4 F-35's zijn vanaf vandaag op Vliegbasis Volkel gestationeerd. De luchtmacht beschikt inmiddels over 26 van deze jachtvliegtuigen. Hiervan staan er 14 op Vliegbasis Leeuwarden. De andere 8 staan voor het opleiden en trainen van vliegers in de Verenigde Staten.
Van deze 25 zijn er nog zeven in de Verenigde Staten. Volkel heeft er nu dus vier, Leeuwarden veertien. De F-35 is de modernere opvolger van de F-16.
Er komen 6 extra F-35's. De hele vloot krijgt modernere wapens. Het aantal onbemande verkenningsvliegtuigen (MQ-9 Reaper) verdubbelt tot 8.
Op Volkel staan F-35's en F-16's. De F-35 vervangt op den duur alle F-16's. De belangrijkste taak van de vliegbasis is het leveren van luchtsteun en luchtverdediging.
België heeft in 2018 34 nieuwe F-35-vliegtuigen aangekocht. De eerste gevechtsvliegtuigen worden over een drietal jaar verwacht, maar de infrastructuur op de basissen in Florennes (Namen) en Kleine Brogel (Limburg) is gedateerd.
Nederland heeft op dit moment 25 F-35's. In totaal zijn er 52 van deze hypermoderne gevechtstoestellen besteld.
Hoewel het door het ministerie van Defensie nooit is bevestigd of ontkend, vermoedt men dat de vliegbasis nu de enige locatie in Nederland is waar kernwapens zijn opgeslagen. Oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt hebben dit in 2013 ook bevestigd. Het zou gaan om 22 atoombommen van het type B61.
Ondanks het feit dat Nederland officieel kernwapenvrij zou zijn, blijken er op de luchtmachtbasis in Volkel nog steeds kernwapens opgeslagen te liggen.
De oude straaljagers kosten zo'n 12.000 euro per uur om in de lucht te houden. Zelfs in voorzichtige schattingen kost de F-35 het dubbele. "We weten nog niet precies wat het gebruik gaat kosten", zegt Melkert. Maar dat het in de kosten gaat lopen is volgens hem zeker.
De F-35C-versie voor de vliegdekschepen van de US Navy kost nu 94,4 miljoen dollar per stuk. De F-35A, die ook voor Nederland gebouwd is, kost straks in lot 14 $77,9 miljoen.
De Patriots worden in Slowakije ingebed in de NAVO-commandostructuur. De Patriot is bij uitstek een wapensysteem dat gericht is op defensieve inzet. Nederland gebruikt PAC-2 en PAC-3 raketten. De PAC-2 ontploft in de buurt van het doelwit, dat wordt vernietigd door de wolk van scherven.
2022: 8 toestellen. 2023: 3 toestellen.
Specificaties. aantal: in het begin 213 stuks (177 eenzitters en 36 tweezitters), nu 24 stuks tot 2024 (aantal neemt af tot het moment dat de F-35 alle taken heeft overgenomen).
Gevechtsvliegtuigen zijn een bepalende factor, waar ook ter wereld. Tien dodelijke vogels dringen zich op, zoals de Russische Sukhoi T-50, die volgens Vladimir Poetin het beste gevechtsvliegtuig ter wereld is. Met een verwachte levensduur van 30 tot 35 jaar ziet het er goed uit voor de T-50.
Studies laten zien dat jij en maximaal 100.000 stadgenoten gered kunnen worden, ten minste: als je je hoofd erbij houdt en de straling laag genoeg. Het allerbelangrijkst: probeer een fall-out, ofwel radioactieve neerslag, te ontwijken.
De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie spreken af dat nucleaire en conventionele raketten en kruisraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer vernietigd moeten worden.
Gevolgen van een kernoorlog
Als gevolg van de enorme branden zou er zoveel stof in de atmosfeer kunnen komen dat daardoor de atmosfeer zou verduisteren en een paar jaar een nucleaire winter zou heersen. Hierdoor zou er geen landbouw mogelijk zijn en de overlevenden verhongeren.
Stand: 25 augustus 2022. Nederland krijgt er in totaal 52.
Aanvankelijk kocht België 334 Leopards aan. Daarvan zijn momenteel nog 83 gevechtstanks bij Defensie. Van die tanks zullen 48 te koop worden aangeboden, 24 tanks zullen tentoongesteld worden en elf tanks zullen als oefendoelwitten gebruikt worden. Het is nog niet beslist aan welke landen die 48 verkocht zullen worden.
Technische informatie F-35
Deze start en landt op normale banen. De versie die verticaal kan starten en landen (F-35B/STOVL) en die voor vliegdekschepen (F-35C/CV) zijn niet door Nederland aangeschaft.
De Belgische F-16-vloot telt 60 toestellen, met een basis in Kleine-Brogel en Florennes. Momenteel nemen de F-16-piloten deel aan operatie 'Desert Falcon' in Irak en Syrië tegen de Islamitische Staat.