Veel mensen die last hebben van staar, hebben dit aan beide ogen. Patiënten met staar worden behandeld met een staaroperatie, waarbij de troebele lens wordt vervangen door een kunstlens.
Een goede opticien herkent staar bij het opmeten van uw oog. Soms is de staar al zo sterk dat een goede meting van het oog niet eens meer mogelijk is. De opticien stuurt u dan door naar een oogarts. Voor het krijgen van een vergoeding van een behandeling van staar, moet u wel een verwijsbrief van uw huisarts vragen.
Staar ontstaat als gevolg van veroudering van de ooglens: nagenoeg iedereen krijgt in de loop van de jaren een minder heldere lens. Bij sommige mensen is het aangeboren. Andere oorzaken kunnen zijn: Stofwisselingsziekten (zoals diabetes)
Bij staar is de lens niet meer helder. Dit wordt ook wel troebel genoemd. U ziet wazig en u kunt kleuren minder helder zien. U kunt een staaroperatie krijgen.
Tijd tussen twee staaroperaties
Wanneer u aan beide ogen geopereerd moet worden, wordt tussen beide ingrepen ongeveer vier weken aangehouden. Dit in verband met het herstel van het oog. Een periode van vier weken kan onwenselijk zijn.
De operatie doet geen pijn. Artsen kunnen de staaroperatie ook met een laser doen. Onderzoek heeft laten zien dat dit meestal niet beter is dan een gewone operatie. Na de operatie krijgt u meestal een plastic doorzichtig oogkapje op uw oog.
Kiest u een implantlens om dichtbij scherp te kunnen zien en had u voor de operatie ook een bril nodig om veraf goed te kunnen zien? Dan heeft u ná uw staaroperatie ook geen leesbril meer nodig, maar nog wel een bril of contactlenzen voor veraf.
Of u het merkt, hangt af van de plek in de ooglens waar de troebeling zich ontwikkelt en hoe groot die troebeling is. Als de troebele plek in het midden van de lens of daar vlakbij zit, dan krijgt u al snel klachten zoals: Wazig of dubbelzien, mogelijk met één oog. U ziet kleuren doffer.
Ook zijn corticosteroïden medicijnen die de patiënt soms gebruikt als vervanging van het bijnierschorshormoon wanneer de patiënt dit zelf niet aanmaakt. Wanneer de patiënt deze geneesmiddelen gedurende langere tijd inneemt, leidt dit tot chronisch open-hoek glaucoom en staar: troebele ooglens).
Symptomen van staar zijn dubbel of wazig zicht, gevoeligheid voor licht, slechter zien in het donker, kleuren moeilijk of niet waarnemen en een wisselende gezichtsscherpte. Het niet behandelen van staar leidt tot blindheid. Door middel van een staaroperatie kan het zicht worden hersteld.
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen.
De enige behandeling voor staar is een staaroperatie, ook wel een cataractoperatie genoemd. Tijdens de operatie vervangt de oogarts de troebele lens door een heldere kunstlens. Een staaroperatie gebeurt altijd maar aan één oog.
In het algemeen ontwikkelt staar zich heel geleidelijk en het kan jaren duren voordat u hier iets van merkt. Soms gaat het proces sneller en treedt er binnen enkele maanden al een merkbare verslechtering van het zicht op.
De operatie duurt gemiddeld zo'n 20 tot 30 minuten. Met de voorbereidingen en de nazorg bent u ongeveer 2 tot 3 uur in het ziekenhuis. In de meeste gevallen kan de operatie onder plaatselijke verdoving plaatsvinden.
In de volksmond wordt de oogaandoening glaucoom nog vaak 'groene staar' genoemd. Deze term is verouderd en wordt in de medische wereld echter niet meer gebruikt. Glaucoom is namelijk een ziekte waarbij de oogzenuw aangetast is. Dit wordt meestal veroorzaakt door een verhoogde druk in de oogbol.
Wanneer u geopereerd bent aan staar dan heeft u een controle-afspraak drie/vier weken na de operatie. Tijdens deze controle krijgt u van de assistent(e) of de oogarts een nieuw brilrecept mee. De opticien meet deze brilsterkte nog na voor u, ongeveer zes weken na de operatie.
De oogdruk is opeens heel hoog. Dit geeft heftige klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken, een rood en pijnlijk oog en wazig zien.
De klachten van staar ontstaan meestal geleidelijk en nemen langzaam toe, denk aan: Wazig zien, moeite met krant lezen of TV kijken, autorijden. Grauwer beeld, minder kleuren. Lichtverstrooiing, bijvoorbeeld: last met autorijden in het donker, koplampen, straatlantaarns.
De gemiddelde leeftijd bij een staaroperatie bedraagt 70-75 jaar (maar kan ook op jonge leeftijd voorkomen). Als iemand aan één oog geopereerd is, dan is de kans redelijk groot dat het andere oog ook een keer volgt (in ongeveer 50% van de gevallen).
Met de standaard lens wordt het zicht gecorrigeerd voor één afstand. Meestal is dit de verte afstand, waardoor mensen na de operatie veraf beter gaan zien zonder bril. Soms wordt er in overleg met de oogarts voor gekozen om de sterkte op min 2,5 uit te rekenen, zodat je goed nabij kan kijken zonder bril.
Enkele maanden of jaren na de staaroperatie kan het lenszakje waar de lens in zit troebel worden. U ziet dan weer slechter . Dit kunnen we gelukkig met een behandeling verhelpen.
U kunt een drukkend gevoel bij uw oog krijgen. Het klemmetje tussen de oogleden wordt verwijderd en uw oog wordt dichtgeplakt. U krijgt een dop met een ballonnetje op uw oog, zodat de verdoving goed kan verspreiden. Na ongeveer 15 minuten is uw oog helemaal verdoofd en kunt u het oog niet meer bewegen.
Na de staaroperatie kun je niet direct autorijden. Je oog heeft de kans nodig om te herstellen. Door het kapje op je oog is autorijden na de staaroperatie gevaarlijk. Diepte en afstand zijn door het kapje lastig in te schatten.