Zorg er voor dat je zachte en flexibele oordoppen hebt, deze dempen de geluiden om je heen en zorgen er voor dat je rustig in slaap kunt vallen. Als dit niet helpt, probeer het dan eens met een app die 'white noise' (ook wel 'witte ruis' genoemd) afspeelt voor het slapen.
Een snurkende partner, luidruchtige buren en het lawaai van het verkeer dat 's nachts door de straat rijdt. Dankzij oordopjes bij het slapen houden al die nachtgeluiden u niet meer uit uw slaap.
Zie het eens als een spelletje: ben je op een plek met een storend geluid, probeer je zo lang mogelijk te focussen op het gesprek of wat je maar doet. En iedere keer dat je afgeleid bent door het storende geluid en dit beseft, zeg je tegen jezelf: “Ja, daar is die weer!” En ga met je aandacht terug naar het gesprek.
Absoluut kun je daar aan wennen. Vrij snel zelfs ; enkele dagen is vaak genoeg. Maar : hoe regelmatiger (en mechanischer) het geluid, hoe makkelijker dat gaat. Zo wen je aan een tikkende klok of voortdurend voorbij razende auto's makkelijker dan aan een om de zoveel tijd voorbijrijdende trein.
De term white noise betekent een monotoon geluid van bijvoorbeeld een ventilator, een stofzuiger of een kabbelend beekje. Dergelijke geluiden beluisteren zou je toelaten om sneller de slaap te vatten. Het monotoon geluid zou je hartslag en ademhaling doen vertragen, waardoor je beter in slaap kan vallen.
Als je een lichte slaper bent, raak je misschien gefrustreerd door alle keren dat je 's nachts wakker wordt. Dit is meteen ook het kenmerk van lichte slapers: zij worden gemakkelijk wakker tijdens de nacht, vooral onder invloed van geluid. Denk bij geluid bijvoorbeeld aan onweer of harde wind.
Wat kun je doen tegen slaapkreunen? Helaas is er weinig wat je kunt doen tegen slaapkreunen. Sommige mensen claimen minder last te hebben van slaapkreunen wanneer ze volledig ontspannen in bed liggen. Als volwassenen zou je er dus voor kunnen kiezen om wat ontspannende ademhalingsoefeningen te doen.
De overgevoeligheid is helaas niet op te lossen met medicijnen. Sommige medicijnen kunnen echter wel overgevoeligheid voor geluiden veroorzaken of verergeren. Overgevoeligheid voor geluiden kan worden behandeld door middel van goede uitleg en geruststelling, gewenning en cognitieve gedragstherapie.
Er bestaat geen specifieke reglementeringen met betrekking tot burenlawaai en de zondagsrust, zoals lawaaihinder veroorzaakt door grasmaaiers. Een uitzondering hierop is nachtlawaai: alle lawaai dat hoorbaar is op de openbare weg tussen 22.00 uur 's avonds en 06.00 uur 's morgens.
Dan kan het zijn dat u Misofonie heeft. Misofonie is een vorm van verminderde geluidstolerantie. Misofonie betekent letterlijk 'haat tegen geluid'. Bij mensen met Misofonie treden gevoelens van woede en walging op bij het horen van bepaalde, meestal door mensen geproduceerde, geluiden.
5 oktober 2018 – Misofonie is een hersenaandoening waarbij specifieke geluiden extreme gevoelens van woede, walging of haat opwekken. Het gaat veel verder dan ergernis of irritatie. De neurologische (psychische) aandoening ontstaat meestal tussen je achtste en twaalfde levensjaar.
De meest voorkomende oorzaken van overgevoeligheid voor geluid, ook wel hyperacusis, genoemd zijn: Gehoorverlies. Whiplash, trauma aan het hoofd.
Geluidsoverlast en gezondheidsproblemen
Te veel geluid kan: uw gehoor beschadigen; hart- en vaatziekten veroorzaken; uw slaap verstoren.
Je kunt de politie bellen op 0900-8844 wanneer je last hebt van gevaarlijk afval of geluidsoverlast.
'Artikel 561, 1° Strafwetboek stelt 'het zich schuldig maken van een nachtgerucht of nachtrumoer waardoor de rust van de inwoners kan verstoord worden' strafbaar. Het gaat hier over lawaai in de ruime zin van de betekenis. De aard van het lawaai is van geen belang.
De geluidsgrenzen voor particuliere woningen, gemeten in een verblijfsruimte, zijn als volgt: overdag (07.00 – 19.00) 35 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 55 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden.
Het GAS-reglement (lokaal politiereglement) bepaalt dat er tussen 22u en 07u geen rumoer meer gemaakt mag worden, om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Ook onnodige geluidshinder overdag is niet toegestaan.
Vaak krijgt de politie meldingen van buurtbewoners en bekijkt deze in de buurt of er overlast is. De politie praat dan met alle partijen: de buurtbewoners én de veroorzakers, degenen die zorgen voor de overlast. Met de veroorzakers gaat de politie op zoek naar een oplossing om de klachten te verminderen.
Er zijn regels over de maximale blootstellingsduur per geluidsniveau Onder de 60 dB is er geen maximale blootstellingsduur. In het geval van 75 dB tot 80 dB is de maximale blootstellingsduur 5 dagen. Sommige bouwwerkzaamheden mogen ook in de avond, nacht of weekend plaatsvinden.
Hyperacusis wordt gemeten met de uncomfortable loudness test. Die hyperacusis-test bekijkt bij welke frequenties geluiden onaangenaam voor u worden. Zodra uw gevoeligheid boven de normale grens ligt, hebt u hyperacusis. U komt meteen ook te weten hoe ernstig de hyperacusis is.
HSP of hooggevoeligheid wordt gekenmerkt door een gevoeliger zenuwstelsel. Hoogsensitieve mensen beleven geur, smaak, gevoel en geluid intenser. Je merkt meer abstracte dingen op, zoals een bepaalde sfeer of stemming. Dit kan zorgen voor een overdaad aan prikkels waardoor je je soms overweldigd voelt.
Hoe weet je of je hoogsensitief bent? Hoogsensitieven voelen zich vaak anders. Ze hebben een hekel aan drukte, zijn gevoelig voor sterke geuren of geluiden en kunnen flink van hun stuk gebracht worden door veranderingen in hun leven. Als kind werden ze vaak verlegen of gevoelig genoemd.
'Sleep choking'-syndroom
De patiënt wordt plotseling wakker met een intens gevoel van kortademigheid en het gevoel alsof hij stikt. Zulke episodes treden bijna iedere nacht op en soms vaker in één nacht. De patiënt is direct wakker en heeft grote angst, soms het gevoel dood te gaan. Het angstgevoel neemt vrij vlot af.
Catathrenia of nachtelijk kreunen is een zeldzame slaapgerelateerde aandoening, die vaak verward wordt met ofwel centrale slaapapneu, ofwel snurken. Typisch ziet men clusters van diepe inspiratie, gevolgd door een zeer trage, verlengde expiratie waarbij er een stemgeluid aanwezig is.
Er is geen behandeling voor nachtangsten maar als je kind regelmatig door nachtangst overvallen wordt kun je proberen om nachtangsten te voorkomen: Houd daarvoor een dagboek bij met tijden wanneer je kind in slaap is gevallen en hoe laat de nachtangst is geweest om zo mogelijk een patroon te ontdekken.