U heeft pijn laag in de rug die uitstraalt naar één of allebei uw benen. De klachten ontstaan na een eind lopen en als u een tijd heeft gestaan. De pijn in uw rug en benen wordt erger. Uw benen gaan doof aanvoelen en worden stuurloos.
Een lumbale kanaalstenose is een vernauwing van het lendenwervelkanaal, waardoor u pijn of gevoelloosheid in de rug en benen krijgt.
Een stenose is niet zomaar te genezen. Maar je kunt met goede adviezen wel zorgen dat de pijn veel minder wordt. Wandelen met stenose is de meest laagdrempelige manier om het bewegen, zolang het geen lange afstanden zijn. Vermijd lange routes of lang staan.
De vernauwing is bij een foraminale stenose langzaam ontstaan. Daardoor worden de klachten veelal bepaald door de houding. Bij het veranderen van de houding van meer voorover naar gestrekt/rechtop neemt de beknelling van de zenuw toe, waardoor de klachten erger worden.
Een stenose geneest niet vanzelf.Klachten die bij een stenose in de onderrug horen, gaan meestal vanzelf over. De fysiotherapeut kan u helpen bij een betere houding die uw rug ontlast. U krijgt oefeningen om uw rugspieren te verstevigen, zodat u verdere slijtage van de ruggenwervel voorkomt.
Behandeling stenose
Langdurige beknelling kan leiden tot onherstelbare schade. Als de klachten meer dan 3 maanden erg hinderlijk blijven of ernstig zijn, bekijken wij of een operatie kan helpen. De vernauwing in het wervelkanaal kan worden opgeheven door een interarcuaire kanaalverwijding of een laminectomie.
Niet languit liggen op de buik en liever ook niet op de rug. De lage rug staat dan in een holle stand en de ruimte in het wervelkanaal is dan (nog) kleiner. Het beste is om te slapen op de zij, met licht gebogen rug en een bodykussen tussen de knieën.
U heeft pijn laag in de rug die uitstraalt naar één of allebei uw benen. De klachten ontstaan na een eind lopen en als u een tijd heeft gestaan. De pijn in uw rug en benen wordt erger. Uw benen gaan doof aanvoelen en worden stuurloos.
Zoals bij elke operatie zijn er ook bij een operatie van een vernauwing van het wervelkanaal bepaalde risico's, maar de kans op complicaties is klein. Een enkele keer ontstaat er een ontsteking of nabloeding in het operatiegebied.
Patiënten met lumbale spinale stenose kunnen pijn, zwakte of gevoelloosheid voelen in de benen, kuiten of billen. In de lumbale wervelkolom nemen de symptomen vaak toe bij het lopen van korte afstanden en nemen ze weer af wanneer de patiënt zit, naar voren buigt of gaat liggen.
Bij een kanaalstenose kunnen de klachten stabiel blijven of verergeren.
Bij een wervelkanaalvernauwing in de onderrug is de tunnel in de wervelkolom, het wervelkanaal, vernauwd. Dit noemen we lumbale stenose. De belangrijkste oorzaak hiervan is slijtage.
Hoe kan ik zelf zorgen voor goed herstel na stenose operatie? In de meeste gevallen duurt een stenose operatie herstel zo'n zes weken. Als de stenose operatie succesvol is verlopen, mag u direct naar huis. Houd er rekening mee dat u de eerste paar dagen wel wat hulp nodig heeft.
Er zijn twee soorten lumbale stenoses te onderscheiden: Een foraminale stenose en de spinale kanaalstenose. Een foraminale stenose is het gevolg van een vernauwing van de opening, de foramen. Een spinale kanaalstenose is een vernauwing van het wervelkanaal zelf.
De behandeling van een kanaalstenose bestaat in de eerste plaats uit fysiotherapie en pijnstillers. Soms wordt u doorverwezen naar een pijnteam voor behandeling met injecties in de rug. Als klachten binnen drie maanden niet verbeteren of zeer ernstig zijn, overwegen we een operatie om de vernauwing op te heffen.
U wordt binnenkort geopereerd aan een rughernia of stenose. U wordt hiervoor twee à drie dagen opgenomen in het ziekenhuis. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond de opname en uw operatie.
U mag de eerste 2 maanden geen intensieve sporten doen. Bijvoorbeeld geen hardlopen of contactsporten als voetbal. Overleg tijdens de controle afspraak met uw arts wanneer u weer kunt sporten. Doe de eerste 6 weken geen zwaar huishoudelijk werk, zoals stofzuigen en dweilen.
De eerste 6 weken ligt de nadruk op het herstel van uw wond en het weer oppakken van dagelijkse activiteiten. Vanaf de 6e week na de operatie is uw rug voldoende hersteld om ook zwaardere activiteiten aan te kunnen. U mag dan rustig beginnen met werken, sporten, en krachttraining.
Het belangrijkste is om in beweging te blijven en als u een pijnstiller wilt nemen begin dan met paracetamol (maximaal 4 maal per dag 2 tabletten van 500mg). Beter kunt u eventueel diclofenac gel of ibuprofen gel op uw rug smeren. Paracetamol heeft minder bijwerkingen dan ibuprofen en andere NSAID's.
Het verschil tussen een hernia en stenose is dat een hernia een uitstulping is die tegen een zenuw kan aandrukken en een stenose is een vernauwing die zorgt voor samendrukking.
Bij een laminectomie opereert de neurochirurg een vernauwing (stenose) van het wervelkanaal.
Bepaalde oefeningen zijn voor mensen met stenose beter dan andere en uw therapeut kan u laten zien wat u zou moeten vermijden. Bijvoorbeeld, omdat lopen meestal pijnlijker is dan zitten, kan fietsen een betere manier voor u zijn om regelmatig te bewegen.
Het terugkomen van de klachten (recidief), zoals bij bijvoorbeeld een hernia, is in feite onmogelijk omdat het verwijderde bot niet meer terug aangroeit. Wel kan er op een ander niveau in de rug een stenose gaan ontwikkelen. Let op dat u geen verkeerde bewegingen maakt met uw rug, zoals voorover buigen en draaien.