Basilicum thee makenKook simpelweg het water en voeg 1 doseerlepel gedroogde basilicum toe of gebruik 4 a 5 blaadjes verse basilicum.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Vitamine C heeft onder andere een belangrijke functie als antioxidant en vitamine K is belangrijk voor de normale stolling van je bloed en de samenstelling van je botten. Verder bevat basilicum goede hoeveelheden van de mineralen calcium, ijzer en kalium.
Stop de blaadjes in een plastic zak, zonder ze te wassen, sluit de zak af en vries deze in. Na 24 uur haal je de zak uit de vriezer en je duwt de bevroren blaadjes plat. De blaadjes zullen breken en nemen zo minder plaats in.
Er zit veel vitamine A en vitamine K in basilicum. Daarnaast bevat het de volgende mineralen in ruime hoeveelheden: kalium, mangaan, koper en magnesium. Er zit ook veel ijzer in. Daardoor is het plantje goed voor mensen die bloedarmoede willen voorkomen.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Basilicum is een echt tomatenkruid, maar het past ook uitstekend bij knoflook, uien, pastagerechten en salades. Ook gestoofde groenten zoals courgetten of aubergines smaken heerlijk met wat basilicum. Je mag basilicum laten meekoken: het kruid wint zelfs nog aan smaak.
Snoei regelmatig de basilicum plant. Knip de bovenste blaadjes weg en de topjes van de scheuten. Wanneer basilicum zijn kracht verliest in de herfst kun je het beste wat blaadjes plukken om zo de groei te bevorderen.
Door de ontstekingsremmende stoffen die basilicum bevat helpt het ook tegen chronische ontstekingsziekte. Als je geregeld last hebt van ontstekingen dan kun je prima af en toe een kop thee van verse basilicum en gember drinken. Twee natuurproducten die het gevecht met de ontstekingen aangaan.
Het kruid heeft ontstekingsremmende eigenschappen, bevordert de spijsvertering en is krampstillend, rustgevend, opwekkend en versterkend. Inwendig gebruik: Basilicum kun je drinken als thee en gebruiken bij het bereiden van voedsel.
Ja, basilicum kan je zeker rauw eten en is dan ook het lekkerst. Als je basilicum gebruikt in een warm gerecht, voeg het kruid dan pas aan het einde van de bereiding toe. Als je de basilicum aan het begin van de bereiding toevoegt kan het kruid een bittere smaak afgeven.
Basilicum kun je het beste scheuren in plaats van snijden, om bruine randjes te voorkomen. Gooi de steeltjes niet weg, maar hak ze fijn en laat ze mee fruiten bij de ui en knoflook bij het maken van een lekkere tomatensaus. Van basilicum kan je natuurlijk heerlijke pesto maken of een echte klassieker: salade caprese.
Pluk je alleen de blaadjes, dan houd je al snel alleen een heleboel kale stengels over. Daarnaast hebben de steeltjes ook gewoon een heerlijke smaak. De stengels van de basilicum zijn heel goed fijn te malen in de blender voor je pesto, of bak ze even op samen met knoflook om te verwerken in een smaakvolle saus.
De afgeknipte blaadjes basilicum bewaar je het best in een droog keukenpapiertje in de koelkast. Mocht je basilicum het zo goed gaan doen dat hij bloemetjes krijgt dan is het verstandig deze af te knippen, zo doende zal de plant zijn energie gebruiken voor het blad.
Verwarm water in een steelpannetje tot het bijna kookt. Draai het gas uit en voeg de verse basilicum toe en het zakje kamillethee. Laat dit ongeveer 6 minuten trekken (je kunt een deksel op het steelpannetje leggen tegen het afkoelen). Wil je de thee nog iets pittiger maken, voeg dan kruidnagel toe.
De maximale aanbevolen hoeveelheid basilicum per dag is 4 gram. Gebruik je meer dan kan dit invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Ook kan je duizelig worden, gaan zweten of een versnelde hartslag krijgen. Gebruik niet vaker dan 2 keer per dag een kop basilicumthee voor maximaal 3 weken achter elkaar.
De bladeren van de basilicumplant hebben antivirale eigenschappen en worden gebruikt als tonicum, als maagversterkend middel en tegen krampen. Basilicum wordt ook vaak gebruikt voor de behandeling van een opgeblazen gevoel, een slechte spijsvertering en maagzuur.
Is gedroogde basilicum gezond? Het antwoord is simpel: Ja!Basilicum bevat veel antioxidanten, is ontstekingsremmend en het helpt tegen stress.
Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse. Echter verliezen gedroogde kruiden (deels) hun smaak tijdens het drogingsproces.
De verzorging
Het verzorgen van een basilicumplant vergt veel aandacht en liefde. Je moet hem dagelijks water geven en dat doe je het beste van onderaf. Daarom is een pot met gaatjes ook zo handig, deze zet je vervolgens in een bakje met water, zodat de plant zich van onderen vol kan zuigen met water.
De planten hebben insecten nodig voor de bestuiving, overigens kunnen ook de bloemen van basilicum worden gegeten: ze zijn een mooie en eetbare garnering maar ook lekker in bijvoorbeeld salades.
Bladluizen en slakken vallen vaak basilicum aan. Let goed op en behandel indien nodig met larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis en No-slug tegen slakken. Kies een beplantingsplaats die goed draineert en met een goede luchtcirculatie om schimmelziekten te verminderen.
Basilicum & Thaise basilicum: het verschil
De blaadjes van Thaise basilicum zijn allereerst puntiger en steviger. Ook hebben ze vaak een paarse gloed. Qua smaak wijken de twee ook flink af. Thaise basilicum heeft een sterker aroma en is meer anijsachtig.
Alleen meerjarige basilicumsoorten en -variëteiten zijn geschikt om te overwinteren. "Overblijvend" of "meerjarig" wordt vaak verward met winterhard. Zoals eerder vermeld, houdt alle basilicum van warmte en is het niet winterhard op onze breedtegraden. Een jaarrond kweken in de tuin is dus uitgesloten.
Basilicum leeft sowieso maar één seizoen, langer dan september zul je hem niet houden. Maar dat is alvast wel langer dan een week. Met vaste kruiden zoals oregano, bieslook en munt heb je het meest kans op succes. Vooral munt is een heel sterke plant; één klein worteltje wordt al meteen een nieuwe plant.