De kabeljauw is een alleseter die zich zelfs wel eens vergrijpt aan kleinere soortgenoten. Krabben, garnalen, visjes, schelpdieren en vooral zeepieren en zagers vormen echter aan de hengel het hoofdmenu. Grote zwarte zeepieren en verse franse tappen zijn het allerbeste aas, met de zager als goede tweede.
Om op kabeljauw te vissen heb je een sterke hengel met pilker nodig. De ideale lengte van een boothengel varieert van 2.10 meter tot 2.40 meter. We raden voor het kabeljauwvissen zo'n 250 tot 300 gram lood aan. Om hem te vangen moet je de interesse van de kabeljauw lokken.
Ze leven in de Noordelijke IJszee, het noordoosten van de Atlantische Oceaan, de Oostzee en de Noordzee. De kleur van kabeljauw varieert, afhankelijk van de kleur van de zeebodem in zijn leefgebied: van roodbruin in de Noorse fjorden, grasgroen voor de Deense kust tot bijna zwart voor kabeljauw uit de Baltische Zee.
Professionele vissers vangen de meeste kabeljauw in de Atlantische Oceaan, aan de Europese kusten omdat enkel hier nog een redelijke hoeveelheid kabeljauw te vinden is. De meeste scholen zwemmen nog in de buurt van Noorwegen en Schotland en hier worden dus de grootste aantallen vissen gevangen.
Kabeljauw heeft een voorkeur voor water van rond de 10°C en komt overal in de Noordzee voor. Gewoonlijk zwemmen ze rond op een diepte van 150 tot 200 meter maar gaan wel tot 600 meter diep. Kabeljauw kan een lengte van 1,6 meter bereiken en 40 kilo wegen. Ze jagen op andere vis, kreeftachtigen, inktvissen en wormen.
Kabeljauw is rijk aan veel verschillende vitamines en mineralen die allemaal een gezonde werking hebben in het lichaam. Zo bevat kabeljauw onder andere vitamine B11 (foliumzuur), vitamine B12, kalium, fosfor en magnesium. Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen.
Bodemvissen graven zich ook vaak in. Roofvissen voeden zich met kleinere vissen. Zij jagen zowel bij de bodem (kabeljauw en schelvis) als dicht bij het wateroppervlak (geep, zeebaars en wijting).
Vissen op kabeljauw vanaf de kust gebeurt vrijwel altijd met ankerlood. Men kan dan kiezen voor een onderlijn met twee haaklijnen, al dan niet bevestigd aan twee afhouders VB1. Ziet men graag bijvangsten als schar, bot en wijting, dan kiest men voor haken nr. 2 en 1/0.
Gul vissen diep water
Net als zoetwatervissen hebben de meeste zeevissen een voorkeur voor warmer water. Dit betekent dat ze in de winter wegtrekken uit de relatief koudere ondiepe wateren en op zoek gaan naar de diepte. Diepe wateren bevinden zich veelal ver buiten de kust maar laat je hier niet door misleiden.
Met een lijn van 35/00, lood van een gram of 150, en een haak in de maat 2/0 ben je klaar om gul te vangen. Als aas kan je het beste zeepieren, krabbetjes, mesheften of zagers gebruiken. Vanaf de boot kan je ook met natuurlijk aas gul vissen maar er wordt ook wel met zeevis kunstaas goed gevangen.
In Noorwegen en IJsland wordt kabeljauw ook gekweekt, maar de productie is eerder beperkt. Gekweekte kabeljauw is dan ook weinig tot niet aanwezig op onze markt. Belgische vissersvaartuigen landden in 2016 1 245 ton kabeljauw aan. Daarnaast wordt nog eens 1 800 ton Gadus morhua ingevoerd, vnl.
Gezouten en gedroogde kabeljauw noemen wij ook wel klipvis. Maar het beestje heeft meer namen: stokvis, rotsvis en op z'n Surinaams: bakkeljauw of bakkeljouw.
Wereldwijd is kabeljauw nog steeds een bedreigde vissoort. Daarom is het van bijzonder belang om bij de aankoop van een product rekening te houden met de oorsprong.
De vissen zullen goed bijten net voordat de zon opkomt en net na zonsondergang, wanneer er veel voedsel voor ze is. Tijdens het midden van de dag, wanneer de zon op het hoogste punt staat, zullen de vissen zich terugtrekken naar kouder, dieper water.
Glimmende pilkers trekken de aandacht
Pilkers zijn het ideale aas voor bootvissen. Het kunstaas is gemaakt van lood, dus hoe groter de pilker, hoe zwaarder hij is. Het aas lijkt op een klein visje. Met de glimmende afwerking en felle kleuren zijn ze opvallend, zodat je de roofvis verleidt om te bijten.
Visuitrusting voor wrakvissen in Zeeland
Meestal vissen we driftend met natuurlijk aas. Een hengel van pakweg 2.7 meter voldoet hier dan ook prima.
Op schar vissen kan met zeevis kunstaas, maar natuurlijk aas zoals zeepieren en zagers werken in alle eerlijkheid het beste. Verse zeepieren zijn hierbij wenselijk, terwijl zagers gerust enkele dagen tot een week oud mogen zijn. Gebruik een aasnaald om de zeepieren en zagers op de haak te zetten.
Als aas wordt bij het wrakvissen vaak natuurlijk aas gebruikt zoals zeepieren, mesheften, zagers, krabjes of stukjes vis. Maar ook zeevis kunstaas zoals shads en pilkers zijn zeer geschikt om mee te wrakvissen. Houd er bij het vissen met kunstaas wel rekening mee dat het aas met enige regelmaat moet bewegen.
Gul is de naam voor kabeljauw onder de 60 centimeter, hoewel niemand weet waar exact die grens ligt. Zijn ze kleiner dan 30 centimeter, dan worden ze torretjes genoemd. Kabeljauwen kunnen uitgroeien tot een lengte van 1,5 meter met een gewicht van 80 pond.
De Super Elite T1 van TRABUCCO is één van de sterkste nylon die je op de markt kan vinden. Deze lijn kan je al terugvinden in zeer lage diktes met enorm hoge trekkrachten. De ideale lijn voor het vissen met de vaste hengel op voorn, brasem of karper.
Hoe sterker de stroming, hoe groter de kans op aanbeten. Wil men grote leng vangen, dan denken we aan de wintermaanden met steeds ruwer wordende zee. Daarbij zware loodgewichten om op grote diepte, tot -200 meter te vissen. Bovendien moet je rekening houden met hevige vloedstroom.
De populairste en best zinkende gevlochten lijn van dit moment is de Korda Sub Braid. Korda Sub Braid is verkrijgbaar in diverse treksterktes en op klossen van 450 meter en 1200 meter. Deze lijn is extreem populair omdat de lijn goed zinkt en behoorlijk slijtvast is.
Kabeljauwen kunnen wel 25 jaar oud worden. Zulke grote kabeljauwen wegen tientallen kilo's. Vanaf de leeftijd van 4 jaar zijn ze geslachtsrijp. Hoe ouder en groter ze worden, hoe meer eitjes en nageslacht ze produceren.
Volwassen vissen hebben een lengte van minstens 60 cm, maar kunnen tot wel 2 meter lang en 100 kg zwaar worden. Kabeljauw groeit zeer snel, in de eerste levensjaren verdubbelt hij jaarlijks in gewicht. Leuk weetje: kabeljauw kan tot 25 jaar oud worden.