Een korte of lange rig? Een lange rig zal minder snel strekken dan een korte rig, dus in de winter kort je 'm in! Normaliter zal je vissen met rigs tussen de vijftien en twintig centimeter, afhankelijk van het bodemtype. Kort hem in de winter eens in naar een lengte tussen de acht en twaalf centimeter.
Het beste aas voor een karper in de winter is klein, zacht en zeer smaakvol. Gesoakte 15mm boilies in een vloeibare attractor werkt buitengewoon goed. Daarnaast kun je met maden en wormen ook erg goed in de winter vangen.
Karpers zoeken in de winter vaak een rustige plek op om zich op te houden. Op ieder water zal dit verschillend zijn maar veelal kiezen ze voor plekken waar obstakels in het water liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan takken die over het water heen hangen, uit elkaar staande rietstengels, bruggen, steigers en duikers.
Karpers eten in de winter heel weinig voedsel. Het beste is om in deze periode zacht aas te gebruiken. Vooral maden, deeg en zachte mais zijn een goed aas.Daarnaast kun je ook de boilies soaken.
De Milky Banana boilies zijn uitermate geschikt om in de winter te blijven voeren. Door dagelijks kleine hoeveelheden te voeren, soms maximaal 200-300 gram per dag, kun je het spijsverteringskanaal van een karper ' namelijk aan de praat' houden.
Krill winter boilies
Krill boilies bevatten de smaak van garnalen en schaaldieren. En daar is de karper natuurlijk dol op. Ook de karper in de winter zal deze niet snel overslaan. Deze krill boilies hebben een sterke krill geur waardoor ze de kaper goed kunnen overhalen het aas te pakken.
Karpers in het wild eten voornamelijk voedsel dat op dat moment gemakkelijk verkrijgbaar is. Je kunt dan denken aan muggenlarven, watervlooien en kreeftachtigen.Daarnaast eten ze ook jongbroed en plantaardig voedsel zoals waterpest en draadalgen.
Veel karpervissers stoppen in de winter met vissen en wachten tot het voorjaar weer begint. Maar ook in de winter kun je nog goed karpers vangen, al moet je er vaak wel wat meer moeite voor doen.
Karpervissen kun je het hele jaar door doen! De beste tijd is echter wanneer het water warmer is dan 14 graden Celsius. Karpers gaan dan het grootste deel van de dag actief zoeken naar eten.
Probeer eens tijgernoten, pellets, kaas, aardappel, brood, kikkererwten of mais. Ook kun je je aas een extra twist geven door gebruik te maken van flavours en dips. Je aas is hetgeen wat de karper uiteindelijk moet verleiden om toe te happen dus dit is een zeer belangrijke tip.
Maden, de friemelende beestjes zijn immens populair onder de witvissers, maar worden nog relatief weinig ingezet binnen de karpervisserij. De vissers die ze wel inzetten weten echter als geen ander dat je er ontzettend veel karper mee kunt vangen!
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
Ook eten karpers graag aas dat rijk is aan eiwitten en koolhydraten, zoals maïs, hennepzaad, boilies, pellets en wormen. De voorkeur van een karper kan echter sterk verschillen afhankelijk van de omstandigheden en locatie. Het is daarom belangrijk om te experimenteren met verschillende soorten aas.
Partikels. Partikels kunnen in de wintermaanden zeer effectief zijn. Vooral partikels die veel zetmelen bevatten als maïs, zijn ideaal.
Heb je eierproducten gebruikt, dan kan je de Boilies het beste in de koelkast of in de vriezer bewaren. Ook in de koelkast of vriezer is het verstandig om de Boilies in een vacuümzak te verpakken.
Vaak zijn de karpers in dit jaargetijde op hun zwaarst. In dit jaargetijde kun je het best vissen met boilies en 'onopvallend' aas. Dit omdat de karpers, zeker op druk beviste wateren, al het hele jaar, alle kleuren hebben gezien. Een enkele boilie of pellet uit de zak, zal dus beter gaan dan een felgekleurd haakaas.
Regen kan zowel een positief als negatief effect hebben op de hoeveelheid vis die je zult gaan vangen. Lichte regen in combinatie met een hoge temperatuur is de beste combinatie. Door de lichte regen vertroebelt het water waardoor vissen je minder goed kunnen zien.
Een compacte voerstek aanleggen
Compact voeren is en blijft een enorm effectieve manier om de karpers aan het azen te krijgen. Hierbij is het wel belangrijk dat je een stek uitkiest waar de karpers graag komen en vreten. Daar kom je achter door observaties, peilen en/of ervaring op het betreffende water.
Zolang de temperatuur van het zeewater boven de 12 graden is vang je nog scholenbaarsjes, en een enkele wijting en schar. Dit zijn al de voorbode van de wisseling naar de wintervissen. Zodra de temperatuur van het zeewater onder de 12 graden komt ga je meer winter vissen vangen. En dat is schar, bot en wijting.
Vissen voeren in de winter
Begin pas weer met dagelijks voeren van de vissen bij een watertemperatuur van 10 °C of meer. Bij deze lagere temperaturen is de stofwisseling van de (koudbloedige) vissen zo laag, dat ze bijna geen voedsel nodig hebben. Beperk in deze periode de hoeveelheid voer.
Vaak is dat in de vorm van obstakels zoals bijvoorbeeld in het water liggende bomen, lelievelden en rietkragen. Daarnaast is er in de omgeving van dit soort plekken ook veel voedsel te vinden. Je zult ook zien dat karpers veel tijd zullen doorbrengen op de plekken waar ze niet door vissers belaagd worden.
Door nauwkeurig te voeren en de vis niet te verzadigen kwam deze beauty op de kant! Als vuistregel hou ik zelf 100 tot 400 gram aan per stek. Deze 400 gram is echt mijn maximum als de weersomstandigheden goed zijn en ik zeker weet dat er meerdere vissen aanwezig zijn op de stek.
Kijk eerst eens langs het grootste deel van de sloot hoe diep het is,op de ondiepste stukken heb je het meeste kans dat je iets ziet zwemmen. plekken zijn waar de vissen eten zouden kunnen vinden, bijvoorbeeld overhangende bomen, lelievelden enz.
Karpers kunnen met beide ogen opzij en naar boven kijken in een hoek van 49 graden. Alles wat buiten deze hoek valt is dus niet zichtbaar voor de karper. De karper heeft verschillende oogcellen waardoor hij alle kleuren kan zien die wij kunnen zien.
Het Nederlands record karper is sinds 23 oktober in handen van Joop Butselaar met een enorm lange 108 cm schub, ook wel bekend als 'de recordvis'. Joop ving deze superschub op de Nieuwkoopse Plassen op een gewicht van 31,4 kg. 'De recordvis' van de Nieuwkoopse Plassen in handen van Joop Butselaar.