In Amerika zijn er duizenden mensen op vleesdieet, ook wel bekend als het 'carnivoordieet'. Zij eten alleen maar dierlijke producten en beweren zich er fantastisch, sterker en slanker door te voelen. Ook in Nederland zijn er aanhangers van het dieetregime.
Een carnivoor (van Latijn caro, vlees en vorare, eten) of vleeseter is in de ecologie een willekeurig organisme dat uitsluitend dierlijk weefsel als voedsel gebruikt.
Het ligt dan voor de hand om een vissetariër te beschouwen als 'iemand die geen vis eet'. Daarmee zijn de vissetariër en de pescotariër antoniemen van elkaar.
Gebreken van een carnivoor dieet
'Bij een carnivoor dieet mis je al snel micronutriënten die je vanuit planten binnenkrijgt. Denk aan vitamine C, calcium, en magnesium. Dit kun je compenseren door heel veel orgaanvlees te eten, maar dan krijg je al snel teveel vitamine A binnen (in plantenvorm kan dit niet) of ijzer.
Als pescotariër eet je geen zoogdieren en gevogelte, maar wel vis (pisces = Latijn voor vis), andere zeedieren, eieren en zuivelproducten.
Wat is een flexitariër? Je bent een 'flexitariër' als je minstens één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren eet. Flexitariërs eten dus vooral groenten, peulvruchten, fruit, noten en granen. Een enkele keer in de week staat er vlees of vis op het menu.
Zo zijn er mensen die zich vegetariër noemen, maar wel vis eten, zij heten eigenlijk pescotariërs; mensen die gevogelte eten noemen zich ook soms vegetariër, maar de correcte term hiervoor is pollotariër.
Een omnivoor eet zowel plantaardig voedsel als vlees. Ook hun verteringsstelsel is hier volledig op ingesteld. Of een mens enkel plantaardig voedsel eet speelt hier geen rol, dit verandert het verteringsstelsel niet.
Het eten van te veel rood vlees (denk aan varken en rund) brengt risico's voor de gezondheid met zich mee. Rood en - met name - bewerkt vlees zoals vleeswaren, worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en dikke darmkanker.
Het oerdieet bestond vooral uit groente, soms fruit, natuurlijke vetten, soms (veel) dierlijk en vaker vis-eiwit en relatief weinig koolhydraten en suiker. Maar het was vermoedelijk ook een sterk variërend dieet, waarbij beperkte beschikbaarheid van voedsel tot veel variatie leidde.
De pollotariër
Ook bij deze vorm van vegetarisme is de voeding gebaseerd op plantaardig eten worden andere vleeswaren vermeden. Pollotariërs kunnen er ook voor kiezen nog vis of schaaldieren toe te voegen aan hun dieet, net als eieren en zuivel. 'Het is heel erg te vergelijken met een flexitarisch dieet.
Een omnivoor (Latijn: omnis, elk, ieder; vorare, eten) of alleseter is een dier dat zowel plantaardig als dierlijk voedsel kan eten om te overleven.
Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen melk of eieren. Zij gebruiken verder geen materialen afkomstig van dieren, zoals leer.
Een semi-vegetariër is iemand die bepaalde soorten vlees/vis niet eet, maar andere wel. Bijvoorbeeld geen varkensvlees, wel insecten,…
Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee. Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet vlees daarom met mate.
De gemiddelde volwassen Nederlander eet 6 a 7 dagen per week vlees; en per dag rond de 130 gram (1). Hoewel vlees een goed bron is van eiwitten en verschillende vitamines en mineralen zoals vitamine B12 en ijzer, is het helemaal niet nodig om elke dag vlees te eten.
Steeds meer* mensen geven aan flexitarisch te eten: 55% van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze kiezen voor alternatieven als vis, ei, champignons of peulvruchten.
Knipkiezen, plooikiezen, knobbelkiezen
Vleesetende zoogdieren hebben scherpe, puntige knipkiezen. Ze werken als een schaar om te knippen of mes om biefstuk te snijden. Planteneters hebben plattere kiezen met scherpe richels. Deze kiezen heten ook wel plooikiezen.
Een herbivoor (Latijn herba: gras, kruid, plant; -vorus: etend, eter), fytofaag (Grieks phuton: gras, kruid, plant; phagein: eten) of planteneter is een organisme dat zich uitsluitend met plantaardig voedsel voedt.
Een frugivoor of fructivoor is een dier dat voornamelijk vruchten eet. Frugivoren komen veelvuldig voor in gematigde streken, maar aangezien de meeste planten slechts periodiek vruchten dragen in gunstige weersomstandigheden, leven de meeste frugivoren in tropische en subtropische gebieden.
In Amerika zijn er duizenden mensen op vleesdieet, ook wel bekend als het 'carnivoordieet'. Zij eten alleen maar dierlijke producten en beweren zich er fantastisch, sterker en slanker door te voelen. Ook in Nederland zijn er aanhangers van het dieetregime.
Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren: geen vlees of vis, maar wel zuivel en eieren. Veganisten ('vegans') eten niets dat afkomstig is van een dier.Dus ook geen kaas, melk en eieren.
Een flexitariër is iemand die één of meer dagen per week geen vlees, vis of vleeswaren eet. Een veganist die een paar keer per jaar iets dierlijks eet wordt ook wel een flexanist genoemd.