De meest doeltreffende oplossing om uw smartphonescherm te beschermen tegen frontale schokken en krassen is een screenprotector uit gehard glas die u direct op het scherm legt. Hoezen en backcovers hebben ook een beschermende werking, vooral wanneer uw smartphone valt.
Je kunt een schermvergrendeling instellen om je Android-telefoon of -tablet te beveiligen. Telkens als je het apparaat inschakelt of het scherm activeert, wordt je gevraagd het te ontgrendelen met een pincode, patroon of wachtwoord. Sommige apparaten kun je ontgrendelen met je vingerafdruk.
Android: een antivirus kan helpen om je Android-smartphone te beschermen, maar het is geen topprioriteit. Hoewel een antivirus op je telefoon je kan beschermen tegen kwaadaardige apps, is de beste bescherming nog steeds om nooit iets te downloaden dat niet uit de officiële Play Store komt.
Hiervoor ga je naar Instellingen >Batterij en Apparaatonderhoud > Apparaatbeveiliging > Inschakelen. Vanaf dat moment controleert de virusscanner het toestel op virussen en malware. Om onze smartphones zo goed mogelijk te beveiligen, bieden wij niet alleen updates aan.
Je telefoon werkt abnormaal langzaam.
Het is mogelijk dat een gehackte telefoon al zijn verwerkingskracht geeft aan de malafide toepassingen van de hacker. Dit kan er voor zorgen dat je telefoon langzaam wordt. Onverwacht vastlopen, crashes en onverwacht opnieuw opstarten kunnen soms symptomen zijn.
Wanneer je ziet dat jouw smartphone berichten verstuurt of telefoontjes pleegt waar jij geen weet van hebt, is het toestel mogelijk gehackt. Kwaadwillenden zijn soms in staat om toestellen (gedeeltelijk) over te nemen en zo hoge kosten te maken door bijvoorbeeld dure sms'jes te versturen, of belletjes te plegen.
Android bevat overigens wel standaard bescherming tegen malware. Google Play Protect controleert apps bij installatie en scant geregeld je apparaat. Bovendien geeft de functie Safe Browsing in de Chrome-browser waarschuwingen voor websites die mogelijk gevaarlijk zijn.
Vind al je Galaxy devices met Find My Mobile
Hiermee zie je snel waar al je apparaten voor het laatst zijn gezien. Let op, voor je smartphone of tablet moet de instelling 'Find my device' aanstaan. Dit regel je bij Instellingen onder Biometrie en beveiliging.
Als we alle Android Smartphones bekijken zijn er twee die er qua beveiliging er hoog bovenuit steken: Google Pixel 3: Dit is één van de veiligste telefoons op de markt. Veel beveiligingsfuncties zitten er standaard op met regelmatige updates.
Over het algemeen is Android een heel veilig besturingssysteem, maar geen enkel platform is onfeilbaar. Een telefoon kan dus altijd besmet raken met een virus. De afgelopen jaren zijn vooral malwarevirussen (helaas) populairder geworden.
Beveiligd tot in de kern
En als je een back-up van je telefoon naar de cloud maakt, wordt alles end-to-end versleuteld met de pincode van je telefoon. Alleen jij hebt dus toegang tot de gegevens. Bovendien beschermen we elke app op besturingsysteemniveau, zodat andere apps niet kunnen meekijken met wat je doet.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.
Meekijken met wat je typt
En als je het niet uitspreekt via een telefoongesprek, dan typ je het wel. In je berichten-apps of je persoonlijke notitie-apps bijvoorbeeld. Zelfs als je teksten wist, heeft de hacker ze al opgeslagen.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Beveiligingslek. Soms zit er een beveiligingslek in het besturingssysteem, een computerprogramma of een app. Via zo'n gat kunnen hackers binnenkomen op je apparaat en vervolgens de camera of microfoon aanzetten. Bij iPhones en MacBooks komt dit overigens minder vaak voor dan bij Android-apparaten en Windows-laptops.
Fraude via WhatsApp is en blijft één van de meest voorkomende vormen van oplichting. Volgens NU.nl werd er in 2019 voor maar liefst 1 miljoen euro buit gemaakt via de chatdienst. Het afgelopen jaar zijn er meer gevallen dan ooit bekend waarbij je hele WhatsApp account wordt gehackt.
Welk antivirusprogramma je nodig hebt, is afhankelijk van de activiteiten die je op je pc uitvoert. Als je alleen wat e-mails verstuurt en wat op het internet surft, is een eenvoudige virusscanner voldoende. Werk je met veel (bedrijfs)gevoelige informatie, dan is een uitgebreider (vaak betaald) programma noodzakelijk.
SeniorWeb adviseert om voor de zekerheid op de tablet en smartphone met Android een antivirusapp te installeren. Bekende gratis apps hiervoor zijn Antivirus gratis voor Android van AVG en Malwarebytes Beveiliging. Meer van dit soort apps staan in de Play Store.
U kunt een tool voor het verwijderen van virussen gebruiken of een gratis virusscanner voor Android downloaden, zoals Avast Mobile Security. Dit is de snelste manier om uw Android te scannen op virussen of andere dreigingen.