De typische klachten hierbij zijn pijn bij belasting en crepitaties, het ervaren van een soort schuren in de knie. Vaak is er ook een intermittente, reactieve zwelling. Een instabiel gevoel kan ook aanwezig zijn. Als het losgekomen stukje kraakbeen rondzwerft in de knie kan dit blokkages veroorzaken.
Klachten bij kraakbeenbeschadiging
De klachten die optreden zijn: pijn, zwelling, instabiliteitgevoel, slotklachten en het horen kraken van de knie (crepitaties).
Aan de uiteinden van de gewrichten bevindt zich kraakbeen dat enkele belangrijke functies heeft: Het voorkomt wrijving tussen botten. Het kan vervormen zonder te beschadigen.
Hierdoor kan schade aan het kraakbeen ook pijnloos zijn. De pijn die optreedt, komt door de irritatie van het onderliggende bot of slijmvlies in de knie. Als het kraakbeen beschadigd is kan de patiënt last krijgen van pijn, zwelling, instabiliteitgevoel, het 'op slot' gaan van de knie en het horen kraken van de knie.
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn. Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten.
Een specifieke aandoening waarbij het onderliggende bot de oorzaak is van het kraakbeendefect is osteochondritis dissecans, een aandoening die vooral voorkomt bij kinderen en jong volwassenen die veel sporten. De oorzaak is onduidelijk. Kan kraakbeen herstellen? Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen.
krakend geluid/gevoel. bewegingsbeperking. standsverandering. vochtophoping (hydrops) in het gewricht.
Als een kraakbeenbeschadiging niet groter is dan 2 cm2 en voor het eerst behandeld wordt, maken we kleine gaatjes, 'microfractuurtjes', in het bot. Daardoor ontstaat vanuit het beenmerg een stolsel van stamcellen. Dit stolsel verandert in littekenkraakbeen en repareert zo het kapotte kraakbeen.
Kraakbeen bevat geen zenuwen en kan daardoor geen pijn doen. De pijn door artrose ontstaat door de veranderingen in en rond je gewricht en mogelijk door een ontsteking. Daarnaast: kunnen de zenuwen in het gewricht veranderen waardoor je pijn toeneemt.
Omschrijving: CT-scan specifiek ter beoordeling van het bot en de interne anatomie van gewrichten (vb. kraakbeen, ligamenten, meniscus , spieren en pezen rondomheen het gewricht,…).
Glucosamine en chondroïtine zijn beide supplementen die vaak gecombineerd in een preparaat te vinden zijn. De werking van deze supplementen is dat bepaalde bestandsdelen van het kraakbeen gemakkelijker weer kunnen worden aangemaakt en dat langzaam aan pijn vermindert en de functie beter wordt (Singh et al.
Een kraakbeenletsel is een lokale onderbreking en daarom anders dan artrose of slijtage van het gewricht, welke zich manifesteert over een meer uitgestrekt deel van het kraakbeen. Een letsel aan het kraakbeen kan ontstaan na een trauma (val, verkeerde beweging, contact, …)
Een ontsteking van het kraakbeen geeft pijn in gewrichten.De beweging raakt vaak verstoord ten gevolge van zwelling van het ontstoken weefsel. In de oorlel geeft een ontsteking aanleiding tot pijn en een zichtbare rode zwelling. Dikwijls gaat een kraakbeenontsteking vanzelf weer over.
Elastisch kraakbeen
De tussencelstof met vezels en weefselvloeistof bevat naast collagene vezels ook veel elastine vezels. Daarom is het stevig, maar ook buigzaam. Elastisch kraakbeen zit in bijvoorbeeld je oorschelp, de punt van je neus en je strottenhoofd.
Bij artrose wordt het gladde kraakbeen in een gewricht aangetast: Het wordt minder glad en verend, of het verdwijnt zelfs helemaal. Daarom kunnen bij artrose de botten niet meer soepel over elkaar bewegen en worden schokken minder goed opgevangen.
Zwavel en kiezelzuur zijn van belang voor de opbouw van kraakbeen en zorgen dat dit soepel en sterk blijft. Zwavel komt voor in bepaalde zwavel houdende aminozuren zoals cysteïne en methionine. Deze aminozuren zijn te vinden in dierlijke producten zoals: biologisch vlees, kip, eieren en vis.
Dit kan komen door overgewicht of door te intensief sporten. In beide gevallen wordt er te veel gevraagd van het kraakbeen, waardoor het harder slijt. Een standsafwijking, bijvoorbeeld O-benen, zorgt voor overbelasting van een deel van het kraakbeen, omdat de belasting niet gelijkmatig over de hele knie is verspreid..
Bij kneuzingen en snijwonden is de huid beschadigd. Ook het bindweefsel en kraakbeen kunnen gekwetst zijn.
Voor het stellen van de diagnose artrose, kan over het algemeen worden volstaan met een lichamelijk onderzoek. Hierbij let de arts op de pijn en de beperkingen bij het bewegen van het gewricht, de stand van het gewricht, drukpijn, en of het gewricht opgezet en warm is. Ook extreme vermoeidheid kan op artrose wijzen.
U kunt beginnende reuma herkennen aan de volgende symptomen: Pijn aan een gewricht: als het gewricht niet dik is, en er vooral bij het bewegen en belasten van uw gewrichten pijn is, kan er sprake zijn van artrose. Als de gewrichten duidelijk dik zijn, hebben mensen vaak pijn in rust die wat beter gaat na bewegen.
Artrose begint meestal in één of enkele gewrichten. Het eerste dat je merkt bij artrose is pijn in het gewricht. Deze pijn wordt erger wanneer je het gewricht beweegt en neemt af wanneer je stilzit. Daarnaast voelt het gewricht stijf wanneer je een tijd lang in dezelfde houding hebt gezeten.
Door een slechte doorbloeding kan een stukje bot of kraakbeen afsterven, waardoor een gewrichtsmuis ontstaat. Bij oudere mensen is een gewrichtsmuis vaak een gevolg van artrose. Door artrose en slijtage aan de gewrichten kan een stukje bot of kraakbeen losraken.
Als we uw kraakbeen hebben schoongemaakt en gaatjes in uw bot hebben geprikt, duurt het herstel zes tot twaalf weken. In deze tijd is uw lichaam bezig om littekenkraakbeen te maken.