Het hekwerk, in de vorm van in de grond geplaatste metalen palen waartussen gaaspanelen zijn aangebracht, moet evenwel aangemerkt worden als een bouwwerk, en het oprichten daarvan is bouwen als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder a, van de Woningwet.
Een schutting wordt gezien als een bouwwerk. Een hoge heg of andere beplanting daarentegen niet. Omdat een schutting wordt gezien als bouwwerk is voor het plaatsen daarvan in beginsel een bouwvergunning nodig. Als een schutting echter voldoet aan bepaalde voorwaarden kan deze ook vergunningvrij geplaatst worden.
Volgens de rechtbank is dit een 'bouwwerk' waarvoor een omgevingsvergunning bouwen nodig is. Maar als er alleen sprake is van een paal met daaraan een waterslang, dan is er geen sprake van een bouwwerk.
Erf- en perceelafscheidingen zoals tuinmuren en schuttingen van beton of hout, maar ook vlechtschermen en andere kant-en-klare afscheidingen, zijn bouwwerken die vergunningplichtig kunnen zijn. In veel gevallen zult u deze afscheidingen echter zonder vergunning mogen plaatsen.
Voor het plaatsen van een schutting of andere erfafscheiding heeft u meestal geen vergunning nodig. Aan de voorkant van uw huis mag dan echter de schutting niet hoger dan één meter worden en aan de achterkant van uw huis is een schutting tot een hoogte van 2 meter vergunningsvrij.
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte.
Voor (ver)bouwen is meestal een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Soms heeft u geen omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld voor gewoon onderhoud of het plaatsen van een dakkapel aan de achterkant van uw woning.
Een bouwwerk is een constructie van enige omvang die op de plaats van bestemming hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren.
Een bouwwerk dat geen gebouw is, is de 'twaalfde gebruiksfunctie'. Bij een installatie zonder wanden en een dak en die geplaatst wordt op een vloer, kan geen sprake zijn van een gebouw.
Voorbeelden van gebouwen zijn woningen, schuren, kantoren, carports en constructies met meer dan twee wanden. De bouwwerken geen gebouwen zijnde zijn de categorie bouwwerken die niet onder de definitie van gebouwen valt. Voorbeelden daarvan zijn een vlaggenmast, standbeeld of een afdak met slechts één muur.
In de bouwregelgeving rond het vergunningvrij bouwen valt een overkapping onder het begrip 'bijbehorend bouwwerk'. Via de checker van het Omgevingsloket online kunt u nagaan of voor een bijbehorende bouwwerk een omgevingsvergunning benodigd is.
In eerdere jurisprudentie heeft de Afdeling bestuursrechtspraak overwogen (ECLI:NL:RVS:2009:BH9230) dat een verharding/weg geen bouwwerk is. In lijn daarmee wordt nu gesteld dat ook een paalmatras, als onderdeel van de weg, geen bouwwerk is, zodat geen omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen is vereist.
Zo moet je voor het planten van een heg of heester minimaal 50 cm afstand houden van de erfgrens. Bij een boom is die afstand minimaal 2 meter. Een hek of schutting plaatsen op je eigen grond mag zonder toestemming van je buren (mits deze maximaal 2 meter hoog is).
Huurder is verantwoordelijk voor het onderhoud aan tuinen, erven, opritten en erfafscheidingen, zodanig dat deze onroerende aanhorigheden een verzorgde indruk maken, waaronder: het vervangen van kapotte planken of segmenten van houten erfafscheidingen, het rechtzetten en recht houden van houten erfafscheidingen.
Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Het wordt iets anders als je precies op de erfgrens wilt bouwen. Dit mag namelijk niet zomaar, omdat je anders met jouw bouwwerk of muur voor de helft op de grond van jouw buren staat.
De woningwetgeving in Nederland schrijft namelijk voor dat carports in principe binnen de categorie van vergunningsvrije bouwwerken vallen. Dat geldt zowel als de carport naast of achter het huis staat. Belangrijk om te beseffen is dat een carport voor de wet hetzelfde is als een overkapping.
De Rijksoverheid noemt een overkapping ook wel een bijbehorend bouwwerk. En om zo'n bijbehorend bouwwerk te plaatsen, heb je in sommige gevallen een vergunning nodig.
Een carport is een bijgebouw zodra de carport 2 of meer gesloten wanden en een dak heeft. Een carport mag je daardoor in de meeste gevallen bouwen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Vergunningsvrij bouwen betekent uiteraard niet dat je regelvrij mag bouwen.
"bijbehorend bouwwerk: uitbreiding van een hoofdgebouw dan wel functioneel met een zich op hetzelfde perceel bevindend hoofdgebouw verbonden, daar al dan niet tegen aangebouwd gebouw, of ander bouwwerk, met een dak."
In het algemeen kan worden gesteld dat een zeecontainer die langdurig op dezelfde plaats en op dezelfde locatie staat, als een bouwwerk moet worden aangemerkt en daarmee bouwvergunningplichtig is in de zin van de Woningwet.
Een overkapping is een bijgebouw als de overkapping twee of meer gesloten wanden en een dak heeft. Heeft de overkapping niet meer dan 2 gesloten wanden? Dan wordt een overkapping is een overkapping volgens het Bouwbesluit geen bijgebouw.
Wanneer u altijd een vergunning nodig heeft:
Bij een veranda of tuinkamer in uw voortuin; Bij een tuinkamer of veranda hoger dan vijf meter.
Het aantal vierkante meter dat jij zonder vergunning mag bebouwen is afhankelijk van de omvang van jouw perceel. Bij een perceel kleiner dan 100m2 mag je 50% van de grond bebouwen zonder dat je een vergunning hoeft aan te vragen. Bij tuinen die groter zijn dan 100m2 gelden andere regels.