Je kan je eigenhandig testament bewaren tussen je administratie of in je bankkluis, maar dat garandeert niet dat het testament na je overlijden niet kan verdwijnen. Per ongeluk of omdat degene die het vindt niet zo gelukkig is met de inhoud van het testament...
Een notariskantoor kan zelfgeschreven testamenten bewaren en deze registreren in het CRT (het Centraal Register van Testamenten). De inhoud zelf van je testament blijft geheim, maar de notaris registreert de gegevens in een database. Enkel notariskantoren hebben toegang tot dit register.
Een testament kan alleen opgesteld worden door een notaris. Een zelfgemaakt testament is niet rechtsgeldig. Je kunt wel een codicil opstellen. Dit is een handgeschreven document waarin je kunt aangeven wie specifieke inboedelspullen, zoals meubels, sieraden en kleding krijgen als je komt te overlijden.
Een eigenhandig testament is een testament dat je als testator zelf opstelt en zelf neerschrijft. Het opstellen gebeurt daarbij met of zonder begeleiding van de notaris. Welk document je hiervoor gebruikt, maakt niet uit. Het mag bij wijze van spreken op een bierkaartje of op een perkament.
Hoe doe je dat? Maak je een eigenhandig testament, dan moet je ermee naar de notaris gaan om het te laten registreren. Maak je een notarieel testament, dan zet de notaris die het testament opmaakt het automatisch in het register.
Inschrijving in het Centraal Register der Testamenten
De inschrijving kost 25 EUR, maar deze prijs is dikwijls in de hierboven vermelde som inbegrepen. In deze databank worden de identiteit van de testamentmaker, de naam van de notaris en de datum opgenomen, niets anders.
Op grond van de Wet op het notarisambt is het mogelijk om het openen van een testament uit te stellen tot na de uitvaart. Dit kun je bijvoorbeeld opnemen in je testament als je iemand onterft en niet wilt dat iemand daar achter komt voor je begrafenis. In dat geval is je testament pas na een kleine week openbaar.
De andere helft van je vermogen, mag je verdelen zoals je wilt. Wensen over je uitvaart zet je beter niet in je testament. Meestal wordt je testament namelijk pas na de begrafenis of crematie gelezen. Wensen over je begrafenis of behandelingen, zet je best in je wilsbeschikking.
Een testament blijft wettelijk altijd gelden. Er zit dus geen einddatum op. In de praktijk moet je een testament wel regelmatig herzien om te beoordelen of deze nog aansluit op jouw huidige situatie en wensen.
Een notarieel of authentiek testament kost u gemiddeld tussen €250 en €400. De prijs kan echter hoger zijn als het testament veel voorzieningen bevat, als het ingewikkeld is of als het opstellen ervan meer werk vergt.
3 soorten testamenten
Het eigenhandig testament schrijft, dateert en ondertekent u volledig zelf. Er zijn geen getuigen nodig. U dicteert uw testament aan de notaris in aanwezigheid van twee getuigen. De notaris schrijft het testament en leest het voor.
Het is verstandig om hulp te vragen aan een notaris bij het regelen van een erfenis. Dit is niet verplicht. U heeft toch een notaris nodig als: u een kopie wilt van het testament.
Testament Alleenstaande
Zeker als alleenstaande heb je in Nederland een testament nodig. Heb je kinderen, dan wil je regelen wie de voogdij krijgt en wie het eventuele beheer heeft over de erfenis van je minderjarige kinderen. Heb je geen kinderen, dan wil je bepalen wie jouw erfenis ontvangt.
Testament opzoeken bij Centraal Testamentenregister
Als er een testament is, zijn hier ook de gegevens te vinden van de notaris die het testament heeft opgemaakt. Die kan het testament dan opvragen. gratis schriftelijk vragen of een overledene een testament heeft.
Wettelijke en testamentaire erfgenamen hebben volgens de wet recht op inzage in uw testament. Zij kunnen hiervoor bij de notaris of bij het Centraal Testamenten Register een schriftelijk aanvraag indienen. Dit kan echter alleen na uw overlijden.
Afhandelen van erfenis door notaris
De notaris die het testament heeft gemaakt neemt geen contact op met de erfgenamen na het overlijden van de erflater. Dat doet de notaris alleen als hij of zij is aangewezen als executeur. Anders gaat de notaris niets doen en moeten de erfgenamen het zelf onderling regelen.
Een testament kan nietig of vernietigbaar zijn. Dit zijn twee verschillende juridische termen, ieder met hun eigen rechtsgevolg. Een nietig testament wordt geacht nooit te hebben bestaan, en heeft daarom geen rechtsgevolg. Een vernietigbaar testament is echter geldig, zolang het niet vernietigd is.
Zonder een langstlevende regeling konden de kinderen hun erfenis bij het overlijden van een van de ouders meteen opeisen. Ook toen zat het vermogen vaak vast in de stenen van het huis en zo kon de langstlevende dus letterlijk door de kinderen het huis uitgezet worden.
Beleggen geld uit de erfenis
Je kunt zelf gaan beleggen, maar je kunt ook samen met de beleggingsexperts van je bank gaan beleggen. Of je kunt je beleggingen laten beheren door je bank. Beleggen is niet zonder risico's. De waarde van het vermogen dat je inlegt kan dalen.
U kunt uw kind echter nooit voor 100% onterven. Dit komt omdat een kind altijd aanspraak kan maken op de legitieme portie. Dat is de helft van het deel waar uw kind normaal gesproken ontvangt. Een testament heeft geen invloed op de legitieme portie.
De wetgever gaat ervan uit dat ouders, in principe, niet de bedoeling hebben om één kind ten opzichte van de andere kinderen te bevoordelen. Daarom wordt een schenking aan een kind vermoed een “schenking op voorschot” van erfenis te zijn.
De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.
Over de nalatenschap moet je namelijk in de meeste gevallen belasting afdragen. Daarna moeten alle rekeningen betaald worden, bijvoorbeeld voor de notaris, de executeur en eventuele rechtbankkosten. Het geld dat overblijft, wordt vervolgens uitbetaald aan de erfgenamen.
Met een 'verklaring van erfrecht' bewijst u wie de erfgenamen zijn. De notaris maakt dit officiële document. Hierin staat of de overleden persoon een testament had en of de erfgenamen de erfenis hebben geaccepteerd.