Als u wilt weten of u een vaarbewijs nodig heeft, hoeft u niet te kijken naar het aantal PK van uw boot.Dit speelt namelijk geen rol. Er wordt wel gekeken naar de maximale snelheid van de boot.
Wanneer kun je zo het water op? Je kunt varen zonder vaarbewijs op een boot met een maximale snelheid van 20 kilometer per uur en/of met een lengte van maximaal 15 meter. Overschrijdt de boot één van deze richtlijnen, dan moet je examen doen voordat je hier als schipper mee het water op gaat.
In principe mag je overal in Nederland varen zonder vaarbewijs.
Motorisering van minimaal 20+ pk. Snelheden van boven de 20 km/h.
Voor alle boten die langer zijn dan 15 meter heeft u een vaarbewijs nodig. Bovendien moet de bestuurder van de boot minimaal 18 jaar zijn. Als een boot 14,95 meter is (en niet harder kan dan 20 km/u) mag u er, als volwassene, dus gewoon mee varen zonder vaarbewijs.
Een veel gebruikte vuistregel voor het bepalen van het gewenste motorvermogen is 5 pk per ton waterverplaatsing. Voor uw schip zou dat neerkomen op zo'n 26 paardenkrachten.
RIB of ander soort rubberboot met motor: een kleine rubberboot met een motorvermogen van minder dan 10 pk gaat doorgaans niet sneller dan 20 km/u, daarvoor heb je dus geen vaarbewijs nodig.
Je zit met die 15 pk al op de grens van wel of geen vaarbewijs. Het gaat er namelijk niet om,dat je geen 20 km/h haalt met al die mensen aan boord,maar alleen boot /motor is bepalend. Ja mag namelijk maar maximaal 20km/h zonder vaarbewijs.
Als u wilt weten of u een vaarbewijs nodig heeft, hoeft u niet te kijken naar het aantal PK van uw boot. Dit speelt namelijk geen rol. Er wordt wel gekeken naar de maximale snelheid van de boot.
Aan de andere kant van het spectrum vindt u de Yamaha FT25F met een riant vermogen van 25 pk. Deze krachtpatser zorgt voor prestaties die mensen van een portable motor wellicht niet verwachten. Deze buitenboordmotor is te koop voor €4475,-.
De boot mag niet sneller varen dan 13 kilometer per uur als je onder de 16 jaar oud bent. De boot mag ook niet langer zijn dan 7 meter zijn. In de praktijk komt dit vaak neer op een motor maximaal 2,5 PK.
Snelheden van ruim 45 kilometer per uur lijken misschien wat magertjes, maar geloof me, het is meer dan voldoende om heel veel plezier te kunnen beleven en snel van A naar B te kunnen varen.
Met een 5 PK heb je namelijk de kans om harder dan 20 km/u te varen. Word je aangehouden in Nederland omdat je vaart zonder vaarbewijs, dan kost dat € 550,-.
Zonder vaarbewijs mag je een boot tot maximaal 10 PK besturen. Wel moet je opletten dat je niet te hard gaat dan 20 kilometer per uur.
Ongeveer 33 km/uur, de snelheid is afhankelijk van veel factoren.
De BF20 staat bekend om de superieure betrouwbaarheid en zuinigheid, met een responsief vermogen en responsieve prestaties. Volgens boat-fuel-economy.com is het verbruik bij vol gas 6,4 liter per uur.
Dat de motor 9.9PK heeft in plaats van 10PK, is omdat vroeger vanaf 10PK een vaarbewijs verplicht was. Tegenwoordig is dat vanaf 20km/h, houdt daar dus rekening mee in de combinatie tussen boot en motor.
Vanaf 12 jaar mag je varen met een klein motorbootje. Maar wel met maximaal 2,5 pk! Vanaf 18 jaar mag u een snelle motorboot besturen (vaarbewijs verplicht). Vanaf 16 jaar mag je een motorboot en zeilboot (langer dan 7 meter) besturen.
Voor deze lezerspaneltest gingen wij uit van een 2,5 pk benzinemotor, waarmee de snelheid onder de 13 km/uur blijft. Daarmee mag de boot ook worden bestuurd door een kind van 12 jaar of ouder. De meeste merken benzine outboards beginnen bij 2,5 pk, maar Honda is een uitzondering.
Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 km/h, tenzij ter plekke iets anders is aangegeven. Er zijn veel plaatsen waar de snelheid afwijkt. Op brede rivieren en grote meren mogen kleine schepen vaak sneller varen.
De maximale snelheid zonder vaarbewijs is 20km/u. Hoeveel PK je boot mag hebben zonder een vaarbewijs in bezit te hebben, is dus tegenwoordig onbeperkt. Dit hangt namelijk niet af van het aantal PK achter de boot, maar van de snelheid die de boot behaalt.
Wat het kost om een vaarbewijs te halen? Daar kunnen we kort over zijn. Het examentarief an sich is 44,45 (tarief 2021) euro en de legeskosten voor de afgifte van het vaarbewijs pasje zijn ongeveer 21 euro. Kortom, voor 66 euro bent u klaar.
Een populaire vuistregel uit de speedboot wereld is 1 pk per 16 kilo waterverplaatsing.
Je hebt geen vaarbewijs nodig voor roeiboten, zeilboten tot 7 meter lang en ook niet voor open motorboten tot die lengte, als die maximaal 13 kilometer per uur kunnen varen. Om zulke motorboten te besturen moet je wel minimaal 12 jaar oud zijn .