Afhankelijk van het wel of niet koude weer in de winter en lente kun je de eerste jonge eendjes in maart, april of mei zien zwemmen in het water! Het duurt gemiddeld 24 tot 32 dagen tot wilde eendenkuikens uit het ei kruipen. Eendenmoeders hebben soms wel drie legsels per jaar en per keer legt ze 6 tot 10 eieren.
Over het algemeen duurt het uitbroeden van eendeneieren ongeveer 28 tot 30 dagen. Het vrouwtje kiest hiervoor een beschutte plek uit, zodat ze zo min mogelijk opvalt voor roofdieren. In de laatste fase communiceren de eendenkuikens vanuit het ei met elkaar, zodat ze gelijktijdig geboren worden.
Tijdens de balts (de dans) tonen zij hun mooiste kleuren om het vrouwtje te verleiden. De eenden vrouwtjes zoeken namelijk hun partner uit op uiterlijk, maar ook op gedrag. Het eenden vrouwtje toont door haar gedrag al aan wie haar eigenlijke partner is, ook al zwemmen er meer mannetjes om haar heen.
Omdat het vrouwtje maar één ei per dag legt, kan ze hier een hele tijd mee bezig zijn. Het nest vind je in de buurt van water en is niet meer dan een ondiep kuiltje, bedekt met donsveertjes, takjes en mos.
Eenden kosten naargelang van de soort of het ras 5 tot 25 euro per dier.
Vooral de eerste periode kan uw baby eendje hard en lang piepen. Logisch: hij of zij roept zijn moeder. In een later stadium als uw baby eendje aan u gewend is zal hij piepen om uw aandacht. Probeer uw eendje warmte te geven (zie hieronder) en zo dus te kalmeren.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Je kip kan perfect eendeneieren uitbroeden alleen zullen je eendekuikens nog geen vetlaag hebben. Geef ze gewoon in het begin een teiltje met water en die vetlaag ( om ze waterdicht te krijgen ) komt er.
Kwakers die kwaken echt bijna altijd. Ook als er geen onrust is of schrik. Bij schrik veranderd de toonhoogte en de intensiteit van het geluid. Een wilde eend kwaakt niet snel in het donker omdat zij zich dan verraad.
Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.
Watervogels, waaronder eenden en ganzen, hebben spiraalvormige penissen die soms zelfs langer zijn dan hun lijf. Maar de meeste andere vogels moeten het doen met een cloaca, een multifunctioneel 'gaatje' dat mannetjes tegen het gaatje van een vrouwtje aan houden om zaad naar binnen te spuiten.
Eenden zijn agressief
Uit een Australische studie blijkt dat eenden een stuk agressiever worden als ze geregeld gevoerd worden. Let op je handen dus.
De eieren kunnen op een natuurlijke manier uitgebroed worden maar ook met een broedmachine. Loopeenden maken een ondiep gat als nest die zich overal kan bevinden. Na 28 dagen komen de eieren uit. De jongen kunnen allerlei kleuren zijn, dat ligt aan de kleurslag van hun ouders.
In vergelijking met het ei van een kip is de dooier groter en heeft het dus meer eigeel. Het eiwit is wat dikker. Ze schijnen erg goed te zijn voor het bereiden van banketproducten en gehaktballen. Maar uiteraard smaken ze gebakken, gekookt, gevuld of in een eiersalade ook prima!
Eenden kunnen ook lek raken. Wanneer hun vetlaag is aangetast, bijvoorbeeld doordat ze een tijdje geen water tot hun beschikking hadden, zullen de eenden nat worden, zinken en verdrinken.
Een mannetjeseend noem je een woerd. Het vrouwtje heet gewoon een eend. Jonge eendjes hebben verschillende namen, ze worden pijltjes, pieltjes, pullekes of pulletjes genoemd. Een mannetjeseend (rechts) noem je een woerd.
Ze wassen zich in het water, ze drinken eruit en doen ook hun ontlasting in hetzelfde water. Vandaar dat het noodzakelijk is dat het water waarin ze zwemmen zo schoon mogelijk is. Het water schoonhouden, kan doormiddel van een filterpomp, het water verversen of de juiste bezettingsgraad van de eendenvijver.
Een haan bevrucht een dooier door te paren met een hen. Daarna vormt de hen het eiwit en de schaalvliezen. In totaal doet ze er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren.
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.
Als het kuiken bijna volgroeid is, komt het op een bepaalde manier in het ei te liggen, met snaveltje richting het luchtzakje. Wanneer het volgroeid is, prikt het kuikentje met zijn snaveltje in het luchtzakje en haalt het voor het eerst adem. Zodra het kuiken adem kan halen, kan het kleine wezentje piepen.
Dat is jammer, want een vacht kun je aaien. Daar zijn mensen dol op. Als ze een dier met haar zien, steken ze meteen hun handen uit. Lekker aaien!
Jaarlijks brengen in Nederland acht miljoen eenden hun leven door zonder ooit water te zien. Ze kunnen niet zwemmen, zich nauwelijks wassen en hun hele leven gaat voorbij zonder dat ze zelfs maar een keer kopje onder kunnen gaan. Hun zwemvliezen blijven ongebruikt.
Ook eenden verschrikkers, zoals vogelverjagende vliegers, zijn effectief. Al bij het lichtste briesje verjagen vliegers eenden. Een goed voorbeeld hiervan is de Ketrop Black Hawk kite.