De meeste hondenbezitters hadden al een sterk vermoeden, maar een nieuwe wetenschappelijke studie toont aan dat honden mensentaal verstaan.
Wat blijkt nu? Hij kan misschien niet terug praten. Maar volgens wetenschappers van de Amerikaanse Emory University snapt hij wél wat je zegt. De onderzoekers concluderen dat honden het gesproken woord op dezelfde manier verwerken als wij mensen.
Net als mensen gebruiken honden hun linker hersenhelft voor het verwerken van de betekenis van woorden en de rechter hersenhelft voor het verwerken van de intonatie waarmee je praat. Dit wijst er op dat de hersenen van een hond het onderscheid kunnen maken tussen wát je zegt en hóe je het zegt.
Veel hondeneigenaars wisten het al langer, maar een nieuwe baanbrekende studie bewijst het: honden begrijpen wat je zegt en hoe je het zegt.
Dat honden het verschil weten tussen woorden als 'zit', 'loop' en 'blijf' wisten we al. Maar onze huisdieren herkennen ook accenten, het blaffen van verschillende honden en kunnen zelfs klinkers onderscheiden. Uit onderzoek van de Universiteit van Sussex blijkt dat honden veel intelligenter zijn dan we dachten.
Het hondenbrein lijkt op dat van mensen, maar is wel kleiner. Hoewel honden niet het vermogen hebben om menselijke woorden te denken of te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Oftewel: het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Als we aan 'communicatie' denken, verwijzen we vaak naar verbale communicatie, door blaffen, grommen, geluidjes, huilen, kreunen, mopperen … Maar een hond communiceert ook door middel van lichaamstaal en reukcommunicatie met mensen.
Honden kunnen hun baas herkennen aan de hand van het gezicht van hun baas. Dat concluderen wetenschappers uit Padua in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour. Hun bevindingen zijn opmerkelijk, want wilde honden herkennen elkaar normaal gesproken voornamelijk aan elkaars lichaamsgeur en lichaamstaal.
Wellicht staan zijn oren naar achteren, hij geeuwt of likt in het luchtledige. Het zijn allemaal typische signalen van een hond die angstig is, tekenen die een mens verkeerd interpreteert, legt Horowitz uit aan Business Insider.
Een hond kan niet praten. Hij maakt met zijn lijf duidelijk wat hij bedoelt en hoe hij zich voelt. Het is handig als jij weet wat hij daarmee wil zeggen. Dan kun je hem begrijpen.
Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.
Wederzijds staren
Staren heeft bij dieren meestal als betekenis om gezag en dominantie te tonen. Bij een hond heeft het staren een vriendelijke bedoeling. Wanneer een hond en mens naar elkaar staren geeft het een gelukkig gevoel voor beide. Honden stammen af van wolven, maar deze dieren zien staren als bedreiging.
Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Hij communiceert iets, moet bijvoorbeeld zijn behoeftes doen. Aandacht opeisen. Je kunt het zien als uitdagen – omdat hij wil spelen of om andere redenen. Het is claimgedrag – hond wil gaan waar jij ook gaat.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Onderzoekers hebben ontdekt dat honden die met mensen spelen het oxytocine aanmaken, een stof die gevoelens van vreugde veroorzaakt bij sociale contacten en wel wordt gezien als het liefdeshormoon. De liefde is niet altijd wederkerig, een soortgelijk effect treedt slechts bij een op de drie mensen op.
Honden zijn goudeerlijk en hun reactie op menselijk gedrag is puur en ongefilterd.Hij reageert dan ook heel direct op jouw gedrag en emoties. Dat kan best confronterend zijn: hij pikt jouw stress, angst of boosheid feilloos op. Maar ook je vertrouwen en kalmte heeft effect op de hond.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Ja, honden kunnen zeker hun baasje missen. Honden hebben een sterke emotionele band met hun baasjes en kunnen zich verdrietig voelen als ze gescheiden worden van hun eigenaar. Honden zijn sociale dieren en hebben behoefte aan sociaal contact, vooral met hun vertrouwde verzorger.
Het empathische vermogen van een hond
De meeste honden benaderen deze huilende mensen met een onderdanige lichaamstaal, wat zou wijzen op inlevingsvermogen. Daarnaast is het, en dat zul jij als baasje ook vaak hebben gemerkt, een feit dat honden emoties van hun baasje kunnen overnemen.
Verder lijkt onderzoek uit te wijzen dat honden 4 tot 8 maal minder scherp zien dan mensen. Maar tegelijkertijd is het hondenoog wel weer 10 tot 20 maal gevoeliger voor beweging in de verte dan het oog van de mens.
Ook bij huisdieren is nooit vastgesteld dat zij verliefd kunnen zijn. Misschien heeft je hond, kat, konijn of papegaai wel een maatje voor het leven, maar dat betekent niet dat ze echt verliefd zijn. Veel honden in de puberteit lijken wel op elke andere hond verliefd met hun speelse en uitsloverig gedrag.
Ken je dat, van die kleine zachte knabbeltjes in je arm, die soms toch venijnig aan kunnen voelen? Honden doen dit vaak als ze dicht bij je zijn als teken van verbondenheid. Vanuit vreugde. Soms kunnen honden kunnen zo blij zijn dat ze met hun emoties bijna geen weg meer kunnen.