Stoffen gemaakt van deze kunstvezels zijn sterk, licht, vormvast, sneldrogend en goed ademend. Nylon is iets sterker en rekbaarder dan polyester. Polyester droogt iets sneller en kan beter tegen UV-straling.
Polyamide wordt ook wel het zusje van polyester genoemd, vanwege de vergelijkbare eigenschappen.Polyamide is echter van andere polymeren gemaakt en duurzamer (en duurder) dan polyester. Polyamide staat beter bekend onder de merknaam Nylon, maar heeft naast de bekende nylonkousen nog veel meer toepassingen.
Polyester is een stevig en duurzaam materiaal. Het is sterk, het knispert en het is veerkrachtig, of het nu nat of droog is. Polyester is meer hittebestendig en UV resistent dan nylon. Het is ook iets meer sneldrogend dan nylon.
Nylon Fitnesskleding
Het is heel zacht, droogt snel en neemt geen bacteriën op. Daarnaast ademt het. Nylon fitnesskleding houdt geen zweet vast, maar brengt het naar de oppervlakte waardoor het snel verdampt. Daarom is fitnesskleding waarin nylon is verwerkt erg geschikt voor trainingen waarbij je veel gaat zweten.
Nylon. Ook nylon is een stof die wordt geprezen waterbestendig te zijn, maar hierdoor niet goed ademt. De honderd procent synthetische stof wordt vaak gebruikt in sportkleding, omdat het vocht zou afvoeren, snel opdroogt en slijtvast is, maar het behoudt wel de geur én kan gaan schuren over de huid.
Nadelen: Minder duurzaam dan katoenen tentdoek, meer condensvorming dan bij katoen, sneller warm als je onder het doek, nylon beweegt sneller bij wind, veel brandgevaarlijker dan katoen, gevoeliger voor u.v.-inwerking dan tentdoek uit katoen.
Nylon is een synthetisch materiaal dat vooral bekend is door gebruik in kleding. Dit omdat het sterk, kreukvrij en licht is en bovendien nauwelijks vocht opneemt. Maar naast Nylon vezels, wordt er ook plaat- en stafmateriaal van gemaakt voor gebruik in industriële toepassingen.
Vers zweet stinkt meestal niet; het is de activiteit van huidbacteriën die zweet verandert in een stinkende substantie. Deze huidbacteriën of ziektekiemen vermenigvuldigen zich bijzonder goed in textiel met een hoog gehalte aan synthetische vezels, zoals polyester of polyamide.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor in de zomer.
Kledingstukken met een hoog percentage polyester zijn niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Pure polyester neemt namelijk geen vocht op en kan dus zweterig gaan aanvoelen. Daarnaast ontstaat er bij een hoog percentage polyester elektrificatie. Je kleding gaat er dus van knetteren.
Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen. Wel een voordeel bij het sporten: doordat het vocht niet opgenomen wordt, verdampt het zonder dat het plekken achterlaat op de kleding.
Polyester is minder schadelijk dan katoen of wol. Bovendien gaat kleding waarin polyester is verwerkt langer mee en is het makkelijk te recyclen. Ook uit het oogpunt van duurzaamheid is polyester een goede keuze. Het polyester van de 21e eeuw zal je niet teleurstellen!
Polyester is kleurvast, elastisch en niet kreukgevoelig
Het is een synthetische vezel, dus niet natuurlijk. Deze vezel is zeer geschikt als bijmenging in stoffen die niet mogen kreuken en waarvan de vorm behouden moet blijven. Polyester is goed bestand tegen zonlicht. Bacteriën en schimmels tasten de draden niet aan.
Polyester heeft allerlei voordelige eigenschappen. Zo is het ademend, kreukt het niet en blijft de kleur lang mooi. Ook is het vormvast en slijt het niet snel. Hoewel polyester een stevige stof is, voelt het toch licht aan om te dragen.
Polyester is juist een ademende stof, net als polyamide. Het neemt geen vocht op, maar stuurt het naar buiten.
Kledingstukken met een hoog percentage polyester zijn niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Pure polyester neemt namelijk geen vocht op en kan dus zweterig gaan aanvoelen. Daarnaast ontstaat er bij een hoog percentage polyester elektrificatie. Je kleding gaat er dus van knetteren.
Synthetische materialen zijn over het algemeen verboden in de winter, want ook al zijn ze goedkoop in de winkels, ze hebben veel nadelen: - Polyester : Polyester is een materiaal dat warmte vasthoudt, waardoor u hevig gaat transpireren en geurtjes vasthoudt.
De warmste stoffen en welke niet? Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor in de zomer.
Dat polyester kleding harder gaat stinken dan katoen wanneer je er in zweet, komt doordat polyester een betere voedingsbodem is voor de verantwoordelijke bacteriën.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Kies bij het winkelen voor natuurlijke materialen zoals katoen, linnen, wol, kasjmier of zijde. In deze stoffen hebben geurige bacteriën minder kans om te overleven en kunnen ze zich niet zo snel vermenigvuldigen.
Stoffen gemaakt van deze kunstvezels zijn sterk, licht, vormvast, sneldrogend en goed ademend. Nylon is iets sterker en rekbaarder dan polyester. Polyester droogt iets sneller en kan beter tegen UV-straling.
De vraag of nylon stof waterdicht is, wordt vaak gesteld en het korte antwoord is nee, nylon is niet waterdicht. Als stof absorbeert nylon water en als het nat is, laat het water door.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op.