Veren kunnen afbreken, verslijten en verkleuren door de zon. Daardoor verliezen ze hun stevigheid en ze zijn niet meer waterdicht. Ze zijn niet meer te gebruiken en moeten vervangen worden. Voor de balts is er vaak een ruiperiode.
Eenzaamheid, verveling, overbevolking of huidirritaties zijn aanleidingen voor dwangmatig verenpikken. Een vogel trekt zijn eigen veren uit om zich beter te voelen of om aandacht te krijgen.
Je vindt natuurlijk vaker veren. Maar in de periode dat vogels hun veren ruien, kan je goed zien hoe zo'n veer slijt in het dagelijks leven van een vogel. Let bij de eerstvolgende veer die u opraapt op de randen, en vooral de vleugelpunt. Vaak is die flink versleten.
Wanneer gaan vogels in de rui? Het vervangen van het verendek neemt zes tot zeven weken in beslag en vergt veel energie van een vogellijf. De inspannende broedperiode of de winter zijn daarom geen geschikte momenten. De ruiperiode begint in de maand juli als de dagen korter worden.
Een aantal water- en moerasvogels zoals eenden, ganzen en rallen ruien een groot deel van hun verenkleed in één keer (volledige rui). Dit duurt wekenlang, kost veel energie en gaat ten koste van het vliegvermogen. Daarom houden de vogels zich in deze periode schuil in dichte vegetatie.
Nee bij mensen bestaat er geen 'rui. De haargroei is een ritmisch proces en loopt verschillende stadia door: Groeifase, overgangsfase en rustfase. Bij de meeste zoogdieren verlopen deze fasen synchroon met elkaar: wanneer de haren uitvallen in de rustfase gebeurt dit ineens en dat staat bekend als 'de rui'.
Pure frustratie eindigend in een verslaving…
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.
Bij vogels is alleen vitamine D3 echt van belang. Dit is alleen te vinden in dierlijke producten. Vitamine D zorgt voor opname van kalk en fosfaat uit de vogelvoeding. Ook zorgt het er samen met calcium voor dat de eischaal van de vogel sterk is.
Welkoop Eivoer is een hoogwaardige bijvoeding voor jonge en volwassen vogels. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen zoals eiwitten (plantaardige en dierlijke), aminozuren, vitaminen, mineralen en spoorelementen.
Bij grasparkieten is het polyomavirus beter bekend onder de naam budgerigar fledgling disease (BFD) of kruipersziekte, wat verwijst naar de slechte ontwikkeling van de veren. Bij agaporniden uit de ziekte zich vaker als polyfolliculits waarbij er zich uit een follikel meerdere kleine veertjes ontwikkelen.
De rui is een heel normale zaak voor vogels: elke vogel moet van verenkleed wisselen, want veren verslijten in de loop der tijd. Bij kanaries en veel inheemse zangvogels begint de rui hartje zomer en bereikt deze zijn hoogtepunt vroeg in de herfst.
Een vogel ruit, omdat nieuwe veren de taak van de oude, versleten veren kunnen gaan overnemen. Veren slijten doordat vogels met hun veren langs elkaar of tegen bomen en struiken schuren. Ook het UV-licht zorgt voor slijtage. De kleuren worden bleek en de veren worden broos.
Niet alleen in de winter en zomer maar ook het verschil tussen dag en nacht. Heb je een kanarie binnen in een kooi dan is het zeker aan te raden om deze af en toe buiten te zetten. Zonlicht is namelijk hartstikke goed voor de vogel. Hij krijgt er een goed humeur van en maakt belangrijke vitaminen aan.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Het terug groeien van de veren duurt maar een week of zes maar de vogel moet vergeten dat hij ooit heeft geplukt dus moet hij soms de kraag wat langer om houden. Een deel van de vogels zal vergeten dat hij ooit zijn veren heeft uitgetrokken na het afdoen van de kraag.
Er zijn ook veel manieren waarop de vogel de snavel gebruikt in het communiceren. Knarsen: Knarsen geeft tevredenheid en/of vermoeidheid aan. Ontspanning dus! Je hoort dit vaak vlak voor de papegaai in slaap valt.
Vogels krijgen vaak te veel sla. Let erop dat je een afgepaste hoeveelheid geeft. Een stukje zo groot als een deksel van een potje is voldoende per vogel per dag. Van te veel sla krijgen vogels - net als bij te veel fruit - waterige ontlasting.
De hoeveelheid eivoer die gegeven moet worden is een bakje met een hoeveelheid dat op is op een voormiddag ,al wat er in de namiddag nog inlicht is te veel.de vogel moet in deze periode veel en goed zaad eten ,geef je te veel eivoer zal hij dit nemen en minder zaad tot zich nemen ,wat de vogel niet in goede conditie ...
Eivoer en krachtvoer is eigenlijk bijna hetzelfde, in sommige soorten krachtvoer zit nog wat meer energie en vetten dan in eivoer en daarom wordt het krachtvoer genoemd. Krachtvoer wordt met name gebruikt om aan te sterken voor vogels die bijvoorbeeld wat zwakker zijn, of in de rui zijn.
Hypovitaminose A is een ziekte die o.a. ontstaat indien vogels gevoerd worden met uitsluitend zadenmengsels. Vogels worden daardoor vatbaarder voor schadelijke bacteriën en andere ziektekiemen (zoals schimmels). Vitamine A komt uitsluitend voor in dierlijke voedselbronnen, zoals vlees, zuivelproducten, vis en eigeel.
Je vogels moeten dus over een calciumbron beschikken. Veel vogelliefhebbers en kwekers geven hun dieren daarom pikstenen of -blokjes, sepiaschelpen of grit. De oesterschelpjes in de grit zijn een goede bron van calcium.
Vitamine A zit in dierlijke producten, zoals vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier. Daarnaast zit het als toevoeging in margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Dat staat dan op het etiket. In lever zit veel vitamine A.
Een heel groot probleem bij in huis gehouden vogels is dat ze uit verveling of frustratie veren plukken. Meestal begint dit gedragsprobleem met overmatig poetsen van de veren. Het is belangrijk om tijdig in te grijpen. In de eerste plaats moeten we de natuurlijke levensomstandigheden zo goed mogelijk nabootsen.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Als je voor het beste resultaat wilt gaan is het belangrijk om je papegaai zo'n drie keer per week goed te douchen. Dit zorgt voor een knap verenpak. Laat je papegaai tijdens het douchen op een zitstok zitten. Deze zitstok kun je eventueel uit zijn kooi halen, maar je kunt ook een aparte douchestok aanschaffen.