Een zeer populair drankje onder de Spanjaarden en vakantiegangers tijdens de Spaanse zomer is 'tinto de verano'. Het drankje lijkt erg veel op de Spaanse sangria maar heeft een stuk minder alcohol in zich waardoor dit drankje ook vaak overdag wordt gedronken. Dit populaire drankje kun je ook thuis makkelijk bereiden.
Sangria vind je overal. Er zijn zoveel verschillende varianten verzonnen op dit zomerse Spaanse drankje dat je door de bomen het bos niet meer ziet maar de basis is rode wijn, mineraalwater, suiker, stukjes sinaasappel, citroen en perzik. Het is altijd leuk wijn te drinken van de streek waar je verblijft.
Het is duidelijk te merken dat veel Spaanse likeuren steeds bekender en populairder worden in Nederland. Denk hierbij o.a. aan Anis Dulce, Crema Catalana, Hierbas, Licor 43, Calisay, Pacharan en Ron Miel.
Een cortado is een sterke shot espresso met een heerlijk warme melk. In principe hoort er geen schuimlaag op een cortado, maar dat wordt soms toch weleens gedaan. In Spanje noemen ze deze koffie dan 'leche y leche' (melk en melk). Een cortado wordt normaliter geserveerd in een klein glaasje en niet in een koffiekopje.
een cortado en een flat white? Bij een cortado en een flat white wordt de melk dunner gestoomd, waardoor deze minder zoet smaakt en de koffesmaak sterker aanwezig is. Het verschil tussen een cortado en een flat white is dat een Cortado gemaakt wordt met één espresso shot en een flat white met twee.
Het grote verschil is de hoeveelheid melk. Een cortado heeft een verhouding van 1:1 wat betekent dat 50% van je drankje espresso is en 50% warme melk. Bij de cappuccino schenk je in je espresso shot van 30 ml ongeveer 100ml opgeschuimde melk. Dat is dus ongeveer drie keer zoveel melk als een cortado.
Rebujito, een typisch Spaans drankje. Als je het over een Spaans drankje hebt, denken de meeste mensen al snel aan sangria. Maar in Zuid-Spanje hebben de mensen ook de rebujito. Een heerlijke verfrissend drankje bestaande uit droge sherry “Fino” of “Manzanilla” gemengd met veel ijs en citroenlimonade.
In Spanje drinkt men vooral de witte (fruitig, licht en verfrissend) en gemengd met bruiswater helemaal hip en/of rode Vermut die vaak als aperitief wordt genuttigd vanwege de bitterzoete kruidensmaak.
Verder zie je qua eten in Spanje veel gegrilde vis, gamba's, verschillende vleessoorten en salades op de kaart staan. En paella natuurlijk, een typisch Spaans gerecht van granen met vis, vlees en/of groenten dat wordt geserveerd in een grote pan. Een populair nagerecht is crema catalana, wat erg lijkt op crème brûlée.
Brandy, ook wel Spaanse cognac genoemd, is een sterke drank die wordt gemaakt van druiven. Brandy heeft in grote lijnen dezelfde eigenschappen als cognac, echter heeft de naam cognac geografische beperkingen. Hierdoor wordt de naam brandy gebruikt voor soorten die niet in de cognac streek geproduceerd worden.
Dranken goedkoop in Spanje en Duitsland
Bij dranken zijn de prijsverschillen gematigder. Uitschieters zijn Oostenrijk, waar de niet-alcoholische dranken 13 procent boven het EU-gemiddelde liggen, en Spanje en Duitsland. Alcoholische dranken liggen hier respectievelijk 16 procent en 11 procent onder het EU-gemiddelde.
In Asturias gebruiken ze witte wijn of sidra. Dan wordt het ook wel Sangria Blanca genoemd of Sangria de Sidra. Op vele plekken in Spanje wil men er ook nog wel extra drank toevoegen zoals brandy of vermout.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Het gebruik van alcohol is, in tegenstelling tot in België, verboden op de openbare weg, behalve op terrassen van cafés en restaurants in Andaloesië, Aragón, Catalonië, de Balearen, de Canarische Eilanden, Cantabrië, Castilië en León, Extremadura, Regio Madrid, Murcia en Regio Valencia.
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
Ontbijt (desayuno)
Hier in Spanje geeft men de voorkeur aan een zoet ontbijt. Dit bestaat dan uit cakejes zoals magdalena of een variëteit aan koekjes. Dit eten ze dan op aan de ontbijttafel met een kop chocomelk (cola cao) of koffie.
Het eten en de siësta
Het avondeten vindt dan plaats vanaf ongeveer 21.00 uur en kan zeer uitgebreid zijn. In het algemeen is samen eten erg belangrijk in Spanje. Respecteer dus ook als bezoeker de siësta - of doe gewoon mee en las een ontspannende pauze in.
De Spaanse Cafe Cortado / Manchado:
De koffie Cortado / Machado maakt men door eerst een solo ( grote espresso ) te maken waarbij men een kleine hoeveelheid melk toevoegt, waarbij de Cortado iets meer melk heeft dan de Manchado ( una mancha betekent een vlek ).
De Weense koffie is afkomstig uit Oostenrijk, Wenen om precies te zijn. De espresso met slagroom wordt geserveerd in traditionele Weense koffiehuizen.
Meer calorieën
Met 46 calorieën is een cappuccino met halfvolle melk een minder gezonde optie dan een zwarte koffie. Aangezien daar maar 1 kcal inzit, wordt het gezien als de verstandigste keuze. Ook op het gebied van vetten staat koffie met melk 1-0 achter. In één kopje cappuccino zit 6,3 gram vet.