Traditioneel werd bruin bier gebrouwen met pure bruine mout. Tegenwoordig is de basis een bleke mout, waar donkere mouten aan worden toegevoegd. Dit levert een zoete, moutige smaak op die doet denken aan chocola en noten. Hier lees je meer over het algemene proces van bierbrouwen.
Donker bitter bier
In deze categorie vallen bieren die donker van kleur zijn en een zwaardere bittere smaak hebben. Deze bieren hebben vaak een hoog alcoholpercentage (tussen de 7% - 11%). In deze categorie vallen: Quadruppel, Stout en Abdijbier.
Eerst zou ik graag verduidelijken dat bruine, donkere of dubbele bieren gewoon allemaal hetzelfde is.
Verschil tussen licht en donker bier
De verschillen tussen lichte en donkere bieren komen vooral door de grondstoffen zijn gebruikt tijdens het productieproces van bier. Het soort mout geef een verschil in kleur van licht en donker bier.
IPA bier & eten
IPA bier is door de grote hoeveelheid hop een bitter bier. Niet gevreesd, de hop zorgt ook voor een fruitige en tropische smaak. IPA bier drinkt lekker weg bij: Sterke, pittige smaken zoals in een curry.
De kleur van een tripel varieert tussen blond en amber. Het bier heeft meestal een alcoholpercentage (%ABV) van 7 tot en met 9,5%, met uitschieters tot 11%. De omschrijving van een tripel is niet wettelijk vastgelegd.
Alleen degene die Guinness hadden gedronken hadden minder stroperig bloed. Donker bier is rijk aan flavenoïden, die een krachtige antioxidanten werking hebben. Antioxidanten zijn een krachtig wapen tegen aanslag in de aderen.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen herfst- en lentebok. De eerste is een donker bier en beschikbaar van oktober tot en met februari. Het tweede is een licht amberkleurig bier en wordt gedronken in het voorjaar, zo ongeveer vanaf de vastentijd.
IPA is een van oorsprong Engelse biersoort, waarbij er meer hop wordt toegevoegd dan bij pils. Daardoor zijn IPA-bieren vaak bitterder, maar dat wordt goedgemaakt door de fruitige tonen. Het alcoholpercentage ligt tussen 5 en 7,5 procent.
Bruin bier is in het Nederlands niet echt een type bier zoals bij blond bier. Bieren die bruin in hun naam hebben zijn vaak van het type Belgische Dubbel. Daarnaast staan in deze categorie ook Engelse Brown of Dark Ales, Duitse Dunkels en zelf een sporadisch chocoladebier.
Een voorbeeld van bierstijlen waar soms verwarring over ontstaat zijn Lager bier en Pils. Als je op het etiket van een flesje Heineken kijkt zie je Lager staan... Maar het is toch pils?! Simpel gezegd, Pilsener is een variant van Lager bier.
Wat is een IPA? Een India Pale Ale, oftewel IPA, is een bierstijl binnen de Pale Ale's. In de 19e eeuw werd het bier voor het eerst gebrouwen in Londen. Het bier is te herkennen aan een gouden, amberachtige kleur, een extra hoppige smaak en proeft vaak extra bitter.
De prijs zit hem niet in de ingrediënten. Bier bestaat bijna geheel uit water. Reken met 100 procent minus het alcoholpercentage en je hebt het percentage water. Een pilsje met 5 procent alcohol bestaat dus voor 95 procent uit water, een speciaalbier met 8 procent alcohol dus voor 92 procent.
Het is eigenlijk heel simpel. Bier is een overkoepelende naam voor alle soorten bier. Pils is een van deze soorten bier. Pils is de meest gedronken biersoort van Nederland.
De onderzoekers schrijven deze gunstige eigenschap toe aan de aanwezigheid van gerst en hop. Gerst bevordert de productie van het hormoon prolactine, dat de melkproductie op gang brengt. En hop kan voor rust en ontspanning zorgen.
Ook de bewerkingen die het bier ondergaat, maischen, spoelen, koken, gisting en oxidatie, zijn factoren die kleur bepalen. Koken maakt bijvoorbeeld het bier donkerder, net zoals oxidatie. De gisting daarentegen, zorgt er weer voor dat het bier een lichtere kleur krijgt.
Bokbier. Bokbier is een biersoort uit Duitsland. Dat is de reden dat je vaak de Duitse spelling, bockbier, voorbij ziet komen. Bokbier heeft een zoetige smaak, weinig bitterheid en een relatief hoog alcoholpercentage: tussen de 6 en 9%.
Met licht bier bedoelen we hier licht alcoholisch bier (let dus niet op de kleur). Dit zijn bieren met een lager alcoholpercentage dan gemiddeld. Ze zijn echter niet alcoholvrij.
Jopen NON IPA is het eerste alcoholarme bier van brouwerij Jopen. Alcoholarm, want alcoholvrij bier mag het pas genoemd worden als er minder dan 0,1% alcohol in zit. Deze alcoholarme IPA met 0,3% wordt gebrouwen met een speciale gistsoort waardoor er tijdens het brouwproces nauwelijks suikers in alcohol worden omgezet.
Een glas alcoholische drank bevat ongeveer 12 ml alcohol. Dat is ongeveer 10 gram. Dus als je bier, wijn of jenever uit het daarvoor bestemde glas drinkt, krijg je altijd ongeveer 10 gram alcohol binnen. Een standaardglas is een glas dat aan de soort drank is aangepast en 12 ml of 10 gram alcohol bevat.
Heineken staat dus duidelijk bovenaan met hun pils. Maar, de verschillen zijn erg groot per regio. Het valt ook op dat biermerken vooral populair zijn rondom de brouwerij.
Wat je precies onder zoet bier kunt verstaan, is geen hogere wiskunde. Eigenlijk vallen alle bieren met een zoetige smaak in deze categorie. Van blond bier tot weizens en van bokbier tot stouts: bijna elke bierstijl kan met kleine aanpassingen worden getransformeerd tot een zoet bier.
Ze ontdekten dat mannen die dagelijks één biertje (alcoholisch of non-alcoholisch) dronken een steeds grotere en meer diverse verzameling darmbacteriën kregen. Een meer gevarieerde darmflora wordt gelinkt aan een lager risico op het krijgen van verschillende ziektes.