vertrouwen in je eigen capaciteiten. een algemeen gevoel van je eigen leven in de hand hebben. de overtuiging dat je de door jezelf gestelde concrete en realistische doelen kunt bereiken. een onverminderd positieve houding tegenover jezelf als je in een eerdere verwachting bent teleurgesteld.
Zelfverzekerde mensen (die dus niet arrogant zijn) hebben altijd een open houding. Ze komen vriendelijk over en maken oogcontact met anderen. Ze hebben de goedkeuring van anderen niet nodig. Ze nemen dingen niet te serieus of persoonlijk.
Hoe vaker je hebt gemerkt dat je iets goed kunt, hoe makkelijker het is om te geloven dat het je nog een keer lukt. Ook steun en complimenten van anderen, zoals van je ouders en vrienden hebben invloed op je vertrouwen. Hoe meer je deze in je jeugd hebt gekregen, hoe meer zelfverzekerdheid je doorgaans hebt.
Mensen met zelfvertrouwen kennen zichzelf en accepteren hun sterke en zwakke eigenschappen. Zij trekken zich weinig aan wat anderen denken of zeggen. Als zij over iets twijfelen of advies nodig hebben, dan weten zij de mensen te vinden van wie zij een objectieve reactie kunnen verwachten.
Zelfvertrouwen ontwikkelt zich in de kinderjaren. Naast iemands persoonlijkheid is de sociale omgeving erg belangrijk bij de ontwikkeling van zelfvertrouwen. Wanneer je bijvoorbeeld erg beschermd opgevoed bent, kan het zijn dat je niet geleerd hebt om een eigen mening te vormen en zelf dingen te ondernemen.
Hoe onzekerheid overwinnen: de #1 tip om je zelfvertrouwen te vergroten!
33 gerelateerde vragen gevonden
Hoe groeit je zelfvertrouwen?
Motiveer jezelf met het zetten van kleine stapjes
Zelfvertrouwen kan vooral groeien door het krijgen van positieve ervaringen. Hiervoor moet je vooral dingen DOEN. Het helpt niet om dagelijks prachtige plannen te bedenken en er vervolgens geen actie aan te koppelen.
Ouders, en later leeftijdgenoten, spelen een grote rol bij de vorming van het zelfbeeld. Geven zij aandacht en liefde en word je met respect behandeld, dan ontstaat een positief zelfbeeld. Suzanne (27) komt bijvoorbeeld uit een warm nest. 'Ik heb van mijn ouders heel duidelijk meegekregen dat ik goed ben zoals ik ben.
Reageer positief op anderen, dat zorgt ervoor dat je ook positiever benaderd zult worden. Geef complimenten en leer complimenten ontvangen. Ben niet jaloers op mensen die vol zelfvertrouwen zijn, maar leer ervan.
Iemand die goed in z'n vel zit en vertrouwt op zichzelf, heeft het niet nodig om anderen af te kraken om zichzelf beter te voelen. Jezelf continu met anderen vergelijken werkt beknellend. Zelfverzekerde mensen verdoen hun tijd niet met het oordelen over anderen.
Zelfverzekerd zijn is weten wat je wilt, durven opkomen voor jezelf, problemen niet uit de weg gaan en krachtig overkomen! Je hebt vertrouwen in jezelf, in je kwaliteiten en in je vaardigheden. Je kunt zelf een heleboel doen om je zelfverzekerder te voelen.
Onzekerheid kan worden veroorzaakt door lichamelijke, sociale, financiële en emotionele factoren en angst. Iemands persoonlijkheid en verleden hebben veel invloed op iemands zelfbeeld.
Wat zelfverzekerde vrouwen gemeen hebben is dat ze heel goed met hun gevoel kunnen omgaan. Ze laten zich niet leiden door emoties en weten dat ze voor 100% verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven. Uiteraard hebben zelfverzekerde vrouwen ook te maken met verdriet en pijn.
Het hebben van een positief zelfbeeld betekent dat je tevreden bent met jezelf. En dat is heel belangrijk, want als je happy bent met jezelf zit je lekkerder in je vel en presteer je beter.
Je bent bijvoorbeeld sociaal, verlegen, moedig, behulpzaam, agressief. Zelfbeeld bepaald hoe jij jezelf ziet en hoe je naar aanleiding daarvan handelt, los van de realiteit. Je vindt jezelf bijvoorbeeld te dik en wordt daardoor onzeker.