De oorzaak waarom je aquariumplanten bruin wordenJe hebt veel afvalstoffen in het water: rottende bladeren, uitwerpselen van vissen, … Je onderhoudt je aquarium niet goed.
Verwijder de bruine alg met bijvoorbeeld een stuk filterwol. Zorg voor voldoende verlichting, tussen 8-10 uur per dag. Haal al het rotte materiaal uit je aquarium. Koop en plaats snelgroeiende aquariumplanten.
Dood gaande of slecht groeiende aquariumplanten hebben een tekort/teveel aan co2, voeding of licht. Het kan ook voorkomen dat het paludariumplanten zijn, deze gaan binnen 2 weken dood als ze volledig onderwater worden gezet.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Hoewel je de hoeveelheid voedsel zelf kunt bepalen, moet je een zuurstof testkit gebruiken om de hoeveelheid O2 (zuurstof) in het aquarium te meten. Doe een zuurstoftest om er zeker van te zijn dat je vissen voldoende zuurstof hebben.
In dit geval is het beter om meer zuurstof in het water te brengen door het water in beweging te krijgen. Dit kun je doen met een waterval of een beekloop. Daarnaast zijn er ook luchtstenen en uitstromers die het water in beweging brengen en zo het zuurstofgehalte verhogen.
Het is zeker mogelijk dat er te veel planten in een aquarium zitten. De oorzaak hiervan is te weinig plantenvoeding en CO2. Bij te veel planten is er te weinig plantenvoeding en CO2 om alle planten te voorzien, waardoor algen hun kans grijpen en snel zullen groeien.
Help!
Ongeschikte aquariumplanten zullen vaak een korte periode van enkele dagen tot een week of 2 overleven. Wanneer de plant dood is begint het hele proces weer opnieuw. Natuurlijk is het uiterlijk van de plant belangrijk, maar dit is eigenlijk niet het juiste uitgangspunt.
Waterpest wordt veel toegepast in aquaria en vissenkommen om het water van meer zuurstof te voorzien. Naast waterpest zijn er ook nog andere soorten die goed te gebruiken zijn in je aquarium of kom. Zoals Cabomba, Penningkruid of Valineria.
Dé oorzaak van bruine alg zijn afvalstoffen in het water, tenminste te veel afvalstoffen in het water. Zodra je over een bepaalde grens gaat, hoef je echt niet lang te wachten tot je bruine alg ziet verschijnen.
De bruinalg die in vijvers groeien vormen vaak een stevig vastgehechte bruine laag aan de vijverwanden. Bruinalgen hebben erg weinig voedingsstoffen nodig en hechten zich met calcium aan de wanden van de vijver. Ze hebben ook weinig licht nodig en kunnen in diep water leven.
De officiële richtlijn is om het water in uw aquarium elke 7 tot 14 dagen te verversen. Afhankelijk van het vissenbestand zou u meer of minder moeten verversen. Met genoeg planten en filtratie kunt u het uitstellen tot elke 14 dagen. Elk aquarium heeft zo nu en dan schoon, vers water nodig.
De meest voorkomende gevallen van een witte waas in je aquarium is bij het opstarten, het teveel water wisselen of de filter pomp te grondig schoonmaken. Na verloop van tijd, 2 tot 14 dagen zal deze waas vanzelf verdwijnen. Dit zijn kleine bacteriën die in grote mate aanwezig zijn die de witte waas veroorzaken.
Het juiste moment om waterwaarden te testen komt vaak voor. Het kan elke week of om de week zijn. Voor net opgestarte aquaria raden wij aan om wekelijks de waterwaarden te testen.
Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis. Door de kieuwopeningen stroomt het zuurstofarme water weer uit de vis.
Vissen nemen zuurstof op via de kieuwen. Op de kieuwbogen zitten vele kieuwplaatjes die samen een groot oppervlak vormen en waardoor zuurstofarm bloed stroomt. Door diffusie wordt dit bloed verrijkt met zuurstof uit het omringende water.
Meer dan zeventig procent van de zuurstof binnen onze dampkring wordt gemaakt door fytoplankton. Deze kleine microplantjes, algjes en wieren kunnen alleen zoveel zuurstof produceren doordat ze met velen zijn. In de natuur bevat een liter zeewater tussen de 100.000 en 100 miljoen stammen fytoplankton.
Zo weet je of je plant te veel water heeft
Staat je plant direct in een sierpot?Dan kun je met je vinger voelen hoe vochtig de potgrond is. De bovenste laag droogt sneller uit, dus het is belangrijk dat je dieper in de grond voelt. Het overtollige water geeft vaak ook een stinkende geur af.
Vergeel blad wijst meestal op een magnesiumgebrek, dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker. Magnesium zorgt voor mooi, donkergroen blad, wanneer hier een gebrek aan is, verkleurt het blad. Bitterzout Groenmaker bevat met name Magnesium wat je plant snel weer mooi groen kleurt.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn. Als je te veel water geeft, dan loop je ook het risico op varenrouwmug / rouwvliegjes. Dit zijn kleine vliegjes die hun eitjes het liefste in nat potgrond leggen.