De steenmarter is vrij schuw voor mensen. Wanneer u een steenmarter opmerkt zal deze hoogstwaarschijnlijk zo snel mogelijk vluchten. Hierdoor zal een steenmarter vrijwel nooit een mens aanvallen. Een mens aanvallen zal alleen gebeuren wanneer een steenmarter in het nauw wordt gedreven en hij zich bedreigt voelt.
Prijzige bijtertjes. Het zijn kleine diertjes, maar de schade kan groot zijn: bijtende steenmarters kunnen in de motorruimte van een auto hoge garagerekeningen veroorzaken.
Ze eten ratten, muizen en andere knaagdieren en dragen bij tot een natuurlijke ongediertebestrijding. De dieren worden problematisch als ze regelmatig op hetzelfde terrein blijven. De uitwerpselen van marters in de tuin, die zich op bepaalde plaatsen ophopen zoals in het huis, zijn storend voor de tuineigenaar.
Steenmarters hebben eerder te vrezen van katten dan omgekeerd. Katten durven een steenmarter al eens opjagen. Een steenmarter die zelf een kat aanvalt is nog niet geobserveerd.
Een marter kan heel goed klimmen, springen en graven. Hij is bovendien heel sterk: hij tilt gerust een dakpan op om zich ertussen te wurmen. Aangezien hij genoeg heeft aan een gaatje van zo'n 5 centimeter, komt hij gemakkelijk binnen via (spouw)muren, kruipruimtes, kelders en bomen die dicht op het huis staan.
De steenmarter heeft weinig natuurlijke vijanden en staat ongeveer aan de top van de voedselpiramide. Bij ons staan enkel de vos, de oehoe en sinds kort de wolf op zijn predatorenlijstje. In andere regio's moet de steenmarter het ook afleggen tegen grote roofvogels en beren.
De meeste schade aan auto's wordt veroorzaakt aan bijtbare rubber en plastic onderdelen onder de motorkap. Zo lijkt onder andere de bedrading (met name elektriciteits- en bougiekabels),koelwater- en remslangen en de isolatie een culinair hoogstandje voor de steenmarter.
Ze hebben een hekel aan stank. Ook een wc-blokje of een doek gedrenkt in ammoniak kan helpen. Wanneer je een marter aantreft, is het handig om je auto om een andere plek te parkeren. Marters zijn gewoontedieren met vaak vaste looproutes.
De steenmarter slaapt overdag. In bewoonde gebieden verblijft hij graag op zolders, niet alleen om te slapen, maar ook om zijn jongen groot te brengen. Het mannetje, dat solitair leeft, zoekt 's nachts zijn meerdere vrouwtjes die ook ieder hun eigen territorium hebben, op: deze verzorgen de jongen alleen.
De steenmarter heeft een gevarieerd dieet. Vooral muizen en ratten staan op het menu.Ook insecten (kevers en rupsen), regenwormen, mollen, jonge konijntjes, vogels (en hun eieren) maar ook fruit en bessen (pruimen, kersen, braam, vogelkers, zwarte nachtschade …) worden gegeten.
De paartijd valt in de zomermaanden, van juni tot augustus, met een piek in juli. Na een draagtijd van ongeveer negen maanden werpt het vrouwtje haar jongen, meestal in maart of april. Die worden ongeveer acht weken gezoogd maar vanaf de zesde week krijgen ze ook vast voedsel aangeboden.
Tip 2: Geur
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
Bij de steenmarter zijn de oren een stuk kleiner en zijn deze meer zijdelings op de kop geplaatst dan bij de boommarter. De neus van de steenmarter is vleeskleurig, terwijl die van een volwassen boommarter bijna zwart is (die van een jonge boommarter kan wel lichter van kleur zijn).
Ze slapen in boomholtes, tussen houtstapels, in hooibergen, op zolders, in spouwmuren, onder dakbedekking, in schuurtjes, in nestkasten of in grotten. En een enkele keer graaft hij een hol in de grond. Wanneer komen de kleine steenmarters?
Vindt u dode dieren, fruit of aangevreten etensresten in de motorruimte, kunt u er met zekerheid van uitgaan dat u bezoek van een marter heeft gehad. Ook wanneer nog geen marterschade is ontstaan, wordt het tijd om tot actie over te gaan. Marters oriënteren zich aan geur.
Hoe ziet een steenmarter eruit? Een steenmarter is bruin van kleur met een grauwbruine ondervacht en zijn onder andere te herkennen aan hun witte keelvlek. De kop-romplengte van een mannetje is 40 tot 52 cm, bij een vrouwtje is dit 37 tot 48 cm. Ze hebben ongeveer het formaat van een (slanke) huiskat.
In de nazomer zoeken de jongen vervolgens hun eigen territorium. Steenmarters in het wild worden ongeveer 10 jaar oud en in gevangenschap kunnen ze zelfs 18 jaar oud worden.
Zowel het mannetje als het vrouwtje van de steenmarter hebben een eigen territorium en leven solitair. Het territorium van een mannetje overlapt dat van meerdere vrouwtjes. De grootte hangt af van de kwaliteit van het gebied waar de marter leeft.
In de regio rond Leuven en Lier zijn de steenmarters momenteel het meest actief.Ze rukken steeds verder op naar het noorden van ons land. De kans dat je een steenmarter te zien krijgt, is relatief klein want ze zijn vooral 's nachts actief. Ze zijn zo groot als een kat, hebben een witte borst en een pluimstaart.
Krijsen voor de vrouwtjes
Tijdens de paartijd (juni tot augustus) vechten de mannetjes luidkeels om de vrouwtjes. Dit gaat gepaard met geblaas en gekrijs. Wanneer de '50 Shades of Marters' periode voorbij is, zal het huis een nestje met kleine marters rijker zijn.
Een marter kan erg goed klimmen en kan via vensterbanken, een regenpijp, klimplanten of een overhangende tak op je dak geraken. Daar hebben ze maar een kleine opening (4 cm) nodig om op je zolder te geraken. Marters zijn schemer- en nachtactief en net wanneer wij willen slapen beginnen zij aan hun activiteiten.
Steenmarters zijn roofdieren. Ze eten veel muizen en ratten, maar ook vruchten, insecten, spinnen, en (keuken)afval staan op hun menu. Ze zijn dol op (kippen)eieren en durven uitzonderlijk ook wel eens een duif, kip, eend, cavia of dwergkonijn roven.
Wezels en (steen)marters richten elk jaar veel schade toe aan wagens door kabels door te knagen of het isolatiemateriaal van de motorkap te beschadigen. In sommige gevallen kunnen kabels volledig doorgebeten zijn of kunnen er kortsluitingen ontstaan waardoor de wagen niet kan opstarten…
Wat eten steenmarters graag allemaal
Een steenmarter is een carnivoor: De marters in Nederland eten graag andere knaagdieren, jonge konijnen en vogels, kippen en eieren. Ook instecten zoals rupsen, kevers, kikkers en regenwormen zijn niet veilig. De marters lusten ook graag fruit en bessen.
Volgens Jan Kraaijenkamp zijn toiletblokjes de goedkoopste en makkelijkste oplossing. 'Hang een wc-blokje onder de motorkap, het liefst een van de goedkoopste, die ruiken het sterkst.