Divertikelbloeding. Diverticulitis kan bloedverlies uit de anus veroorzaken, soms zelfs in grote hoeveelheden. Dit kan het gevolg zijn van een zogenoemde divertikelbloeding. Een divertikelbloeding ontstaat doordat een heel klein bloedvaatje in het divertikel scheurt.
Ook kan een divertikel gaan bloeden, waardoor er bloed uit de anus kan komen.
Het slijmvlies van de divertikels raakt hierdoor beschadigd, wat op den duur kan leiden tot een ontsteking en het ontstaan van een abces. Een abces is een holte gevuld met pus. Dit gaat gepaard met pijn en meestal met koorts. Het komt soms voor dat de divertikel knapt en de darminhoud de buikholte inloopt.
Divertikels geven meestal geen klachten. Klachten die wel kunnen optreden zijn vage buikpijn, buikkrampen, obstipatie en/of diarree. De klachten ontstaan vaak pas wanneer de divertikels gaan ontsteken.
Als de diverticulitis niet goed wordt behandeld kan een darmperforatie ontstaan. Dit kan ook bij zeer ernstige of regelmatig terugkerende ontstekingen. De kans is groter naarmate meer divertikels in de darm zitten. Een darmperforatie kan erg gevaarlijk zijn, omdat ontlasting in de buikholte terecht komt.
Een divertikel is nooit kwaadaardig
Poliepen kunnen kwaadaardig worden en darmkanker veroorzaken. Divertikels stulpen door de darmwand heen naar buiten, de buikholte in. Als een soort ballonnetje. Divertikels kunnen gaan ontsteken maar worden nooit kwaadaardig.
Gebruik geen rauwe groente en geen vezelige groentes zoals asperges, au- bergine, champignons, maïs, taugé, tuinbonen, zuurkool en venkel. Eet geen draderig en taai vlees. Eet gerust gekookte aardappelen, puree, witte rijst, pasta en mie. Wees voorzichtig met volkoren pasta.
Diverticulitis geeft vaak de volgende klachten: Buikpijn en buikkrampen. De pijn kan direct hevig zijn of eerst wat zeurend en na een paar dagen hevig. Koorts.
Bij sommige mensen is de ontsteking binnen een week weg, bij anderen kan het een aantal weken duren. Diverticulitis kan ook weer terugkomen. De divertikels die je eenmaal hebt, gaan niet weer weg en kunnen opnieuw ontstoken raken.
Het is niet nodig divertikels in de darm te behandelen.Klachten die eventueel ontstaan, gaan in de meeste gevallen vanzelf over. Het is wel belangrijk dat u uw ontlasting soepel houdt om de kans op een ontsteking te verkleinen. Een ontsteking van één of meer divertikels in de darmwand noemen we diverticulitis.
Een klein gaatje geneest meestal vanzelf. Maar als u lange tijd last heeft van het gaatje in de endeldarm, moet u nog een operatie ondergaan.
Een divertikel kan ontstoken raken. Dat heet diverticulitis. U krijgt dan buikpijn, meestal links onder in de buik. De ontsteking gaat meestal vanzelf over.
Divertikels moeten niet verward worden met darmpoliepen. Poliepen groeien namelijk op het slijmvlies van de darm naar binnen en kunnen darmkanker veroorzaken. Divertikels groeien door de darmwand heen de buikholte in en worden nooit kwaadaardig.
Als u helderrood bloed heeft, bel dan uw huisarts.In deze gevallen wijst het vaak op aambeien of een scheurtje in de anus. Als uw bloed zwart of donker is, wijst dit vaak op een ontsteking van het darmstelsel, maak dan snel een afspraak bij de huisarts om een onderzoek te laten doen.
Bloed uit je anus (poepgat) komt vaak door aambeien of scheurtjes in je anus. Zorg dat je poep zacht blijft: eet gezond met veel vezels, drink genoeg en beweeg elke dag. Ga naar je huisarts als je bloedverlies uit de anus hebt en 1 van deze dingen voor jou zo is: Je slikt bloedverdunners.
Mogelijke klachten bij een maag- of darmbloeding
Patiënten kunnen bloed braken en/of zwarte teerachtige ontlasting hebben. Ook kan er zichtbaar helderrood bloed bij de ontlasting te zien zijn. Welke kleur de ontlasting heeft, hangt af van de plek waar de bloeding zit.
De ontsteking gaat meestal vanzelf over. Als u pijn heeft, kunt u paracetamol nemen. Neem geen pijnstillers zoals ibuprofen en diclofenac. Eet gezond met veel vezels, drink genoeg en beweeg genoeg.
diclofenac. Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...
Hoe het proces van diverticulitis zal verlopen, hangt af van waar de divertikels zich in uw darm bevinden, de ernst van het ontstekingsproces en de aanwezigheid van complicaties. Bij een milde diverticulitis gaat het vaak om pijn links onderin uw buik.De pijn kan echter ook op andere plekken in uw buik voorkomen.
Toegelaten zijn wit brood, beschuit, witte deegwaren en rijst, gelei, kaas, vleeswaren, vlees en vis, water, thee of koffie, helder fruitsap, melk en yoghurt zonder toevoeging van fruit, noten of granen.
Diverticulitis gaat meestal vanzelf over. Alleen in ernstige gevallen is een ziekenhuisopname of operatie nodig. De huisarts houdt je onder controle tot de ontsteking weg is en verwijst je door naar het ziekenhuis bij eventuele complicaties.
De ontsteking gaat meestal vanzelf over. Als u pijn heeft, kunt u paracetamol nemen. Neem geen pijnstillers zoals ibuprofen en diclofenac. Eet gezond met veel vezels, drink genoeg en beweeg genoeg.
Bij diverticulitis is het belangrijk om geen te harde stoelgang te hebben. De vezelbehoefte is 30 tot 40 gram per dag. Het is belangrijk om voldoende vocht in te nemen zodat de vezels geen consti- patie in de hand werken. Drink daarom minimum 1,5 liter water per dag.
Een divertikel is een goedaardige uitstulping in de wand van de dikke darm. Een divertikel kan ontstoken raken en klachten geven (diverticulitis). Divertikels zonder ontstekingen, noemen we diverticulose. Divertikels verdwijnen niet, alleen als de arts een deel van de darm via een operatie verwijdert.