Alcoholische dranken hebben verschillende alcoholpercentages. Zo bevat bier 4% alcohol, wijn 10% en likeuren, whisky, wodka en gedistilleerde dranken meer dan 15% alcohol.
Een glas alcoholische drank bevat ongeveer 12 ml alcohol. Dat is ongeveer 10 gram. Dus als je bier, wijn of jenever uit het daarvoor bestemde glas drinkt, krijg je altijd ongeveer 10 gram alcohol binnen. Een standaardglas is een glas dat aan de soort drank is aangepast en 12 ml of 10 gram alcohol bevat.
In sterke drank zit meer alcohol dan in bier, maar je drinkt er minder van.
Jonge graanjenever = Jenever met maximaal 15% moutwijn, minimaal 35% alcohol. Oude graanjenever = Jenever met meer dan 15% moutwijn, minimaal 35% alcohol. Graanjenever = Jenever waarvan de alcohol voor 100% bereid is uit granen. Het eindproduct moet minimaal 30% alcohol bevatten.
Elke soort alcoholhoudende drank heeft zijn eigen standaardglas. Op deze manier bevatten een standaardglas bier van 5 % (250 cc), wijn van 12 % (100 cc) en sterke drank van 35 % (35 cc) allemaal evenveel pure alcohol (circa 10 gram).
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
De borrelglazen in Nederland hebben een vaste inhoudsmaat van 35cc. Dit is bedoeld voor gedestilleerde dranken met een alcoholpercentage van ongeveer 40%. In België wordt dezelfde hoeveelheid gebruikt, maar doorgaans weergegeven als 3,5cl (centiliter). In de handel zijn borrelglazen te vinden van 2 tot 7 cl.
Jenever in een klein glas. Hierdoor krijg je per standaardglas ongeveer evenveel alcohol binnen. Dat is per glas 12 milliliter (ml) ofwel 10 gram alcohol.
De standaard schenkhoeveelheid van gedistilleerde dranken is 35 a 40 cc, wat gelijk staat aan 35 tot 40 ml.
Maar hoeveel glazen alcohol is dan 0,5‰? Dat ligt tussen de 2 en 3, uitgaande van de standaard glazen voor het betreffende drankje. En het soort drank is natuurlijk ook van invloed: 2 tot 3 fluitjes bier zullen de toegestane limiet naderen, en 2 tot 3 borrelglazen jenever ook.
Heldere gedistilleerde drank (vodka, gin, tequila)
Heldere alcoholische dranken bevatten de minste toevoegingen en beweegt zich het snelst door je lichaam - wat dus ook betekent dat het je lichaam sneller verlaat.
De jeneverbes is een diureticum, die de afgifte van water bij de nieren bevordert. Dit helpt je lichaam om het vasthouden van vocht en een opgeblazen gevoel tegen te gaan. De kruiden in gin kunnen daarnaast je spijsvertering stimuleren.
„In een standaard glas sterke drank zit evenveel alcohol als in een glas bier of wijn.Als we puur naar de alcohol kijken, dan zijn deze twee drankjes dus even slecht voor je gezondheid.” Volgens Noijen merken we dat onder andere aan de grootte van het glas waarin de drank in de horeca geserveerd wordt.
Zo bevat bier 4% alcohol, wijn 10% en likeuren, whisky, wodka en gedistilleerde dranken meer dan 15% alcohol.
Jenever is een typische sterke drank uit de Lage Landen. Hoewel hij ook in Frankrijk en Duitsland wordt geproduceerd is het toch voornamelijk een Nederlandse en Belgische sterke drank.
De meest bekende en geliefde is bij uitstek jonge jenever, zoals Hooghoudt jenever. Jonge jenever is een kleurloos distillaat met een frisse geur en smaak.
Alcohol in bier ontstaat doordat zetmeel uit granen wordt omgezet in alcohol tijdens het gistingsproces. Het percentage alcohol in bier kan variëren van 1,2% tot maar liefst 15%. De meest gangbare bierstijlen hebben een alcoholpercentage tussen de 4-11%, waarbij het alom bekende 'pilsje' op 5% alcohol zit.
Alcoholmisbruik wordt daarom in alle gevallen sterk afgeraden. Het is zeer belangrijk om matig met alcohol om te gaan. De Gezondheidsraad geeft het advies aan volwassenen die gewend zijn alcoholhoudende dranken te drinken om de consumptie te beperken tot maximaal één glas alcoholhoudende drank per dag.
Jenever, likeur of welke andere borrel dan ook wordt bij uitstek gedronken uit een typisch Hollands tulpglas.
Een doorsnee waterglas heeft een inhoud van 200 tot 250 milliliter. Twee liter komt overeen met tien kleine glazen of acht wat grotere.
Voor de meeste gedistilleerd dranken is de standaard drinkmaat 30ml. Indien anders wordt de andere maat erbij vermeld. Een standaard glas sterke drank bevat evenveel alcohol als een standaard glas bier of wijn.
Borrel: Per persoon 2,5 (alcoholische) dranken per persoon per uur, Diner / Buffet: Per persoon: 2 (alcoholische) dranken of 1,5 glas wijn met gemiddeld 2 glazen water, Afsluiting: Afhankelijk van het soort evenement, maar tijdens de afsluiting van wordt gemiddeld 2,5 drankje per persoon per uur gedronken.
In bier zit minder alcohol dan bijvoorbeeld in sterke drank. Maar het glas van een shotje is dan ook veel kleiner dan een bierglas. Zo zit in elk standaardglas (zoals je deze in de horeca bestelt) uiteindelijk evenveel alcohol! Qua alcoholpercentage staat 1 (klein) shotje dus gelijk aan 1 (groter) glas bier.
Het advies van de Gezondheidsraad: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Het wordt steeds duidelijker dat alcohol heel schadelijk is. Ook kleine hoeveelheden alcohol zijn niet goed voor je gezondheid. Niet drinken is dus het gezondst.