Low carb amandelmeel is de basis voor veel recepten. Ook kokosmeel is een goede vervanger voor gewone meel. Maar ook sesammeel en pindameel worden tegenwoordig steeds meer gebruikt. Voor wie graag zelf een koolhydraatarm brood wil bakken zijn er diverse melen met een brood mix.
Het aantal koolhydraten per 100 gram meel is het laagst in amandelmeel (16 gram), maar ook de hoeveelheid in kokosmeel (18 gram) is vrij laag. Bij de andere meelsoorten varieert de hoeveelheid tussen 58 en 72 gram, waarbij patent tarwebloem het meest rijk is aan koolhydraten.
Voor koolhydraatarm meel, zoals amandelmeel of meel voor slankie brood, ben je bij Zelfbroodbakken.nl op de goede plaats.
Als je keto gebruikt, is amandelmeel je eerste keus om te bakken, omdat het koolhydraatarm, vetrijk, matig eiwitrijk is en een geweldige smaak en textuur heeft. Belangrijk om te weten: de hoeveelheid macro's in amandelmeel varieert per merk, dus zoek naar merken die 10 of minder netto koolhydraten per kop bevatten.
Volkorenbrood is een van de hoofdleveranciers van vezels. Deze zitten een stuk minder in koolhydraatarm brood. Minder koolhydraten is voor veel mensen een goed idee; kies voor meer groente, ei, noten, zaden, zuivel en vis. Deze producten bevatten van nature weinig koolhydraten.
Koolhydraatarm brood van Meesterbakker Roodenrijs bevat slechts 2,5 gram* koolhydraten per boterham en behoort daarmee tot één van de broden met het laagste koolhydraat percentage van het land. Ons koolhydraatarm brood bevat veel zaden. Hierdoor is het arm aan koolhydraten en rijk aan vezels en eiwitten.
Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt. Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken. Deze bindmiddelen kun je kopen bij de meeste natuurvoedingswinkels en binden bij een lagere temperatuur dan Maizena.
Volkorenmeel is het gezondste meel dat van tarwe gemaakt wordt. Hierbij wordt de gehele graankorrel gebruikt, dus juist ook de buitenkant waar alle vitaminen, mineralen en voedingsvezels in zitten. Speltmeel lijkt qua voedingswaarde heel erg op volkorenmeel. De een is daarom niet gezonder dan de ander.
Bij bloem zijn de zemelen en kiemen uit het volkorenmeel gezeefd. Daarmee worden dus ook de belangrijke voedingsstoffen uit het meel gehaald. Hierdoor is bloem minder voedzaam. Meel (of tarwemeel) is vaak een mengsel van bloem en volkorenmeel.
Onlangs kocht ik een meelsoort welke ik nog niet kende: tijgernotenmeel, ook bekend als chufameel. Niet direct koolhydraatarm, maar zoals dat vaker gaat kun je er best koolhydraatarm mee bakken. Dat bewijzen deze tijgernoten koekjes, die niet meer dan 5 koolhydraten per koekje bevatten.
Kokosmeel bevat van nature geen gluten en is een goede bron van eiwitten. Daarnaast heeft het een vrij laag gehalte aan koolhydraten. Met zijn 8% koolhydraten past ons kokosmeel dan ook uitstekend in een gezond koolhydraatarm dieet.
Zo bevat het vaak gebruikte maïsmeel 76 gram koolhydraten per 100 gram en dezelfde hoeveelheid volkorentarwemeel 62 gram koolhydraten. Het is dus altijd belangrijk om te kijken op de verpakking welke meelsoort gebruikt wordt, indien je op de hoeveelheid koolhydraten let.
Een brood van spelt bevat niet minder koolhydraten dan een tarwebrood. De hoeveelheid is met elkaar vergelijkbaar. Speltbrood is dus in basis niét koolhydraatarm, zoals soms gedacht wordt.
Amandelmeel bestaat namelijk uit gezonde vetten, veel eiwitten en vitamine B. Daarnaast is het van nature glutenvrij, koolhydraatarm, rijk in proteïne en licht verteerbaar.
In onze lijst ziet u ook rijst staan omdat in onze optiek rijst een neutrale voedingstof is qua koolhydraten. Rijst veroorzaakt meestal geen problemen en past dus ook prima bij koolhydraatarm eten.
4. Boekweit. Boekweit mag dan wel koolhydraten bevatten, het is glutenvrij én bevat veel magnesium en vitamine B. Maak er bijvoorbeeld gezonde pannenkoeken mee, hier vind je een recept van Ellemieke Vermolen.
Omdat boekweit geen graan is, levert het niet dezelfde gezondheidsvoordelen als graanproducten. Maar het is een prima aanvulling die goede voedingsstoffen levert. Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1, vitamine B6 en verschillende mineralen, zoals magnesium.
Het beste antwoord. De minste verteerbare koolhydraten vind je in kokosmeel (9-10% koolhydraten) Het voordeel van kokosmeel is dat het relatief weinig vet bevat (10-12%), en enorm veel vezels (ca. 50%), dus in principe is deze meel zeer geschikt als een alternatief met weinig calorieën.
Aardappelzetmeel heeft een neutrale smaak en zorgt voor een heldere binding. Je kunt dit bindmiddel goed gebruiken voor het binden van bijv. jus, saus en compotes, maar ook bij stoofpeertjes. Maïzena maakt de saus ondoorzichtig en is ook neutraal van smaak.
FAQ. Is tapiocazetmeel hetzelfde als maizena? Nee, zeker niet! Tapiocazetmeel is heel anders dan maïszetmeel.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Bessen bevatten over het algemeen minder koolhydraten. Met name frambozen, Blauwe bessen, bramen en aardbeien kun je zonder problemen eten bij het volgen van het koolhydraatarm dieet.
Ondanks dat havermout veel goede eigenschappen heeft, is het een minder goede keuze wanneer je gewicht wil verliezen. Het bevat het veel koolhydraten: maar liefst 62 gram koolhydraten per 100 gram havermout. Niettegenstaande dat dit langzame koolhydraten zijn, past het niet goed in een koolhydraatarm dieet.
Wat je doel ook is – afvallen of op gewicht blijven, het is goed om niet meer dan 100 – 150 gram koolhydraten per dag te eten. En met 3 sneetjes brood zit je al aan zo'n 45 gram koolhydraten (5)!