Borstvoeding geven kan leiden tot een dorstig gevoel, dus is het belangrijk om je vochtbalans op peil te houden. Iedereen zou zes tot acht glazen vocht per dag moeten drinken - zelfs meer als je borstvoeding geeft. Drink een glas water, melk of ongezoet vruchtensap terwijl je je baby voedt.
Drink meer
Hoeveel? Wel, je hebt het nodig om borstvoeding te maken, dus we raden je aan om zeker 2 à 2,5 liter water per dag te drinken.
Ja, absoluut! Een babytje drinkt tot een liter moedermelk per dag. Dus jij zal ook een liter extra moeten drinken: water, fruitsap, groentensap, kruidenthee, soep, bouillon of melk. Doe je dat niet, dan heeft dat geen effect op je melkproductie.
Geef je borstvoeding, leg je kind dan vaker aan. Extra water aan je baby geven, is niet nodig. De moedermelk wordt bij warm weer vanzelf iets wateriger. Zorg wel dat je zelf extra water drinkt: aangeraden wordt om op warme dagen 700 tot 1000 ml extra vocht te drinken.
Drink voldoende
Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk om genoeg te drinken, bijvoorbeeld melk, thee of water. Let er vooral op dat je genoeg melkproducten drinkt, want daar zit calcium in. Het Voedingscentrum adviseert 450 ml melk of melkproducten per dag. Dat zijn twee bekers melk, karnemelk of yoghurt.
Het is niet bewezen dat koolsoorten, uien, scherpe kruiden, sinaasappelsap en chocola via de voeding van de moeder darmkrampen kunnen veroorzaken bij kinderen die borstvoeding krijgen. Krampjes komen door de ontwikkeling van de darmen, niet door wat de moeder eet.
Hoe lang duurt het voordat eten in moedermelk zit? Dit verschilt sterk per voedingsmiddel en kan variëren van een paar uur tot enkele dagen. Zo kan cafeïne al binnen een uur na inname in de moedermelk terechtkomen, terwijl dit bij bepaalde vitamines veel langer kan duren.
Het gebruik van voedingsmiddelen om de melkproductie te stimuleren wordt steeds vaker aangemoedigd onder voedende moeders. Populaire producten zijn borstvoedingstheeën, kruidencapsules, havermout en diverse soorten noten.
Zelfs pittig eten kan prima genuttigd worden als de moeder hier zelf goed tegen kan. Fabel: je mag niet (teveel) koffie drinken tijdens het geven van borstvoeding. Dranken zoals koffie kunnen gewoon genuttigd worden. Minder dan 750 ml per dag geeft meestal geen problemen voor moeder en baby.
Veel moeders die al langere tijd melk afkolven voor hun te vroeggeboren of zieke baby krijgen te maken met teruglopende melkproductie. Dat kan gebeuren, ook al heeft u steeds voldoende borstvoeding gehad. Er zijn verschillende oorzaken voor, maar het meest waarschijnlijk is dat u en uw baby niet bij elkaar zijn.
Onze onderzoeken onder baby's in de leeftijd van een tot zes maanden die uitsluitend borstvoeding kregen, toonden aan dat ze doorgaans tussen de vier en dertien keer per dag aan de borst dronken, waarbij een voedingssessie tussen de twaalf minuten en bijna een uur duurde.
je borsten voelen zachter aan dan in de eerste weken. er lekt geen melk uit je borsten of eerst gebeurde dat wel, maar nu niet meer. je kunt niet veel melk afkolven.
Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.
Hoe kun je wel afvallen tijdens het geven van borstvoeding
Meestal is een combinatie van gezonder eten, minder snoepen, en meer bewegen al voldoende om extra gewicht kwijt te raken. Je lijf heeft er 9 maanden over gedaan om aan te komen, en het kan ook wel even duren voor je het weer kwijt bent.
Calorieën. Het Voedingscentrum heeft de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën (kcal) voor een vrouw bepaald op ongeveer 2.000 kcal. Als je volledig borstvoeding geeft, heb je zo'n 500 kcal meer nodig. Als je minder calorieën wilt gaan eten en drinken, is het goed om daar rekening mee te houden.
Oxytocine helpt, zolang je borstvoeding geeft, om je kalm te voelen, stress te verminderen, je bloeddruk te verlagen en zelfs je pijngrens te verhogen. Hoe langer je doorgaat met borstvoeding geven, hoe meer gezondheidsvoordelen het je oplevert. "Er zijn zo veel voordelen voor moeders", zegt professor Hartmann.
Het geven van kunstvoeding, thee, sap of water, heeft invloed op je melkproductie. Het vult het maagje, waardoor je baby langer wacht met vragen om de volgende voeding en hij dus minder aan de borst drinkt. Dit zorgt ervoor dat je borsten minder melk gaan maken.
Gember kan misschien zorgen voor meer borstvoeding. Je kunt gemberthee drinken, gember in je eten doen of gemberpillen slikken. Gemberpillen kun je bij de drogist kopen. Kruidenthee of borstvoedingsthee helpt niet om meer borstvoeding te krijgen.
Eten en drinken die krampjes veroorzaken: naast kruiden, kan je kleintje van de volgende dingen ook darmkrampjes krijgen: chocola, koffie, frisdrank, sinaasappelsap, pittig eten, prei en ui. Cafeïne: hier heb je de afgelopen maanden ook al mee moeten minderen en dit zal tijdens borstvoeding niet anders worden.
Daarnaast bestaat moedermelk uit water (88%), koolhydraten (7%), vetten (4%), eiwitten (2%) en micronutriënten. De samenstelling van moedermelk varieert en verschilt van moeder tot moeder.
De nodige energie
Gemiddeld heeft een voedende moeder zo'n 500 kilocalorieën per dag extra nodig. Deze extra energiebehoefte wordt maar voor een deel voldaan door meer te eten. De rest van de energie wordt verkregen doordat een voedende moeder regelmatig gaat zitten of liggen om haar kind te voeden.
Het indikken van afgekolfde moedermelk is evenmin aangewezen. Hoewel de frequentie van het teruggeven hierdoor kan afnemen, zal de blootstelling van de slokdarm aan maagzuur alleen maar toenemen. De verklaring hiervoor ligt wellicht in de minder snelle vertering van ingedikte melk.
Doordat de borsten niet meer regelmatig geleegd worden, loopt de productie meestal snel terug. Is je baby net een paar dagen oud, dan zal dit proces heel snel gaan. Voed je al wat langer, dan kan dit enkele dagen tot een paar weken duren.
Dus ook als je geen borstvoeding geeft, komt er melk in je borsten terecht.Normaal gesproken vermindert dit binnen een week. Als je je baby niet aanlegt, wordt er geen nieuwe melk aangemaakt. De melk die zich in je borsten heeft opgehoopt, wordt door je lichaam opgenomen.