Het vakantiegeld uitbetalen doe je in principe in mei en deze uitbetaling brengt hogere kosten met zich mee in de maanden mei en juni. In mei betaal je het loon van de maand mei uit plus het netto vakantiegeld, in juni betaal je de normale loonheffing over de maand mei én de loonheffing over het vakantiegeld.
Nemen ze eerder in het jaar vakantiedagen op, dan kun je overeenkomen om het op dat moment opgebouwde vakantiegeld (dus vanaf 1 juni) over te maken. Je kunt het vakantiegeld ook op een ander moment uitkeren, maar daarvoor is een schriftelijke overeenkomst nodig.
Je werkgever is verplicht om jou vakantiegeld te betalen. Maar het kan voorkomen dat in je cao staat dat je geen recht hebt op vakantiegeld. Gelukkig is er een wettelijke bepaling die ervoor zorgt dat je minimaal 8% van het minimumloon per jaar moet ontvangen.
Uitbetaling vakantiegeld
Uw werkgever betaalt uw vakantiegeld minstens 1 keer per jaar uit. Op uw loonstrook staat hoeveel vakantiegeld u krijgt. De meeste werknemers krijgen in mei of juni hun vakantiegeld. Afspraken over de uitbetaling staan in uw arbeidsovereenkomst of cao.
Je vakantiedagen en vakantiegeld worden normaalgesproken betaald in de eindafrekening. Vaak gebeurt dit tegelijkertijd met je laatste salaris.Het kan ook zijn dat dit (maximaal) één maand na betaling van je laatste loon plaatsvindt. Je kunt de voorbeeldbrief hierboven gebruiken als je hier nog recht op hebt.
Bij ontslag zal u het vakantiegeld van het bevoegd vakantiefonds ontvangen tussen 2 mei en 30 juni van het jaar dat volgt op uw ontslag, zelfs ingeval van faillissement van uw werkgever. Er worden u ook een aantal vakantiedagen toegekend die u zal moeten nemen in het jaar dat volgt op uw ontslag.
Wanneer je zelf ontslag neemt (of krijgt), worden je resterende vakantiedagen voor het jaar uitbetaald.Daarnaast bouw je vakantierechten voor het volgende jaar op wanneer je werkt.
Elk jaar wordt vakantiegeld uitbetaald. In 2023 is dat op donderdag 25 mei.
Vakantiegeld wordt in Nederland doorgaans in mei of juni uitbetaald. De afspraken over de exacte datum vind je terug in je arbeidsovereenkomst of cao. Meestal wordt het vakantiegeld uitbetaald in mei. Daarnaast is het goed om te weten dat jouw werkgever verplicht is om het vakantiegeld uiterlijk in juni uit te betalen.
Vakantiegeld vorderen bij te late betaling
De werkgever is verplicht het vakantiegeld in de afgesproken maand uit te betalen. Als het vakantiegeld niet op tijd wordt betaald, is de werknemer gerechtigd dit op te eisen. Dit betekent dat de werknemer juridische stappen kan ondernemen om het vakantiegeld te vorderen.
Een deel van het vakantiegeld wordt vooruitbetaald
In mei ontvang je ook een groot deel van je vakantiegeld vooruit, namelijk van juni tot en met december. Wanneer je in het nog lopende kalenderjaar na de maand mei uit dienst gaat, moet je het deel van het vakantiegeld over de nog niet gewerkte periode terugbetalen.
In de regel sta je circa 40% belasting af. Heb je niet het hele jaar gewerkt? Dan krijg je alleen vakantiegeld over de periode dat je gewerkt hebt. Heb je maar een half jaar gewerkt, dan krijg je ook maar de helft van je vakantiegeld.
Bedragen bij vakantiegeld zijn altijd brutobedragen. Hier gaan dus nog heffingen en belastingen van af. Hoeveel vakantiegeld jij netto overhoudt, hangt dus onder andere af van in welke belastingschijf je valt en de verrekeningspercentages loonheffingskorting. Beiden zijn afhankelijk van de hoogte van jouw salaris.
De lagere inkomens ontvangen dit jaar iets meer vakantiegeld. Iemand met een maandloon van 1.000 euro bruto krijgt 15 euro netto extra vakantiegeld. Bij 1.250 euro bruto per maand wordt er netto 18 euro meer gestort. Vanaf modaal wordt het extra geld voor vakantie 'afgeknepen'.
Rekenvoorbeeld belasting over vakantiegeld
Haar bruto vakantiegeld bedraagt € 3.360. In 2023 betaalt Ellen hier 36,93% belasting over. Dat houd je dus ook in als loonheffing. Daarnaast moet ook het verrekeningspercentage van 6,1% worden ingehouden over het vakantiegeld van Ellen.
Je vakantiedagen laten uitbetalen is erg kostbaar, want je betaalt er veel belasting over. Je betaalt namelijk bijzonder loonbelasting Hoeveel belasting is per inkomen verschillend, maar de belasting kan oplopen tot wel meer dan 55%.
Het vakantiegeld wordt berekend op basis van een vastgesteld percentage van het brutoloon. Dit percentage is in Nederland vastgesteld op 8%. Om het vakantiegeld te berekenen, vermenigvuldig je het brutoloon met 8% en dat is het bedrag dat je als vakantiegeld ontvangt.
Als je dus zelf ontslag neemt, dan heb je recht op een uitkering als het om een geldige reden was. Heb je geen wettige reden voor je vertrek, dan kan er een sanctie volgen. Oordeelt de RVA dat je vrijwillig werkloos bent zonder geldige reden, dan kan je één van onderstaande sancties oplopen: een verwittiging.
Je kunt als werknemer altijd ontslag nemen tijdens ziekte. Het is in de meeste gevallen niet verstandig, want er is een grote kans dat je een uitkering misloopt. Neem geen onverhoopte beslissingen, maar overleg liever met een instantie die eerst jouw vragen kan beantwoorden en kan helpen waar nodig.
De vakantiedagen die je nog niet gebruikte, mag je bij de nieuwe werkgever opnemen. Hij of zij zal je voor deze vrije dagen eveneens enkel en dubbel vakantiegeld betalen, en dit terwijl de vorige werkgever je hier ook al een som voor stortte.