Iemand zonder vast woonadres kan een briefadres van een familielid, vriend of kennis gebruiken. De hoofdbewoner moet hiervoor wel toestemming geven. Het geven van een briefadres door de hoofdbewoner heeft geen gevolgen voor zijn of haar uitkeringen en toeslagen.
Alleen als u geen woonadres heeft, of als u verblijft in een instelling, kunt u zich door uw gemeente laten inschrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken. U kunt als briefadres geen postbus gebruiken.
Een briefadres wordt voor een periode van maximaal één jaar afgegeven. 2. Op gemotiveerd schriftelijk verzoek, ingediend voor het verstrijken van een termijn, kan de termijn van één jaar twee keer met een periode van zes maanden worden verlengd.
Geen financiële gevolgen
Een persoon met een briefadres staat wel ingeschreven op uw adres, maar niet als bewoner. Goed om te weten: U mag maximaal 2 personen een briefadres geven op uw adres. Behalve als het om een gezin gaat.
Zo is het mogelijk dat er iemand op jouw adres ingeschreven staat die er niet woont. Dit kan met of zonder jouw medeweten. Dit kan gevolgen hebben voor belastingen en heffingen, als je dus vermoedt dat iemand onterecht ingeschreven staat op jouw adres dan moet je bij de gemeente een onderzoek starten.
Het geven van een briefadres door de hoofdbewoner heeft geen gevolgen voor zijn of haar uitkeringen en toeslagen. Het is belangrijk dat de post daadwerkelijk door de aanvrager wordt opgehaald. Let op! Een postadres of een postbus geldt niet als een briefadres.
Een briefadres kan volgens de Hoge Raad als woonplaats gelden voor de betekening van een exploot. Een deurwaarder heeft op grond van de Gerechtsdeurwaarderswet onder andere de wettelijke taak om exploten van dagvaarding uit te brengen.
Schakel de gemeente in
Dit is een onderzoek waarbij de gemeente uit gaat zoeken of degene die op uw adres staat ingeschreven daar ook daadwerkelijk woont. Als dit niet het geval is, wordt de persoon uitgeschreven. De werkwijze voor het adresonderzoek verschilt per gemeente.
De gemeente waar iemand verblijft, zorgt voor de inschrijving op een woonadres. Alleen als er geen woonadres is, kan een briefadres worden geregistreerd (waar persoon zich meldt).
Wanneer moet ik mij in de Basisregistratie Personen (BRP) laten inschrijven als ingezetene? Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet u zich als ingezetene laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Een vestigings of ook wel postadres moet een fysiek adres zijn waar je moet kunnen werken. Aangezien een postbus geen fysiek adres is en je er tevens niet kan werken voldoet een postbus dus ook niet aan de eisen.
Met het adres van de briefadresgever ben je zonder woonadres toch bereikbaar voor de overheid. Een postbus of antwoordnummer kun je daarom niet als briefadres gebruiken. Een postadres is niet voldoende.
Zonder briefadres is het lastig om een uitkering of zorgverzekering te krijgen. Maar gemeenten weigeren daklozen regelmatig zo'n briefadres: hun aanvraag ervoor wordt vaak afgewezen. Dat betekent dat daklozen, die toch al kwetsbaar zijn, zonder inkomen en zorg komen te zitten.
Een zakelijk inschrijfadres en een zakelijk vestigingsadres betekenen hetzelfde. Een vestigingsadres = een bezoekadres + een postadres. Een bezoekadres is het adres dat men ziet als men jouw bedrijf opzoekt in het KvK handelsregister. Een postadres is het adres waar je de post ontvangt.
De bekendste vormen zijn het woonadres, dat aangeeft waar een persoon woont (het woonadres of domicilie) of verblijft (verblijfadres), waar een bedrijf of rechtspersoon is gevestigd (het vestigingsadres), waar post moet worden bezorgd (het postadres).
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres. Dit betekent: 1 of 2 volwassenen, al dan niet met kinderen. Wanneer voor het adres een omzettingsvergunning is afgegeven, dan mogen er meerdere huishoudens ingeschreven staan op het adres.
Tijdens een adresonderzoek controleren we of u nog steeds woont op het adres waar u ingeschreven staat. Daarvoor zoeken we contact met u. Als we u hebben bereikt, vragen we u om alsnog uw verhuizing door te geven. Of om informatie op te sturen waaruit blijkt dat uw inschrijving klopt.
Nee, dat is niet mogelijk. Het is wel mogelijk om de gemeente te verzoeken om een adresonderzoek te starten. De gemeente kan controleren waar de persoon daadwerkelijk woont of ingeschreven is.
Goederen kunnen spullen zijn, maar bijvoorbeeld ook uw loon, uitkering of het tegoed op uw bankrekening. Op sommige goederen mag een gerechtsdeurwaarder geen beslag leggen. Dit zijn bijvoorbeeld uw bed, eten en drinken, en de kleren die u draagt.
Voordat de gerechtsdeurwaarder met het exploot en de brief op pad gaat, is de gerechtsdeurwaarder bevoegd en gehouden om de Basisregistratie Personen (BRP) te raadplegen. Door raadpleging van het BRP kan hij het adres van de wederpartij achterhalen, zelfs als dit een geheimadres is.
Met een vonnis kan de deurwaarder beslag leggen op je inboedel. Dit mag de deurwaarder niet meenemen: Spullen die horen bij de inboedel van de woning waar je woont, zoals bedden, beddengoed, tafel, stoelen, gordijnen, kasten en wasmachine. Kleding van jou en je gezin.
Uw AOW en woonsituatie
Bent u alleenstaand?Dan krijgt u 70% van het minimumloon. Woont u samen of bent u getrouwd? Dan krijgt u 50% van het minimumloon.
In de volgende gevallen kunt u een boete krijgen: Als u niet staat ingeschreven op het adres waar u woont. Als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon daar niet woont. Als u iemand toestemming geeft voor een briefadres op uw adres, terwijl die persoon een woonadres heeft.
Het maakt dus niet uit of je gewerkt hebt of niet, zolang je maar in Nederland hebt gewoon heb je recht op een AOW uitkering. Echter kan het soms ook zo zijn dat je in het buitenland hebt gewerkt en wel ingeschreven stond in Nederland als inwoner.