Een barcode of streepjescode is een methode om data op een zichtbare wijze weer te geven met een codering die leesbaar is door machines. Oorspronkelijk werd data gevisualiseerd door de breedte van, en afstand tussen lijnen die parallel aan elkaar liggen te variëren.
EEN ding hebben ze gemeen, ze bestaan uit twee delen. De streepjes- en de cijfercode. De cijfers worden vertaald naar streepjes zodat je het product kunt scannen. Maar de cijfers en streepjes betekenen dus hetzelfde.
Een barcode of streepjescode is een afbeelding van elkaar opvolgende zwarte en witte streepjes die je met een laserscanner kunt aflezen. Barcodes bevatten statische informatie, zoals de naam, prijs en categorie van een product. Producten worden van barcodes voorzien zodat ze snel te herkennen te zijn.
Producten van Nederlandse bedrijven worden aangeduid met de cijfers 87, Belgische en Luxemburgse producten met de cijfers 54. Duitsland echter heeft de cijfers 400 tot en met 440 toegewezen gekregen, Frankrijk de cijfers 30 tot en met 37 enz. Het al dan niet voorkomen van spaties in de code speelt géén rol.
Inmiddels zijn er meer dan twintig soorten streepjescodes. Er zijn codes met alleen streepjes, codes met streepjes en getallen, codes met slechts twee type lijnen (dik en dun), maar ook codes met wel vier lijndikten.
De witte streepjes leest de scanner als een 0 en de zwarte streepjes als een 1. Zo ontstaat er een code van 84 0'en en 1'en. Deze superlange code vertaalt de computer in de kassa naar een product. Als de streepjes beschadigd zijn, kan de caissière de cijfercode in de kassa overtypen.
De EAN-code, ook wel GS1 barcode genoemd, is per 1 mei 2019 een verplicht veld binnen DST. Alle artikeldata die aangeleverd worden bij DST dienen te zijn voorzien van een (officiële) EAN/GS1 barcode.
Een barcode of streepjescode is een opeenvolging van lijnen die door een barcode scanner gelezen kan worden. De code kan bestaan uit uitsluitend cijfers of uit een combinatie van cijfers, letters en leestekens. Een barcode wordt gekoppeld aan een product waardoor het product altijd traceerbaar is.
44 jaar geleden, op 26 juni 1974, werd om 8.01 uur bij een Amerikaanse Marsh supermarkt in Troy, Ohio het eerste product met een barcode gescand bij de kassa. Vóór deze introductie ging alles handmatig. Het prijzen, invoer bij de kassa en ook de voorraden werden handmatig geteld.
Een QR code is niets anders dan een geavanceerde barcode. QR code staat voor 'Quick Response' code. Het grote verschil tussen een normale barcode en een QR code is dat bij het aanmaken van een QR code de gebruiker een keuze kan maken wat er moet gebeuren zodra de QR code gescand wordt.
In dit venster komt een infrarode lichtbundel die de streepjescode aftast. De computer vertaalt de streepjes in cijfers die samen een nummer vormen. Het nummer gaat naar de computer van de kassa en op de kassa verschijnt de prijs van het product.
EAN-13. Wordt het artikel (of handelseenheid) in de winkel aan de kassa gescand? Gebruik dan het EAN-13 symbool, dit is de meest gebruikte barcode.
De EAN 13code is opgebouwd uit een 2cijferige landcode, een 5cijferige fabrikant code en een 5cijferige productcode. Het 13e cijfer is een controle cijfer. Dit controlecijfer wordt automatisch berekend en moet dus niet worden opgenomen in de invoer gegevens.
Wat is je gekleurde streepjescode? Aan de hand van een unieke barcode aan het begin van het boek kun je een onlinetest maken.Deze test geeft je inzicht wat de kleuren zijn van je eigen streepjescode. Aan de hand hiervan leer je jezel beter kennen en hoe je reageert in bepaalde situaties.
Een barcode is de streepjescode die op allerlei productverpakkingen staat, van levensmiddelen tot make-upartikelen. Cijfers worden vertaald naar streepjes zodat je het product kunt scannen. Het zijn dus de nummers die een product uniek identificeerbaar maken.
Waarom heb je een barcode eigenlijk nodig? Wel, het is dé manier om jouw producten te identificeren. Bovendien is die productcode, die bestaat uit een Global Trade Item Number (GTIN) en een barcode, uniek en onmisbaar voor handelaars om jouw product in hun (online) winkel aan te bieden.
Barcode bestaat uit een opeenvolging van zwarte strepen (bars) en blanco spaties (spaces) van verschillende breedte. Aan deze schijnbare chaos ligt een systeem ten grondslag. Vastgelegde definities bepalen welke groep van strepen en spaties welk symbool voorstellen uit het normale alfabet.
Op 26 juni 1974 om 08:01 uur, werd het eerste product met een barcode – op een 10-pack van Juicy Fruit kauwgom Wrigley's – gescand bij de kassa bij een Marsh supermarkt in Troy, Ohio. Het pakje kauwgom werd gekocht door shopper Clyde Dawson en Sharon Buchanan was de caissière die het allereerste product scande.
Barcodes variëren in prijs, afhankelijk van wat voor soort barcode u wilt kopen en hoeveel barcodes u nodig hebt. Als u wilt dat alleen de streepjescodeafbeeldingen worden gemaakt (d.w.z. u hebt al een streepjescodenummer), begint de prijs bij € 20 voor één en daalt tot € 10 voor vier of meer.
De EAN 13 is de meest gebruikte barcode en alleen waar niet voldoende ruimte is wordt ook wel de EAN 8 code gebruikt. De EAN-code bestaat uit een cijfer voor het land van herkomst, de producent, het artikelnummer en uit een controlegetal.
Een QR-code scannen met de Camera-app
Open de Camera-app vanaf het beginscherm, het bedieningspaneel of het toegangsscherm. Selecteer de camera aan de achterzijde. Houd uw apparaat zo vast dat de QR-code verschijnt in de zoeker in de Camera-app. Uw apparaat herkent de QR-code en geeft een melding.