Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Stap voor stap blancheren
Breng een pan met water aan de kook. Kook de groente of het fruit kort in het water. Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven. Het koude water stopt het kookproces, waardoor je groenten wel stevig de vriezer in gaan.
Voeg aan het ijswater een kleine theelepel zout toe, omdat ijswater zonder zout er soms voor kan zorgen dat alsnog de smaak wordt aangetast. Het belangrijkste doel van blancheren is het proces van bederf stopzetten.
Waarom blancheren? Door groenten te blancheren blijven ze beetgaar en lekker knapperig. De groenten zijn daardoor beter te verwerken in taarten of andere baksels, als je wil dat de groenten nog een bite blijven houden. De kooktechniek wordt ook vaak toegepast om groenten en fruit te conserveren.
Je kunt taugé ook invriezen. Na ongeveer 2 minuten blancheren (een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water) is taugé in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar in de diepvries. Handig, want taugé blijft altijd over!
Waarom blijven groente langer goed in de diepvries als je ze eerst blancheert? Als je groente in de diepvries bewaart, wordt bederf uitgesteld, maar niet tegengehouden. Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven.
Taugé invriezen
Het is belangrijk dat de je taugé eerst kort – maximaal 1 minuut - blancheert voordat je het invriest. Wat is blancheren? Blancheren wordt meestal toegepast bij groenten en zorgt ervoor dat deze knapperig blijven.
Na blancheren even afspoelen
Breng het water aan de kook en schep vervolgens de groente in de pan. Zorg ervoor dat het water aan de kook blijft. Gebruik geen deksel op de pan. Hoelang je een groente blancheert verschilt per groente.
Zo moet je blancheren
Hiervoor breng je een flinke pan water aan de kook. Voeg voor de smaak zout aan het water toe. Ongeveer een theelepel op een liter water.
Voor wokgroenten invriezen geldt hetzelfde advies als voor roerbakgroenten invriezen: het kan absoluut, maar wokgroenten kunnen snel slap en zompig worden wanneer deze ontdooid worden.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Voordat je bonen en peulen kunt invriezen, moeten deze schoon zijn van eventuele bacteriën. Dit doe je door de groente eerst te blancheren.
Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel. Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen.
De olie wordt eerst tot 150 °C verwarmd, voordat het product de olie ingaat. Daarna moet de temperatuur zo snel mogelijk naar 140 °C worden gebracht. Deze methode wordt gebruikt om patat frites voor te bereiden, waarna ze worden bevroren.
Blancheer de aardappelschijfjes in kokend water met zout. Dit betekent dat je ze beetgaar kookt, gedurende 5 minuten. Giet de schijfjes af en laat ze afkoelen.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je sperziebonen een korte periode (2 á 3 minuten) in kokend water gaart. Hierna spoel je de boel af met ijskoud water, of een ijsbad. Dit stopt de garing direct. Op deze manier behoud je de kleur en smaak optimaal.
Boven je gasfornuis: gril de paprika boven je gasfornuis totdat het vel zwartgeblakerd is. Laat 'm daarna even afkoelen en verwijder het vel met eens mesje of met behulp van je handen. Blancheren: gebruik dezelfde techniek zoals wanneer je tomaten ontvelt. Blancheer de paprika's en laat ze schrikken in koud water.
Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie. Zo houd je het veilig: Bewaar ze in de koelkast op 4 °C. Was kiemgroenten vlak voor gebruik goed onder stromend water.
Blancheren doe je door een ingrediënt kort (een paar seconden of minuten) te laten koken in ruim kokend water met zout, af te gieten en dan meteen met koud water af te spoelen.
Pocheren is het garen in vocht bij een temperatuur tussen 60 en 90 °C. Het verschil met blancheren is de temperatuur. Je kunt in water, bouillon, witte wijn of melk pocheren. Bouillon of witte wijn gebruik je voor de smaak; met melk houd je het product blank.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.