie en houd deze vast om de hoogte weer te geven. Je kunt ook de coördinaten voor de latitude en longitude krijgen, en de meettool gebruiken, die de afstand vanaf die locatie weergeeft.
Een coördinaat is een getal dat wordt gebruikt om de plaats van een punt aan te geven. Alleen op een lijn of kromme is één coördinaat voldoende om de plaats van dat punt ondubbelzinnig te bepalen. In andere gevallen, bijvoorbeeld in een vlak of in de ruimte zijn er meer coördinaten nodig.
Op hun site The World Factbook staat bij Nederland de locatie 52°30 0 N, 5°45 0 E, oftewel: de Haringweg in Dronten.
ETRS89 is sinds 1 oktober 2000 het officiële driedimensionale coördinatenstelsel van Europees Nederland. De transformatie van ETRS89 naar RD bestaat uit 3 stappen: Een gelijkvormigheidstransformatie van ETRS89-coördinaten naar geografische coördinaten ten opzichte van de Bessel (1841)-ellipsoïde.
De positie van een willekeurig punt wordt bepaald door enerzijds de georiënteerde hoek tussen de verbindingslijn van het middelpunt van de aarde naar het gegeven punt en het vlak van de evenaar (breedtegraad) en anderzijds door de georiënteerde hoek tussen diezelfde verbindingslijn en het vlak van de nulmeridiaan, ...
0 graden is bij de evenaar en 90 graden is bij de noord- of zuidpool. Om aan te geven of je bij de noord- of zuidpool zit gebruiken we de afkortingen NB en ZB. NB staat voor noorderbreedte, dat betekent dat we op het noordelijk halfrond zitten, dus boven de evenaar.
In de Waze app is het mogelijk om je bestemming via coördinaten in te geven door een breedte- en lengtegraad in te geven, gescheiden door een komma, als"##. ####,##. ####" (het aantal cijfers is vrij in te vullen). Het is ook mogelijk om het in graden te doen zoals: 52°22'12", 4°53'12".
Als je in de atlas kijkt op bladzijde GB 190-191 (GB 172–173), zie je bovenaan en onderaan de kaart de graden ooster- en westerlengte en links en rechts van de kaart de graden noorder- en zuiderbreedte. Elke plaats op aarde heeft dus een ligging op noorder- of zuiderbreedte en ooster- of westerlengte.
Geografische posities worden traditioneel uitgedrukt in booggraden (°), onderverdeeld in 60 minuten (') en 60 seconden ("), dus ddd°mm'ss,s". Men werkt ook wel met decimaal onderverdeelde minuten (ddd°mm,mmm') of decimaal onderverdeelde graden (ddd,dddd°).
Reacties. Een graad komt overeen met een afstand van ongeveer 111 km.
Wilt u weten op welke hoogte het maaiveld van uw postcode ligt? Bezoek dan www.ahn.nl. De waarden zijn ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (NAP), afgerond op decimeters. De hoogten zijn afkomstig van het Actueel Hoogtebestand Nederland.
Alle hoogtes in Nederland worden gemeten ten opzichte van hetzelfde niveau, het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Een NAP-hoogte van 0 m is ongeveer gelijk aan het gemiddeld zeeniveau van de Noordzee.
Hoogtemeter - Altimeter is een slimme tracking devices, wordt gebruikt om hoogte te meten. Het is perfect app voor mensen die houden van wandelen, skiën, mountainbiken en andere outdoor activiteiten. Elke keer en met hoge precisie kunt u hoogte, hoogte of lokalisatie coördinaten te controleren.
Meten met iPhone en Android: Ruler app
Tover je mobiel dan om in een liniaal met de Ruler app! Kies voor inches of centimeters en je scherm verandert in een ruler! Zo meet je supernauwkeurig én razendsnel.