In plaats van alleen de blaadjes te plukken, is het beter om de blaadjes samen met de steel af te knippen. Dit kun je het beste net boven het punt doen waar twee blaadjes aan de stengel vast zitten. Hierdoor bevordert de bladgroei waardoor er in no time weer nieuwe basilicumblaadjes aan groeien.
Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker. Knip het plantje af, ca. 1 cm boven de plek waar de blaadjes uit de steel groeien. Van een plantje van 25 cm kun je bijvoorbeeld de bovenste 10 cm afknippen en de rest laten staan.
Oogsten en toppen basilicum
Knip een stengel met blaadjes af. Verwijder ook regelmatig de toppen van de plant. Dat bevordert de groei van zijstengels en dus een bossige groei. Beginnende bloemhoofden en stengels met uitgebloeide bloemhoofden mogen ook afgeknipt worden.
Als de plant eenmaal een hoogte van 30cm heeft bereikt kan je beginnen met oogsten. Je kan de gehele plant gebruiken of vlak boven 2 bladeren de stengel doorknippen. De plant zal nu van de ene stengel 2 nieuwe creëren en zo doorgroeien. Basilicum heeft de eigenschap om snel weer terug te groeien.
Goed verzorgde basilicum kunnen tot zes maanden in de grond groeien.Ze gaan ongeveer vier maanden mee in een pot.
De verzorging
Je moet hem dagelijks water geven en dat doe je het beste van onderaf. Daarom is een pot met gaatjes ook zo handig, deze zet je vervolgens in een bakje met water, zodat de plant zich van onderen vol kan zuigen met water.
Basilicum groeit ofwel kruidachtig of houtachtig in het onderste gebied. Houtachtig zijn met name de meerjarige, die als vaste basilicum bekend staan. De gewone basilicum (Ocimum basilicum) groeit kruidachtig en is een eenjarige plant. Na de bloei en zaadvorming eindigt hun natuurlijke levenscyclus.
Zorg zeker voor een plaatsje beschut tegen te felle regen en wind en verkies een goed gedraineerde, vochtige grond. Het is echter beter basilicum te kweken in een serre, of zelfs binnenshuis in een pot op de vensterbank: De plant kan hier ongeremd groeien.
Op een gegeven moment gaat de basilicum bloeien. Als je wilt dat alle energie naar de vorming van blaadjes gaat, kan je de bloemstengel uit de plant knippen. Het vormen van een bloem kost namelijk energie die de plant dan niet meer in het vormen van bladeren kan steken.
Basilicum houdt van de volle zon. Maar als je het tuinplantje in de volle zon zet heb je ook kans dat het plantje uitdroogt.
Uiterlijk, wanneer basilicum verwelkte bladeren heeft, duidt alles op een gebrek aan water. Planten mogen niet verwelken. Sterke veranderingen tussen droogheid en vocht leiden tot schimmelinfecties in het wortelgebied. Daarom wordt er regelmatig water gegeven.
Temperaturen lager dan 12°C zullen de basilicum geen goed doen. Plant jouw basilicum in de volle grond en zorg dan ook hier voor een goed vocht doorlatende grond (meng eventueel met teelaarde). Hou er wel rekening mee dat de plant zal sterven van zodra de temperaturen opnieuw langdurig onder de 12°C duiken.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
Je kunt op twee manieren basilicum stekken: door het stengeltje in volle aarde te planten, of door het in water te zetten.
Alleen meerjarige basilicumsoorten en -variëteiten zijn geschikt om te overwinteren. "Overblijvend" of "meerjarig" wordt vaak verward met winterhard. Zoals eerder vermeld, houdt alle basilicum van warmte en is het niet winterhard op onze breedtegraden. Een jaarrond kweken in de tuin is dus uitgesloten.
De juiste manier van plukken: met stengel en al!
Dit kun je het beste net boven het punt doen waar twee blaadjes aan de stengel vast zitten. Hierdoor bevordert de bladgroei waardoor er in no time weer nieuwe basilicumblaadjes aan groeien.
Basilicum is veelal een eenjarige, kwetsbare plant die van warmte houdt en ongeveer 45 centimeter hoog wordt.
De bloempjes zijn eetbaar; ze hebben dezelfde smaak als het blad maar dan iets zachter van smaak. Ook tijdens de bloei kun je de blaadjes gewoon oogsten en eten, zonder noemenswaardig smaakverlies.
Winter. Basilicum is niet winterhard. Hij kan niet tegen temperaturen lager dan 1℃. Basilicum is dus een eenjarige plant.
Van zodra de temperaturen in mei/juni stijgen, kan je de basilicum ook buiten planten in een pot, kruidentafel of moestuinbak.
Vader der soorten basilicum
De basilicum die meestal bedoeld wordt als het over 'basilicum' voor consumptie gaat, is 'Ocimum basilicum' - kijk daar kun je mee aankomen - Het is zo'n beetje de vader van alle basilicumsoorten die eetbaar zijn.
Per vierkante meter kan je ongeveer 37 tot 52 basilicum planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 basilicum planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Basilicum thee maken
Je kan zowel verse als gedroogde basilicum gebruiken. Kook simpelweg het water en voeg 1 doseerlepel gedroogde basilicum toe of gebruik 4 a 5 blaadjes verse basilicum. Je kan eventueel een drupje citroensap toevoegen, maar ook kamille of citroengras zijn heerlijke toevoegingen aan basilicumthee.