Dit bitje wordt ook wel een splint of opbeetplaat genoemd. Deze zorgt ervoor dat de boven- en onderkaak elkaar niet meer raken, waardoor de eigen tanden en kiezen deze krachten niet meer op hoeven te vangen. Tandenknarsen en klemmen gebeurd meestal zonder symptomen.
Het bitje beschermt je gebit tegen slijtage en is gericht op het verminderen van tandenknarsen en kaakklemmen.
Het advies bij een gespannen kaak is dan ook om rust te nemen. Maak tijd om te ontspannen, een warm bad of een lange wandeling doet vaak goed en kruip op tijd in je bed. Slaap is het beste medicijn. Probeer te achterhalen hoe het komt dat je last hebt van kaakklemmen.
Een nachtbeugel is net als de doorzichtige beugel van Invisalign een doorzichtig kunstof hoesje dat over de tanden geschoven wordt. Terwijl je slaapt zorgt deze ervoor dat je tanden en kiezen goed kunnen stabiliseren op hun nieuwe plaats.
Voor slechts €120,- maken we uw bitje op maat van uw gebit. We geven u daarbij ook instructies over het dragen en schoonhouden. U bent verzekerd van een knarsgebitje dat goed en comfortabel zit en helpt tegen het knarsen van uw tanden. Raadpleeg uw zorgpolis of een knarsgebitje door uw zorgverzekering wordt vergoed.
Gemiddeld gaat een knarsbitje 6 maanden mee. Bij hevig tandenknarsen gaat een knarsbitje gemiddeld 3 tot 4 maanden mee.
Tandenknarsen is het krachtig over elkaar schuiven van tanden en kiezen. Kaakklemmen is het krachtig op elkaar klemmen van tanden en kiezen. De tandheelkundige term voor beide vormen is bruxisme. Knarsetanden gebeurt met name 's nachts, terwijl het kaakklemmen zowel 's nachts als overdag kan gebeuren.
Hoe weet ik of ik tandenknars? Vaak is het zo dat de partner opmerkt dat u 's nachts veel geluid maakt door het knarsen van uw tanden. Maar het kan ook zo zijn dat u 's ochtends wakker wordt met gevoelige tanden, pijnlijke kauwspieren en/of hoofdpijn.
De pijnklachten door kaakklemmen
Als je klemt met je kaken, kan dit diverse pijnklachten geven, variërend van pijn in je kaken of in je gebit (soms denk je dat je minstens een gat in je tanden hebt), pijn in je oren, hals, nek, of uitstraling naar je hoofd wat zich uit in hoofdpijn.
Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen.
Het effect van Botox is na twee tot zes dagen merkbaar, maar na 14 dagen optimaal. Het tandenknarsen is voorbij en de kaak komt tot rust. Botox blijft drie tot zes maanden zitten. Na deze periode is de behandeling weer veilig te herhalen.
Wanneer de twee helften van het kaakgewricht niet goed glijden, kan de kaak zo nu en dan 'op slot' raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een trauma, spierspasme of een ziekte zoals tetanus. Ook schiet de kaak 'op slot' wanneer u uw mond te ver open doet, bijvoorbeeld tijdens het geeuwen.
Het bitje hoort strak om de (voor)tanden te zitten. Hierdoor blijft het bitje hangen als je het in hebt, maar belangrijker, het zorgt ervoor dat de druk over alle tanden wordt verdeeld wanneer je een klap tegen het gezicht krijgt. De kans op tandletsel is daardoor vele malen kleiner.
Een hockeybitje kun je nog niet direct gebruiken, je moet namelijk eerst nog het bitje naar jouw mond vormen. Door het bitje thuis ongeveer 12 tot 20 seconden in kokend water te stoppen wordt het bitje zachter.
Hoe moet ik mijn knarsbitje reinigen en hoe vaak? Reinig uw knarsbitje dagelijks met een harde borstel, zeep en lauw water. Gebruik geen warm of heet water omdat het bitje dan kan omvormen.
De exacte oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen is niet altijd te achterhalen. Wel weten we dat bruxisme meestal gekoppeld is aan factoren als stress, angst en slaapproblemen. Veelvoorkomende oorzaken van bruxisme zijn: Erfelijke factoren.
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden. Droge mond.
Bij de meeste mensen nemen de klachten na verloop van tijd weer af en kan de mond weer zonder noemenswaardige hinder worden gebruikt. Om uw klachten te verminderen is het belangrijk dat u de kaakgewrichten en de kauwspieren zo veel mogelijk rust geeft.
Je krijgt er niet altijd last van, maar sommige mensen krijgen gezichts- of hoofdpijn en knarsetanden kan ervoor zorgen dat je tanden slijten. De meeste mensen die tandenknarsen en kaakklemmen, weten niet dat ze het doen. Het gebeurt vaak tijdens de slaap, tijdens het concentreren of onder stress.
Dit probleem komt bij ongeveer 20% van de bevolking voor. Het vervelende is dat knarsen of kaakklemmen flinke schade aan je gebit kan aanrichten. Ook loop je met onverklaarbare hoofdpijn of pijn in de kaken rond.
Erfelijkheid is een mogelijke oorzaak van tandenknarsen. Er zijn echter nog vele andere factoren die een rol spelen bij het ontwikkelen van bruxisme, waaronder: Stress. Slaapproblemen.
De kaakfysiotherapeut, ook wel orofaciaal therapeut genoemd. Kan u helpen bij klachten in het hoofd/ hals gebied en het kauwstelsel. De kaakfysiotherapeut geeft uitleg over het functioneren en gebruik van het kauwstelsel, daarnaast geeft de kaakfysiotherapeut ook adviezen voor een juist hiervan.
De gevolgen van bruxisme
Tandenknarsen kan veel nadelige gevolgen hebben. Je tanden en kiezen kunnen erg beschadigen. Bijvoorbeeld door afslijting of door het afbreken van stukken glazuur of vulling. Het barsten van de tand of kies zelf behoort ook tot de gevolgen, maar dit komt minder vaak voor.