Het weer in Suriname is gedurende het hele jaar warm, de temperatuur schommelt er tussen 24 en 36 graden Celsius. Gedurende de regentijd is de gemiddelde temperatuur 27 à 28 graden, terwijl het tijdens de droge tijd kan die oplopen tot wel 32 graden Celsius.
Suriname kent net als Nederland vier seizoenen, twee regenseizoenen en twee droge seizoenen. Kleine regentijd (KRT), december tot eind januari, temperatuur gedurende dag en nacht liggen tussen de 25 to 26 graden Celsius.
In Suriname is het het gehele jaar door tropisch warm met temperaturen van tussen de 30 en 35 graden en een hoge luchtvochtigheid. 's Nachts koelt het af tot rond de 20 graden Celsius. Het land is voor een groot deel bedekt met tropisch regenwoud en het hele jaar door kan er dan ook regen vallen.
In Suriname zijn de temperaturen zeer voorspelbaar. Elke dag wordt rond 6 uur 's morgens de laagste temperatuur gemeten, zo tussen de 21 en 24 graden. Na zonsopkomst stijgt de temperatuur snel naar tropische waardes van 31 tot 34 graden.
Het klimaat van Suriname maakt deel uit van een tropisch regenwoudklimaat, met een relatief hoge luchtvochtigheidsgraad van tussen de 75% en 80%. Het gehele jaar door is er een relatief constante passaatwind uit het noord- en zuidoosten.
Stranden heeft het niet, maar het groeit als vakantieland voor eco, avontuur en spiritualiteit. Suriname is 'hot'. Steeds meer Nederlandse toeristen gaan erheen, aangetrokken door de Oudhollandse geschiedenis, het uitgestrekte regenwoud en de multiculturele samenleving.
Het Zuid-Amerikaanse land heeft een tropische klimaat, waarbij er in sommige seizoenen veel regen kan vallen. Maar nu heeft het ook geregend in maanden waarin er normaal gesproken niet zoveel regen valt. Suriname heeft door de overstromingen spullen nodig om mensen in het land te helpen.
Suriname kent in principe vier seizoenen en dit is gebaseerd op de hoeveelheid neerslag die er valt.
De beste weersomstandigheden
Suriname kent twee droge seizoenen: februari tot april en juli tot november. Deze periode is de beste reistijd voor je vakantie naar Suriname wanneer je van zonnig weer wilt genieten.
Neem verschillende betaalmiddelen mee en bewaar ze apart: een bankpas, een creditcard en voldoende contant geld, bij voorkeur in euro's. Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank, per bankpas en per creditcard.
Er zijn kosten verbonden aan het pinnen van contanten met de Finabank pinpas: Bij de Finamatics: SRD 5,- | USD 1,- | EUR 1,- Bij de ATM's van andere banken: SRD 5,-
De criminaliteit in Suriname is de voorbije jaren teruggedrongen maar blijft op een gemiddeld niveau. Zij concentreert zich in de hoofdstad en neemt meestal de vorm aan van (gewapende) roofovervallen. Het stadsdeel van Paramaribo waar zich de meeste internationale hotels bevinden kan als veilig worden beschouwd.
Het droge seizoen is van februari tot en met april en van half augustus tot en met november. De regenperiode is van december tot en met januari en van mei tot half augustus. Het klimaat in Suriname wordt gekenmerkt door veel zonuren en neerslag.
Gemiddeld is het maximaal 29°C in april in Suriname en minimaal rond de 25°C. Er valt in april op 24 dagen neerslag met een totaal van 89 mm en is deze maand 6 dagen droog in Suriname.
De start van je Suriname vakantie: Paramaribo
De hoofdstad is een mooi startpunt voor je reis. Trek ongeveer twee weken uit voor je vakantie, dan heb je ruim de tijd om alle hoogtepunten te bezoeken en te genieten van het land.
Het paspoort moet tot 6 maanden na vertrek geldig zijn. Nederlanders hebben vanaf 1 juli 2022, als het reisdoel toerisme en/of familiebezoek is, geen visum nodig om Suriname in te reizen. Wel moeten Nederlanders als zij naar Suriname reizen een toegangsprijs betalen (de entry fee). Dit kost 25 euro of 25 US dollar.
Wat is het weer van Suriname in december? Gemiddeld is het maximaal 29°C in december in Suriname en minimaal rond de 24°C. Er valt in december op 26 dagen neerslag met een totaal van 99 mm en is deze maand 5 dagen droog in Suriname.
Het is voor ons misschien nauwelijks voor te stellen, maar in Suriname staan diverse steden en dorpen al weken, soms maanden, onder water. Onbewoonbare huizen, onbereikbare dorpen, weggespoelde akkers en overal een laag (vervuild) water.
Bepaalde delen van Paramaribo staan geregeld onder water, maar wat zich de afgelopen week tweemaal heeft voltrokken is ongekend. In veel straten staat het bruine water zo hoog dat auto's op vaartuigen lijken. Sommige hebben het begeven midden in de vaargeul.
Paramaribo heeft een tropisch regenwoudklimaat (type Af volgens het Köppen-Geigerklimaatsysteem), met warme dagen het hele jaar door. Overdag loopt de temperatuur al snel op naar gemiddeld 30 tot 32 graden, waarna het 's nachts afkoelt naar 22 tot 24 graden.
Wat is het weer van Suriname in juli? Gemiddeld is het maximaal 30°C in juli in Suriname en minimaal rond de 24°C. Er valt in juli op 20 dagen neerslag met een totaal van 68 mm en is deze maand 11 dagen droog in Suriname.
Wat is het weer van Suriname in juni? Gemiddeld is het maximaal 29°C in juni in Suriname en minimaal rond de 24°C. Er valt in juni op 25 dagen neerslag met een totaal van 97 mm en is deze maand 5 dagen droog in Suriname.
Suriname ligt aan de noordoostkust van Zuid-Amerika, grenzend aan Frans-Guyana in het oosten, Guyana in het westen en Brazilië in het zuiden. Het land is 163.820 km2.