Met het inbusboutje zet je de deurkruk vast aan de stift. Je kunt de bout hiervoor het beste eerst met de inbussleutel aandraaien en deze daarna door de stift (de smalle wand) draaien.
Patentbouten bestaan uit 2 delen: een bout met buitendraad en een huls met Deze schroef je door de deur heen in elkaar zodat je het schild/krukrozet naar elkaar toe trekt. Wil je voorkomen dat deze patentbout lostrillen dan kun je een beetje Loctite borgmiddel gebruiken. Succes gegarandeerd!
Kijk dan of het gaatje overeenkomt het een gaatje in de krukstift en of stel de krukstift met stelschroef bij. Dit kan je doen door de kruk eraf te halen en het schroefje aan de kopse kant in- of uit te draaien. Schuif de klink weer op de krukstift en steek het krukpennetje terug.
Met een deurkruk wordt de deursluiting/slot (ook wel het insteekslot genoemd) bediend. Deze bediening kan door de kruk in de richting van de vloer te draaien of respectievelijk de kruk naar beneden te duwen. Door vervolgens te trekken of te duwen wordt de deur geopend of dicht gedaan.
Wisselstiften met schroefdraad worden gebruikt voor het verbinden van een deurkruk met een voordeurknop op je voordeur. Deze deurkrukstiften worden gebruikt voor het monteren van een set deurkrukken aan beide zijden van de deur. Deurklinken worden standaard verkocht als set van twee stuks.
Wat minder modern, maar nog altijd veelvoorkomend is de deurkruk met een pinnetje, ook wel de 'spie'. Hierbij zit de deurkruk vast op de krukstift met een bevestigingspin die via een gat aan de bovenkant ingestoken kan worden.
De inbusbout bevestigen in de krukstift
Wanneer u de inbusbout namelijk aandraait door de stift, zal hierin een gaatje ontstaan. Doordat de bout in het excentrische gat steekt, is deze netjes gezekerd. Zo kunt u uw deurkruk keer op keer probleemloos een ferme handdruk geven!
Nieuwe deurklinken kopen: let op de vorm en stijl
De rechte exemplaren ogen strak en worden dan ook vaak toegepast in moderne woonhuizen. Gebogen modellen geven wellicht een iets meer klassieke uitstraling aan de ruimte. Voor het mooiste resultaat adviseren we om dezelfde klinken aan te brengen in het hele huis.
Door middel van het losschroeven van inbusboutjes kun je de deurklink losmaken. Wanneer dit is gedaan kun je de krukstift- en- kruk van elkaar trekken/scheiden. De krukstift is een vierkante metalen pen die de twee deurklinken met elkaar verbindt. Aansluitend maak je ook de deurschilden of rozetten los.
Patentbouten voor montage van deurkrukken door de deur heen: per deurkruk worden er twee patentbouten gebruikt die de rozetten, garnituren of onderconstructies van het deurbeslag tegen elkaar trekken. Een patentbout wordt bijna altijd in combinatie met een patenthuls gebruikt.
Vervolgens boor je het krukgat met een houtspeedboor van 22 millimeter. Je kunt de gaten het beste vanaf 2 kanten boren. Wanneer je dit hebt gedaan, verwijder je het zaagsel in het krukgat met een stofzuiger. Daarna plaats je het slot weer in de deur.
Tevens is het beslag zowel links als rechts toepasbaar en vastdraaibaar. Dat wil zeggen dat de deurkruk vast gemonteerd zit aan het schild waardoor deze niet losgetrokken kan worden. De deurkruk is daarnaast voorzien van een speciale veer, waardoor een hangende kruk tot het verleden behoort.
Voor het monteren van een vaste (voordeur) knop aan de buitenzijde, en een deurkruk aan de binnenzijde van uw deur heeft u een zogenaamde wisselstift nodig. Deze wisselstift wordt via een tuimelaar of een keilboutconstructie in het slot vast gezet. Op de wisselstift wordt vervolgens de deurkruk gemonteerd.
Gebruik het juiste bevestigingsmateriaal. Voor het plaatsen van deur- en of raambeslag, raden wij de beslagschroeven aan. De beslagschroeven zijn speciaal ontwikkeld voor het bevestigen van deur- en raambeslag en voor het eenvoudig afstellen van scharnieren. De schroeven hebben een kleine kop, en breken minder snel.
De krukstift zorgt ervoor dat je de deurkrukken aan een enkele of aan weerszijden kunt (laten) monteren. De krukstift zorgt ervoor dat het insteekslot bediend kan worden, deze gaat door de slottuimelaar. Deze tuimelaar bedient de dagschoot, bij een neerwaartse beweging van de deurkruk.
Boor het krukgat met een houtspeedboor van 22 mm (de gaten boor je het beste van twee kanten). Plaats het slot weer in de binnendeur, schuif de krukstift door het krukgat van het slot en controleer of de stift in het midden zit. Bij deurbeslag met patentbouten boor je de patentgaten met een 6 mm houtboor.
Mocht er geen schroefje aan de onderkant van de schild zitten dan kun je, als je goed kijkt, waarschijnlijk een heel klein gleufje ontdekken tussen de deur en het schil. Deze zou ook aan de onderkant moeten zitten. Hier kun je een schroevendraaier in zetten om het schild van de deur te wippen.
Meestal vindt u het schroefje of de spie aan de onderkant van de deurkruk dicht tegen de deur. Als er een schroefje zit, zal u deze moeten losdraaien met een inbussleutel of een schroevendraaier. Zodra u de deurkruk los heeft draait u hem een kwartslag zodat hij verticaal op de deur staat.
Niet al het deurbeslag past op elke deur. Om er zeker van te zijn dat het deurbeslag bij uw deur past, kunt u enkele metingen uitvoeren. Meet de deurdikte, het gatenprofiel en de PC maat. De laatstgenoemde maat is de afstand tussen het midden van het krukgat en het midden van de profielcilinder.
Als u een deur heeft waarop een schild moet komen met een gat voor een profielcilinder, dan zijn er drie standaard maten: 55, 72 en 92 mm. Als u een deur heeft waarop een schild moet komen met een gat voor een baardsleutel, dan zijn er twee standaard maten: 56 en 72 mm.
Draai het kleine inbusboutje in de tuimelaar aan - de tuimelaar draait nu en zet zicht hierdoor vast in het slot; Schuif de deurkruk over de stift en zet deze vast met de inbusbout in de hals van de kruk.
Het gatdeel van een deurkruk is het bedieningsorgaan om een deur te openen en te sluiten, echter alleen voor één zijde van de deur. Een gatdeel is de ene helft van een deurkruk die past over het stiftdeel van de kruk, vandaar de naam.