De meeste pasgeboren giraffekalfjes wegen zo'n honderd kilo en zijn bijna twee meter lang. Bij de geboorte valt een kalf op de grond, maar het dier mag geen tijd verliezen om op eigen poten te kunnen staan. Giraffekalveren kunnen doorgaans binnen een halfuur na de geboorte op hun hoge poten staan.
Een vrouwtje heeft een vaste plaats waar al haar jongen worden geboren. Ze zal hier naar blijven terugkeren om te kalven. Een jonge giraffe wordt geboren na een draagtijd van 14 à 15 maanden. Een pasgeboren giraffe is al bijna 2 meter hoog en weegt 45 à 50 kg.
Hoe ziet een giraffe eruit? De giraffe is een evenhoevig zoogdier die je vooral herkent aan zijn lange nek en het vlekkenpatroon. De nek van een giraffe bereikt al snel een hoogte van twee meter, waardoor zijn hele lichaam een hoogte kan bereiken tussen de vier en zes meter!
Ze kunnen het verst zien van alle dieren op de savanne. Als bescherming tegen stof en doorns heeft de giraf lange wimpers. Het gewicht van de giraf varieert van 400 tot 500 kilo en ze kunnen een leeftijd van gemiddeld 28 jaar bereiken. De lengte van hun darmkanaal is wel 77 meter.
De grootste giraffen-merrie die ooit geleefd heeft, was 5 meter en 17 centimeter hoog. Maar meestal worden ze niet langer dan ruim vier meter. De grootste giraffen-hengst ooit was bijna zes meter lang! En die woog waarschijnlijk bijna tweeduizend kilo.
Een giraf moet minimaal 1250 euro opbrengen en voor de grootste Afrikaanse olifant in Europa moet minstens 2000 euro worden neergeteld.
Ze gooien daarbij met flinke kracht hun nekken en koppen tegen elkaar. De lange nek is niet altijd handig: bij het drinken moeten giraffen een heel eind bukken en de benen wijd spreiden om bij het water van een meer of beek te komen.
Het vrouwtje heet een koe, een jong een kalf, en een mannetje een bul. Toegevoegd na 1 uur: De volgende informatie heb ik gevonden: http://www.diergaardeblijdorp.nl/import/assetmanager/8/6718/Netgiraffe.pdf Soms bestaat een groep giraffen uit een twaalftal dieren aangevoerd door een bul (man).
Giraffen bewonen streken waar ook antilopen, struisvogels en zebra's lopen. Voor vijanden als leeuwen en hyena's hoeven ze niet zo bang te zijn als andere dieren. Giraffen zijn veel te groot om aangevallen te worden en bovendien zijn ze vreselijk sterk.
Staand kunnen ze zichzelf goed verdedigen en zijn ze in staat om de schedel van een leeuw te breken met hun achterpoten. Eigenlijk is de mens de grootste vijand van de giraffen.
Slapende giraf
Giraffen krullen hun enorme lange lichaam helemaal op. Hierdoor lijken slapende giraffen soms net op een krakeling. De dieren buigen hun benen en draaien hun lange nek zo dat hun hoofd op hun rug of grond kan rusten.
HERKAUWER Een giraffe is een herkauwer. Het eten komt eerst in een van de vier magen terecht, maar later komt het weer omhoog in de bek. Dan gaat de giraffe het voedsel pas echt goed kauwen.
De onwijs goed zingende en dansende Giraffe bleek niemand minder dan acteur Tygo Gernandt. Wat er door de hoofden van de jury heen ging varieerde ook continu: van Humberto Tan tot een cabaretier, wellicht van de Lama's.
Giraffe geboortes Als een giraffejong geboren wordt blijft de moeder staan. Het jong valt dan ook van een hoogte van ongeveer twee meter op de grond. Al na een kwartier gaat het staan om te drinken bij de moeder. Zo'n jong is bij de geboorte al zo'n 1,7 tot 2 meter lang en ze wegen dan al ongeveer 50 kg!
De giraffe is een herkauwer. Hij eet vooral bladeren, scheuten, vruchten en knoppen met name van mimosa, Commiphora, Terminalia en de stekelige acacia, maar ook andere struiken en bomen.
De bevalling van een giraffe gebeurt staand en kan een half uur tot een hele dag duren. Dit keer duurde de bevalling drie uur. Eerst kwamen de voorpoten, toen de kop en daarna langzaam de rest. Het jong viel bijna twee meter naar beneden en landde met een klap op de zij.
Hun sterke gezichtvermogen en gehoor waarschuwen hen voor naderend gevaar. Giraffen kunnen heel hard rennen, als ze moeten vluchten, de snelheid is: 65 km per uur en hij kan ook nog zwemmen.
De draagtijd van de giraf is ongeveer 15 maanden en meestal wordt er maar één kalfje geboren. Een vrouwtjesgiraf krijgt in haar hele leven (gemiddeld) vijf tot zes kalfjes, maar vaak blijft maar de helft in leven. Daar komt nog bij dat de giraf al in zeven Afrikaanse landen is uitgestorven.
Ook hun neusgaten kunnen ze sluiten met behulp van spiertjes. Als een giraffe loopt, loopt hij in de telgang. Dat wil zeggen dat hij om de beurt zijn twee linkerpoten en zijn twee rechterpoten naar voren zet. In galop verzet hij telkens allebei de voorpoten en achterpoten gelijkertijd.
De Afrikaanse longvis zwemt in de winter rond in natte gebieden in en rond de Nijl en het Grote Merengebied van Afrika. In de zomer worden deze gebieden door de hitte erg droog en kunnen sommige wateren zelfs helemaal opdrogen. De longvis houdt daarom een zomerslaap.
Talloze dieren hebben geen tong, met name dieren die in de zee leven. Bijvoorbeeld Kwallen, koralen, vissen, inktvissen en (de meeste) schelpdieren.
Giraffen leven in groepen van 4 tot 20 dieren. Mannetjes leven meestal alleen en zoeken de vrouwtjes alleen op voor de voortplanting. Om een vrouwtje te bemachtigen, voer- en zij met andere mannetjes een ritueel nekgevecht uit. Hierbij slaan de mannetjes met hun lange nek en kop tegen de flanken van de tegenstander.
Hij kan uitstekend zien en horen, dat is handig als er gevaar dreigt. En hij kan heel hard rennen. Er is wel eens een snelheid gemeten van 60 km/uur bij een hardlopende giraf.
De giraf is samen met de okapi, de ijsbeer en een aantal koeiensoorten het enige zoogdier met een blauwe tong.
Zowel giraf als giraffe is correct. De vorm giraf is het gebruikelijkst. De meervoudsvorm van giraf is giraffen. Giraffe heeft twee meervoudsvormen: giraffes en giraffen.