Oplosbare hechtingen met knoopjes, niet oplosbare hechtingen of agraves moeten 2 weken na de operatie worden verwijderd. Hiervoor maakt u een bij de huisarts. Als de operateur de hechtingen op de polikliniek wil laten verwijderen, is hiervoor met u een afspraak gemaakt.
Bij agraves, kleine nietjes die vaak gebruikt worden bij orthopedisch ingrepen (totale heup- en knieoperaties) verloopt de procedure anders. Na desinfectie met alcohol wordt met een speciale tang de nietjes verwijderd.
Hechten kan ook met nietjes gedaan worden, dat wordt toegepast bij grotere wonden. Voordeel van hechten met nietjes is dat de nietjes weinig littekenweefsel veroorzaken. Een andere mogelijkheid is het gebruik van wondlijm / huidlijm, een medische vorm van secondelijm.
Meestal mogen de hechtingen eruit na 7 tot 14 dagen. Als uw wond is geplakt, laat de lijmkorst na 5-10 dagen vanzelf los.
De wond sluit zich meestal binnen tien dagen. De volledige wondgenezing duurt echter ongeveer zes weken. U hoeft de wond thuis geen speciale verzorging meer te geven.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Het vermogen tot aanmaak van nieuwe cellen in de basale laag, maakt dat de huid bij een verwonding vrij snel dichtgroeit.
Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) wordt u afgeraden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Gebruik geen zalf, crème of haarspray op de wond i.v.m. irritatie en/of infectie gevaar. Uw wond heeft rust nodig om te genezen.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50. U kunt massagetechnieken leren van uw huidtherapeut om het litteken thuis zelf te behandelen.
Zwaar lichamelijk werk en zwaar tillen zorgen voor grote druk op de wond en de hechtingen. Vermijdt dit daarom de eerste zes weken na de operatie. Hevig hoesten of persen is ook niet goed voor de wond. Geef als u moet hoesten tegendruk door met uw hand of een kussentje tegen de wond te duwen.
Wij hebben het antwoord: het genezingsproces duurt bij kleine wonden meestal tussen de 24 en 72 uur. Wondgenezing bestaat uit 5 verschillende fasen. In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond.
Let op: verwijder nooit zomaar zelf uw hechtingen, maar doe dit altijd in overleg met een arts. Hechtstrips kopen voor kleine wondjes? Ze zijn in onze webshop verkrijgbaar.
Bij agraves, kleine nietjes die vaak gebruikt worden bij chirurgische incisie wordt met een speciale tang de nietjes verwijderd. Meestal zijn het veel nietjes en is het een geduldig karwei, niet geheel vrij van pijn die toch goed te dragen is.
Er zijn veel verschillende mogelijkheden om de randen van een wond of incisie bij elkaar te brengen. Het doel is niet alleen cosmetisch, maar ook functioneel. Door het sluiten van de huid verklein je de kans op infecties. Als de wond voldoende genezen is mogen de hechtingen/agraves (nietjes) worden verwijderd.
Als u 'nietjes' (agraven) in de wond heeft, moeten deze twaalf tot veertien dagen na de operatiedatum verwijderd worden door de huisarts. U moet hiervoor zelf een afspraak maken.
Als uw wond droog is, kunt u in principe vanaf de tweede dag na de operatie douchen. Een bad nemen mag drie dagen na het verwijderen van de hechtingen. Let er op dat u de eerste twee maanden geen crème of bodylotion gebruikt rond het wondgebied.
ALHYDRAN is een medische littekencrème. Volgens veel gebruikers de beste die er is. De crème zorgt voor een afname van de littekenklachten. Maar ook een toename van de huidelasticiteit.
De beste littekencreme volgens de consumentenbond is de Biodermal littekencreme. Het product is samengesteld om littekenweefsel soepel en zacht te houden en littekens zichtbaar te verminderen.
Hoe om te gaan met de wond
De wond moet de eerste 48 uur droog blijven. Daarna kunt u douchen. Zorg er wel voor dat de wond slechts kortdurend nat wordt en dat u de wond voorzichtig droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen verwijderd zijn.
Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond. Let op! Wanneer jouw wond erg rood is, rijp wordt of wanneer het jeukende gevoel omslaat in een kloppende wond, moet je direct contact opnemen met een dokter of medisch specialist.
Een hechting kan uitscheuren als de trekkracht op de hechting stijgt. Dit gebeurt wanneer de spanning in het wondgebied groter wordt. Oorzaak hiervan is zwelling door vocht- en/of bloedophoping.
Bij een opengelaten wond geneest uw lichaam de wond zelf. Er groeit dan vanaf de wondranden een nieuwe huidlaag op de plek van de wond. Een open wond heeft tijd nodig om volledig te genezen. Het schoonhouden van een open wond versnelt de genezing.
De eerste stap naar een snelle genezing is nog altijd 'goed schoonmaken'. Immers, zonder beschermende huidlaag kunnen vuil en bacteriën het lichaam binnendringen, het herstel vertragen en het risico op een wondinfectie verhogen. Zelfs de kleinste wond geneest beter als je deze eerst reinigt.